DünyaSouthport saldırısı aşırı sağcılar için ‘bahane’

Southport saldırısı aşırı sağcılar için ‘bahane’

12.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İngiltere’nin Southport kentinde geçen hafta üç kız çocuğunun hayatını kaybettiği bıçaklı saldırının ardından ülke genelinde aşırı sağcıların başlattığı şiddet eylemlerine halkın büyük bir kesiminin “güçlü bir tepki” verdiği bildiriliyor.

Southport saldırısı aşırı sağcılar için ‘bahane’

Pelin Aykın  - Nitekim, aşırı sağcıların eylemlerine tepki olarak ülkenin çeşitli yerlerinde ırkçılık karşıtı protestolar da düzenlenirken, söz konusu barışçıl gösterilere katılan Daniel Round, İngiltere’deki atmosferi Milliyet’e değerlendirdi. Kidderminster kentinde İşçi Partisi’nin Belediye Meclisi Üyesi olan Round, Birmingham’da 7 Ağustos’ta katıldığı ırkçılık karşıtı gösteride yaklaşık bin kişinin yer aldığını söyleyerek atmosferi “heyecan verici” olarak nitelendirdi. Round, İngiltere’de bu ölçekte bir aşırı sağ ayaklanmasının beklenmediğini ancak, eylemlerin “büyük bir sürpriz” de olmadığını söyledi. 

Haberin Devamı

Medya ve ana akım politikacıların yıllardır göçmen ve Müslüman karşıtı duyguları körüklediğine dikkati çeken Round, “Yılın başlarında aşırı sağcı siyasi Tommy Robinson Londra’da binlerce destekçi topladı. Ayrıca yeni hükümet, mülteci teknelerini durdurmayı amaçlayan ‘Ruanda politikasını’ iptal etti. Bunun aşırı sağ için bir kırılma noktası olduğunu düşünüyorum” dedi. Aşırı sağcıların hükümetin bu politika değişikliği sonrasında harekete geçmek için bir bahane aradığını dile getiren Round, “Bu yüzden Southport’taki cinayetler katalizör görevi gördü” ifadelerini kullandı.