26.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İstanbul’da Ukrayna ile ‘tahıl koridoru’ anlaşması imzaladıktan saatler sonra liman kenti Odessa’yı vuran Rusya’dan konu ile ilgili ilginç açıklamalar gelmeye devam ediyor. Önce Türk makamlara saldırıyı reddeden, daha sonra ise saldırıyı kabul edip, Ukrayna askeri yapısını hedef aldığını savunan Rus yönetiminden bir açıklama daha geldi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Odessa Limanı’ndaki askeri altyapıya yönelik operasyon, tahıl sevkiyatını engellemez” ifadesini kullandı. Peskov, Rus ordusu tarafından anlaşmanın hemen ardından yapılan saldırıyı savunarak, “Bu sadece askeri altyapıyla ilgili. Bunun, anlaşmaların uygulanması ve tahılın çıkarılması için kullanılacak altyapıyla hiçbir ilgisi yok. Bu nedenle, söz konusu durum tahıl çıkarma sürecinin başlamasını hiçbir şekilde engelleyemez ve engellememeli” diye konuştu.
BM’nin yükümlülükleri
Peskov, İstanbul’da imzalanan anlaşma doğrultusunda Rus tahıl ve gübresinin pazarlanması yönündeki engellemelerin kalkacağını ve Birleşmiş Milletler’in (BM) bu doğrultuda üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini belirterek, “BM’nin, Rus ihracatına yönelik kısıtlamalarla ilgili yükümlülükleri yerine getirmesi gerekiyor. Mutabakatlara uygun olarak kurulan mekanizmaların verimliliğine, işleyişine dair değerlendirme yapmak için bekleyelim” dedi. Ukrayna tarafı ise buna farklı bakıyor. Nitekim Ukrayna, Odesa limanına saldırıların devamının gelmesi halinde sevkiyatın durabileceği uyarısında bulundu.
Fiyatlar yükselişte
Rusya’nın İstanbul’da sağlanan anlaşmadan hemen sonra gerçekleştirdiği saldırı tüm dünyada tepkiyle karşılanmıştı. Nitekim Türkiye’nin arabuluculuğuyla Rusya ve Ukrayna’nın üzerinde anlaştığı tahıl ihracat koridorunun hafta sonunda Odesa Limanı’nın bombalanması ile tehlikeye girmesi buğday fiyatlarının yeniden sert bir şekilde yükselmesine yol açtı. Cuma günkü anlaşma sonrası fiyatlar gerilemeye başlamıştı. Uzmanlar, güvenli bir deniz koridorunun oluşturulmasının yetmeyeceğini, limanların da güvenli olması gerektiğini ifade ediyor. Ukrayna tarafı da, saldırıların sürmesi durumunda tahıl sevkiyatının mümkün olmayacağını duyurmuştu.
Rusya ‘yeni dünya düzeni’ peşinde
Rusya Savunma Bakanı Sergey Lavrov, savaşa yönelik tepkilerin arttığı bir dönemde ülkesine destek almak için Afrika ülkelerini ziyaret ediyor. İlk olarak Mısır’a giden Lavrov, Batı ülkelerinin Rusya’ya yaptırım uygulamaktaki ‘agresifliğinin’ tek bir nedeni olduğunu söyledi: ‘Mesele yalnızca Ukrayna değil, dünya düzeninin geleceği.’ Rus bakan Mısır’ın ardından dün Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne geçti. Lavrov sonrasında Uganda ve Etiyopya’ya gidecek.
Kissenger çark etti
İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemin en etkili diplomatlarından kabul edilen eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Mayıs ayındaki duruşunu tamamen değiştirip, bu kez Ukrayna’nın Rusya’ya toprak vermemesi gerektiğini söyledi. Alman basınına konuşan 98 yaşındaki Kissinger, Ukrayna’nın Rusya’ya toprak vermesinin gündemde olmaması gerektiğini söyledi. Kissinger, daha önceki açıklamalarında Ukrayna’nın toprak tavizi vermesi gerektiği yönündeki görüşünü belirtmişti.