DünyaTaliban’dan ilk ‘icraat’! Kadın Sorunları Bakanlığı yerine kuruldu

Taliban’dan ilk ‘icraat’! Kadın Sorunları Bakanlığı yerine kuruldu

10.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Taliban, hükümeti kurmasının ardından ilk ‘icraatını’ gerçekleştirdi. İçişleri Bakanı Hakkani, Taliban’ın bir süredir başını ağrıtan protesto gösterilerini yasakladı

Taliban’dan ilk ‘icraat’ Kadın Sorunları Bakanlığı yerine kuruldu

Afganistan’da kontrolü tamamen ele geçiren Taliban, geçici hükümeti açıklamasının ardından ilk icraatına başladı. Taliban, ülke genelinde kendi onayları olmadan protestolar yapılmasını ve slogan kullanılmasını yasakladı. ABD’nin terörizm suçlamalarıyla aradığı yeni İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani, yayımladığı ilk ‘kararname’de vatandaşların protesto düzenlemek için izin alması gerektiğini yoksa “ağır sonuçlarla karşılaşılacağını” ifade etti. Yasak kararı başkent Kabil ve diğer vilayetlerde, kadınların başını çektiği grupların Taliban karşıtı protesto gösterileri düzenlemesi sonrası alındı.

Haberin Devamı

Salı günü Herat’ta düzenlenen protestoda iki kişi Taliban mensupları tarafından vurularak öldürülmüştü.

YENİ YASAKLAR

Öte yandan Taliban’ın hükümeti kurmasıyla birlikte ‘yasak’ kararları da ardı ardına gelmeye başladı. Taliban’ın resmi bir temsilcisi, ülkede kadınların spor yapmasına izin verilmeyeceğini duyurdu. Taliban’ın kültür komisyonu sorumlularından Ahmadullah Wasiq, “Bu medya çağında fotoğraflar ve videolar her yere yayılıyor. Sonra insanlar, spor yapan kadınların görüntülerine bakabilir” dedi. Hiçbir kadının yer almadığı Taliban hükümeti, Kadın Sorunları Bakanlığı’nı da lağvetti. Buna karşılık  ‘Ahlak ve Fazilet Bakanlığı’ yıllar sonra geri getirildi.

GAZETECİLERE İŞKENCE!

Afganistan’da kadınların başını çektiği protestoları takip eden gazeteciler, Taliban tarafından gözaltına alınıp dövülme ve kırbaçlanma görüntülerini dünya medyasıyla paylaştı. Başkent Kabil’de kadınların Pakistan’a yönelik protestolarını takip eden Etilaatruz gazetesinin muhabiri Taki Daryabi ile foto muhabiri Nematullah Nakdi, Taliban gözaltısından çıktıktan sonra gömlek ve pantolonlarını çıkararak yüzleri ve vücutlarında dayak ve kırbaçlamanın yol açtığı yara ve morlukların görüntülerini dünya basınıyla paylaştı.

Haberin Devamı

TAHLİYEDEN SONRA İLK TİCARİ UÇUŞ

Taliban’ın aralarında ABD vatandaşları da bulunan 200 kişinin bir Katar uçuşuyla Afganistan’dan çıkmasına izin verdiği belirtildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne, yaptığı yazılı açıklamada, “ABD hükümeti Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’ndan, Katar Havayolları’nın charter uçuşu aracılığıyla ABD vatandaşları ve oturum sahiplerinin Afganistan’dan ayrılmasını sağlamıştır. Uçağın Katar’a güvenli şekilde indiğini teyit ediyoruz” dedi. Horne, uçuşla ilgili Taliban’ın kendileriyle iş birliği yaptığını ifade ederek “Bu, olumlu bir ilk adımdır” değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu uçuş, ABD’nin 30 Ağustos’ta ayrılmasının ardından Kabil havalimanının Taliban’ın kontrolüne geçmesinden sonra gerçekleşen ilk sivil uçuş oldu.

TALİBAN’DAN ABD’YE ANLAŞMA TEPKİSİ

Haberin Devamı

Taliban, ABD’nin 2020 yılında imzaladığı Doha Anlaşması’nda yaptırım listesinden çıkarması gereken isimler konusunda adım atmayarak anlaşmayı çiğnediğini savundu. Taliban’dan yapılan açıklamada, ABD Savunma Bakanlığının Kabil’de ilan edilen “geçici hükümet”e yönelik eleştirilerine tepki gösterildi. ABD’li yetkililerin Taliban hükümeti üyeleri ve Hakkani ailesi mensuplarının terörle bağlantılı oldukları gerekçesiyle yaptırım listelerinde yer aldığı yönündeki açıklamalarını “provokatif” olarak niteleyen Taliban, ABD’yi “en sert şekilde” kınadıklarını bildirdi. Hakkani ailesinin Taliban’ın bir parçası olduğu belirtilen açıklamada, Doha Anlaşması’nın “istinasız tüm Taliban yetkililerinin” ABD ve BM yaptırım listesinden çıkarılmalarını öngördüğü belirtildi.

AB: TALİBAN HÜKÜMETİ BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI

ABD’nin ardından Avrupa Birliği de Taliban’ın kurduğu hükümete tepki gösterdi. AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, Taliban tarafından açıklanan geçici hükümeti “kapsayıcı” bulmadıklarını ve atanan kişilerin geniş temsil niteliği taşımadığını söyledi. Stano, “Bu hükümet, Taliban’ın söz verdiği ve Afganistan’ın sahip olduğu zengin ve çeşitlilik arz eden kültürel ve etnik geçmişi yansıtan bir hükümet değil” dedi.

Haberin Devamı

Taliban’dan ilk ‘icraat’ Kadın Sorunları Bakanlığı yerine kuruldu

ÇİN’DEN TALİBAN’A 31 MİLYON DOLARLIK YARDIM

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ülkesinin Afganistan’a 31 milyon dolarlık gıda, Kovid-19 aşısı ve ilaç yardımı yapacağını açıkladı. Pakistan, İran, Tacikistan, Özbekistan ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla Afganistan’daki durumu ele alan Vang, bu ülkelerden Afganistan ile iş birliği yapmalarını istedi. Çinli yetkililer Taliban heyetine, ekonomik yardım vaadinde bulunmuş ancak Afganistan’ın “terör örgütleri için üs olarak kullanılmasına” izin verilmemesi gerektiğini de vurgulamıştı.

Öte yandan, Çin Dışişleri Sözcüsü Vang Venbin de, ABD’nin Afganistan’daki varlığının “ilk günden çekilmeye kadar Afganistan’a büyük zarar verdiğini” söyledi.