23.04.2022 - 18:05 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Üst düzey bir Rus komutanın Ukrayna'nın güneyini de işgal etmeyi planladıklarını söylemesinin üzerinden bir gün geçmeden, söz konusu hattın en kritik noktası Odesa'ya Rus füzeleri yağdı.
Çok katlı bir binayı vuran Rus roketlerinin en az bir kişinin ölümüne yol açtığı bildirildi. Kısa süre sonra can kaybının 5'e yükseldiği açıklandı.
Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki en önemli liman kenti Odesa'da bulunan BBC muhabiri Caroline Davies, 14 katlı apartmandan hala dumanların yükseldiğini aktardı.
Odesa'dan gelen ilk görüntülerde, 14 katlı binanın ilk katlarında büyük bir delik açıldığı dikkat çekti.
Caroline Davies'e konuşan binanın 12. katında yaşayan bir kişi, büyük bir patlama gerçekleştiğini ve tüm pencerelerin paramparça olduğunu söyledi. Apartman sakini, aşağı katlara koştuklarında sokağa çıkabilmek için annesiyle birlikte birinci kattan atlamak zorunda kaldıklarını anlattı.
Apartman çevresindeki çok sayıda ambulans yaralıları hastaneye taşırken, kurtarma ve itfaiye ekipleri alevleri söndürmek için çaba gösteriyor.
Rus Tümgeneral Rustam Minnekayev, Cuma günü işgal ordusunun yalnızca Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ı değil ülkenin güneyini de tamamen ele geçirmeyi hedeflediğini söyledi. Rus general, Putin'in 2014'te işgal ettiği Kırım'la kara bağlantısının kurulmasının yanı sıra Moldova'daki Rus yanlısı ayrılıkçı Transdinyester'e de erişeceklerini dile getirdi.
Odesa saldırısı, Rus resmi medyası tarafından sözlerine yer verilen Tümgeneral Minnekayev'in açıklamasından bir gün bile geçmeden gerçekleşti.
Kremlin'in inkar etmediği yeni işgal planında, en önemli nokta Ukrayna'nın liman kenti Odesa. Tarihi kent, haftalardır Karadeniz'den bir Rus çıkarmasına hazırlanıyor. Şehrin sembolik tarihi yapılarının etrafları kum torbalarıyla kaplandı, sokaklar tank kapanlarıyla dolu.
Ukrayna'nın ana deniz üssü Odessa'da bulunuyor. Daha önce Kırım'daydı, ancak 2014'te Rusya'nın yarımadayı ilhak etmesinden sonra taşındı. Rusya lideri Vladimir Putin için Odessa limanı stratejik bir askeri hedef.
Savunma ve güvenlik alanında çalışmalarıyla bilinen düşünce kuruluşu RUSI'de araştırma görevlisi Dr. Sidharth Kaushal'a göre, "Ukrayna ekonomisi ve deniz ticareti üzerinde kontrol edici bir noktaya sahip olmak, en azından prensipte, Rusya için Ukrayna hükümeti üzerinde zorlayıcı bir güç sağlayabilir."
Eski Rus İmparatorluğu'nun önemli limanlarından biri olan Odessa, Rus kültürü ve tarihinde de sembolik bir yere sahip. Şehir, Rusya'yı yöneten son imparatoriçe olan 2. Katerina tarafından 1794 yılında kuruldu. Çoğunluğun Rusça konuştuğu bu şehir, Putin'in de uzun süredir gözünü diktiği bir yer.
Ukrayna'nın işgalinden önce 21 Şubat'ta yaptığı bir konuşmada Putin, özellikle Odessa'dan ve 2014'te Ukraynalı milliyetçilerle çatışmalardan sonra kentte çoğunluğu Rusya yanlısı 48 protestocunun öldüğü 'korkunç trajediden' söz etmişti.
Ukrayna'nın denizcilik başkenti Odesa, ülkenin GSYH'sinin yaklaşık yüzde 20'sinden sorumlu. Odessa aynı zamanda plajları ve 19. yüzyıl mimarisi ile popüler bir turizm beldesi ve Rus turistleri de çekiyor.
Kremlin'nin favori analistlerinden Pyotr Akopov ise, Rusya'nın Ukrayna işgalindeki ana hedefinin ülkeyi parçalara ayırmak olduğunu söyledi. Resmi Ria Novosti ajansında yazan Akopov'a göre, Moskova'nın amacı Ukrayna'yı aşamalı olarak parçalamak ve bölgeyi yeniden biçimlendirmek.
"Herkesin şimdi anladığı gibi işgal çok uzun sürecek" diyen Pyotr Akopov, Rusya'nın taktik değiştirdiğini ancak Ukrayna üstündeki stratejisini değiştirmediğini yazdı.
Kremlin'in sesi olarak görülen Akopov, "Askerlerimizin işgal edilen bölgelerden çekilmesi söz konusu olamaz. İşgalin ikinci aşamasında Ukrayna'nın güneyinde kontrol kurabilirsek, üçüncü aşamayı da kaçınılmaz şekilde gerçekleştirmek zorundayız; tüm Novorossiya'nın (Yeni Rusya) üstünde kontrol sağlamak" ifadesini kullandı.
Rus milliyetçiler Ukrayna'nın güneyini imparatorluk Rusya'yına ait büyük bir kuşak olarak görüyor. Rus lider Vladimir Putin ise, Ukrayna'nın en büyük ikinci kenti Harkov'un da Novorossiya'nın içerisinde olduğunu söylemişti.
Akopov'a göre, Rusya'nın Kiev ve Lviv'i işgal etmeye ihtiyaç duymadı çünkü güney düştükten sonra Ukrayna'nın varoluşu çökmeye başlayacak.
Ria Novosti, işgalin ilk günlerinde Rusya'nın zaferini kutlayan bir makale yayınlamış ve kısa süre sonra silmişti. Tahmin edileceği gibi, makalende görüşleri yer alan isim Pyotr Akopov'du.
Akopov, "Rusya'nın 1991'de Sovyetlerin dağılmasıyla yaşanan felaketi düzelttiğini ve yeni dünya düzenine liderlik etmek için döndüğünü" yazmıştı.
Ria Novosti analistinin son yorumu, Rus general Minnekayev'in açıklamalarının yankısı dinmeden yayınlandı.
Moldova, generalin 'derin kaygı yaratan' sözleri üzerine ülkedeki Rus Büyükelçiyi Dışişleri Bakanlığına çağırdı. Transdinyester, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra yaşanan kanlı bir çatışmanın ardından bağımsızlığını ilan etti. Ancak bölge uluslararası alanda tanınmıyor ve resmen Moldova'nın bir parçası olarak kabul ediliyor.
Ateşkes anlaşması uyarınca, 1995'ten bu yana bölgede 1500 kadar Rus askeri görev yapıyor.
Rusya lideri Vladimir Putin de benzer iddialarda bulunmuş ve 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgali öncesi, Ukrayna'da Rusça konuşanlara baskı yapıldığını savunmuştu.
Ukrayna Savunma Bakanlığı, General Minnekayev'in sözlerini "emperyalizm" diyerek kınadı.
Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy de gece yaptığı konuşmada "Rusya'nın Ukrayna işgali sadece bir başlangıç. Başka ülkeleri de ele geçirmek istiyorlar" dedi.