22.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:
Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi düşürmek ve Rusya'nın olası işgal harekatını engellemek adına büyük önem atfedilen Cenevre görüşmesi dün gerçekleşti. Daha önceki diplomatik çabaların yeterli sonuç vermemesi ve Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatına başlamasının an meselesi olduğuna yönelik haberlerin ardından, iki tarafın, İsviçre'nin Cenevre kentindeki görüşmesi büyük önem kazanmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasındaki 1.5 saatlik görüşme sonrası iki isim de açıklamalar yaptı. İki bakan da birbirlerine karşı "açık sözlü" olduklarını ve diyaloğun artırılmasını istediklerini söyledi.
Sözlerine “Bu kritik bir an” diye başlayan ve Lavrov ile açık sözlü bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Blinken, "Farklılıklarımızı bugün çözmeyi beklemiyorduk" dedi ve “Rusya'nın diplomatik yolu seçmeye hazır olup olmadığını” öğrenmek istediklerini belirtti.
Blinken, ABD'nin, karşılıklılık ruhu uyarınca Rusya'nın kaygılarını gidermek için olası araçları devreye sokma hazırlığı yaptığını duyurdu. “Diplomatik sürecin devam etmesinin önemi konusunda Lavrov'la hemfikiriz” diyen Blinken, "Rusya ile endişeleri ve fikirleri daha ayrıntılı olarak, yazılı şekilde paylaşma konusunda anlaştık" dedi. Blinken Moskova'nın "kapsamlı saldırganlığa" başvurması halinde ise, hızlı ve sert şekilde yanıt vereceklerini belirtti.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, iddiaların aksine Rusya’nın, Ukrayna’ya saldırmayacağını defalarca açıkladığını kaydetti.
Lavrov, Ukrayna’ya silah ve Batılı askeri uzmanların gönderilmesinden endişe duyduklarını da kaydederken, NATO’nun Rusya’ya karşı faaliyet yürütüyor olması nedeniyle İttifak'ın doğuya doğru genişlemesine karşı çıktıklarını belirtti.
Lavrov, NATO’nun doğuya doğru genişlemeyi durdurmasının Rusya için "geri adım atılmayacak, temel bir mesele” olduğunu vurguladı. Rus bakan, "Önerilerimiz son derece somut ve aynı şekilde somut yanıtlar bekliyoruz" dedi.
Rusya'nın Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda başta ABD olmak üzere NATO ülkelerinden yazılı garantiler istediği biliniyor. Bununla birlikte Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batı'dan istenen 'güvenlik garantileri' arasında NATO güçlerinin Romanya ve Bulgaristan'dan çekilmesi de olduğunu belirtti.
Görüşmede atılan adımların sahada nasıl karşılık göreceği meçhul. Zira Kiev ve Batı ülkeleri, Rusya'nın sınırda yaklaşık 100 bin asker topladığını ve Ukrayna'yı işgale hazırlandığını ifade ediyor. Ukrayna ordusunun da Donbas bölgesinde Rus destekli ayrılıkçılarla mücadelesi sürüyor. 2014’ten bu yana ülkenin Rusya ile sınırında, iki bölgedeki savaşta 13 bin kişi hayatını kaybetti.
İran, Rusya ve Çin Hint Okyanusu’nda deniz güvenliğini güçlendirmek amacıyla ortak deniz tatbikatı başlattı. Tatbikata İran’dan 11, Rusya’dan üç ve Çin’den iki savaş gemisi katılıyor. İran Devrim Muhafızları’na ait tekne ve helikopterlerin de tatbikatta yer aldığı bildirildi. Bununla birlikte Rusya’nın, Akdeniz’de de bir tatbikat yapacağı bildiriliyor.
TÜRKİYE ARABULUCULUĞA HAZIRLANIYOR
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ve Ukrayna liderlerini bir araya getirme isteğini değerlendirerek, “Ukrayna’daki durumu çözmeye yönelik her türlü çaba memnuniyetle karşılanabilir” dedi. Türkiye’nin Donbas bölgesindeki ayrılıkçı güçlerin temsilcilerini de bu görüşmelere davet ettiklerini hatırlatan Peskov, “Türk meslektaşlarımızın Donbaslı temsilcileri davet etmeye hazır olduklarını da duyduk. Bu çok önemli bir husus ve biz de buna ilgi gösterdik. Bu bağlamda Ukraynalı muhataplarımızın buna ilgi gösterip göstermediğini ve buna nasıl yaklaştıklarını öğrenmek isteriz” ifadelerini kullandı.
Ankara’nın ilk olarak kasım ayında yaptığı teklif karşısında hem Rusya’nın hem de Ukrayna’nın Türkiye’nin iki ülke arasındaki gerilimi düşürmek için arabulucu rolü oynamasına sıcak baktığı ifade ediliyor. Türkiye’nin AGİT Minsk Grubu’nun Donbas’taki durumun görüşüleceği bir sonraki zirvesine ev sahipliği yapmak için de görüşmelerde bulunduğu belirtiliyor.
ALMANYA VE İNGİLTERE’DEN RUSYA’YA SERT UYARI
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya’yı Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda ‘ciddi bedel ödeyeceği’ konusunda uyardı. AFP’nin aktardığı habere göre, iki lider, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik daha fazla askeri adımının önlenmesi gerekliliğinde fikir birliğine vardı.