04.06.2013 - 12:43 | Son Güncellenme:
Türkiye’nin “Avrupa’daki imajı için hiç de iyi olmadığını” savunan bürokrat, alkol yasasının da AB’de “alkol yasağı ve İslami yönetimine dönüş” olarak algılandığını kaydetti.
Avrupa Birliği’nden İstanbul Taksim’deki Gezi Parkı olaylarının Türkiye-AB ilişkilerini olumsuz etkileyebileceği uyarısı yapıldı. Bir AB bürokratı, Türkiye'de yaşananların ülkenin “Avrupa’daki imajı için hiç de iyi olmadığını” söyledi. ABHaber’e konuşan Türkiye dosyasına hakim bir AB bürokratı, Gezi Parkı’nda polis tarafından su fışkırtılan kırmızı elbiseli kadın fotoğrafı için “Bu fotoğrafı, Avrupa’da nasıl anlatacaksınız. Gezi olaylarının yansıması bu şeklide. Algı bu şekilde. Orantısız güç kullanımı konusunda bu fotoğraf çok şeyi anlatıyor. Zaten Türkiye’deki hiç bir siyası parti ve bürokratından bu fotoğraf ile Türkiye'yle ilgili Avrupa'da verilen imajdan mutlu olduğunu sanmıyorum” dedi.
“GÖSTERİ VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ AB’NİN OLMAZSA OLMAZ KURALIDIR”
Türkiye AB ilişkilerinin yeniden canlanma dönemine gireceği bir ortamda bu tür gelişmelerin ilişkileri olumsuz etkileme potansiyeline sahip olduğunun altını çizen AB bürokratı, “Gösteri ve ifade özgürlüğü AB’nin olmazsa olmaz kuralıdır.Türkiye katılımcı aday ülke. Şartlar belli sonuçta Türkiye-AB ilişkileri kurumsal zeminde ilerliyor. Herkesin uyması gereken şartlar belli” diye konuştu.
THY’YE ELEŞTİRİLER
AB bürokratı, THY ile başlayan daha sonra alkol yasakları ve son olarak Gezi Parkı olayları ile Avrupa’da “eski Türkiye’ye mi dönüş oluyor?” sorusunun sorulmasına yol açtığına dikkati çektikten sonra şunları da söyledi: “THY Avrupa’daki tüm TV kanallarında ‘global havayolum’ diye reklam veriyor. Daha sonra alkol ve ruj yasağı getirtiyor. THY istediği karar alabilir. Buna kimse itiraz edemez. Ancak 'global havayoluyum’ diyorsanız. Global pazar şartlarına uymalısınız. Her görüşe her dini inanca eşit uzaklıkta durmak zorundasınız. Global pazar şartları bu şekilde.”
"TÜRKİYE'NİN AVRUPA'DAKİ İMAJI İÇİN HİÇ DE İYİ OLMADI"
Türkiye’de son kabul edilen alkol yasasının, AB’de “alkol yasağı ve İslami yönetimine dönüş” olarak algılandığının hatırlatan AB bürokratı, “Türkiye AB ilişkileri iki taraf yüzünden istenilen düzeyde değil. Ancak şunu söylememiz gerekiyor tüm bu gelişmeler (Gezi parkı olayları…vs) ilişkileri olumsuz etkileyecek potansiyele sahip.Bunu görmemiz gerekiyor” uyarısında bulundu. AB bürokratı, Gezi Parkı olaylarının Türkiye’nin “Avrupa’daki imajı için hiç de iyi olmadığına” işaret “Sonuçta bu gelişmeler Türkiye için iyi olmadı” görüşünü ortaya koydu.