DünyaRus gazetesi, Paris 2024 Olimpiyatları'nı 'Şeytan Oyunları' olarak nitelendirdi

Rus gazetesi, Paris 2024 Olimpiyatları'nı 'Şeytan Oyunları' olarak nitelendirdi

29.07.2024 - 16:53 | Son Güncellenme:

Olimpiyat Oyunları açılış töreninde 'Leonardo Da Vinci'nin ünlü Son Akşam Yemeği tablosunun parodisi' olarak adlandırılan LGBT temalı bir sekansın yer alması Rus basınının gündeminde.

Rus gazetesi, Paris 2024 Olimpiyatlarını Şeytan Oyunları olarak nitelendirdi

Fransa’nın 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreninde LGBT temalarının kullanılması Rus basınında ciddi tepkilere yol açtı.

Haberin Devamı

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin Rusya editörü Steve Rosenberg, sosyal medya hesabı X'te 29 Temmuz Pazartesi tarihli Rus gazetelerinde Paris Olimpiyatları ile ilgili çıkan haberleri değerlendirdi. 

Moskova merkezli Moskovsky Komsomolets gazetesinde Paris Olimpiyatları ile ilgili bir haber "Şeytan Oyunları" başlığı ile yayımlandı. Gazete, "Son Akşam Yemeği parodisi ile olimpiyatların açılış törenini düzenleyenlerin Hıristiyanlığa dair her şeyin yüzüne zevkle tükürdüğünü" iddia etti.

 Seine Nehri üzerinde koşan metal atı "Kıyametin atlı adamı" olarak adlandıran gazete, "Tanrı'nın Rusya'nın bu şeytani buluşmada yer almamasını sağlamasına ancak sevinebiliriz" ifadelerine yer verdi.

"Drag queen"ler, transseksüel bir model ve Yunan şarap tanrısı Dionysos kılığına girmiş çıplak bir şarkıcı performanslarını içeren açılış gösterisi tepkilere yol açmış, törendeki bu sekansın Leonardo da Vinci'nin Hz. İsa'nın Mesih havarileri ile yediği yemeği konu alan Son Akşam Yemeği isimli tablosunun bir parodisi olduğu iddia edilmişti. Organizatörler ise bu iddiaları yalanlayarak, "kimseyi gücendirme ve dini değerleri aşağılama amaçları olmadığını" belirtmişti.

Haberin Devamı

Komsomolskaya Pravda gazetesi manşetinde Paris Olimpiyatları'nı "Batı toplumunun çöküşü" başlığı altında verdi.

Haberde, Angelo Giuliano adlı İtalyan gazetecinin, açılış töreni ardından X hesabından yaptığı açıklamasına yer vererek, "Rusya'ya iltica talebinde bulunduğu" belirtildi.

Gazetenin ilgili haberinde ise açılış töreni "saygısızlık eylemi" olarak adlandırılırken Rusya'nın "geleneksel dışı her şeyden insanlığı kurtarabilecek eşsiz bir fırsatı olduğu" ifadelerine yer verildi.

Rusya, Belarus ile birlikte, Ukrayna'daki işgal nedeniyle Paris Olimpiyatlarında takım sporlarından men edildi.

Rusya ve Belarus pasaportuna sahip bireysel sporcuların diğer birçok spor dalında eleme müsabakalarında tarafsız statüde yarışmalarına ve daha sonra Olimpiyatlara katılmak için başvurmalarına izin verildi.

Rus sporcular, "Bireysel Tarafsız Sporcular" (Athlètes individuel neutres - AIN) olarak, Rus bayrağı olmadan ve kırmızı, beyaz ve mavi renklerde olmayan üniformalarla yarışıyor.

Haberin Devamı

Oyunlarda Rus marşı da yasaklandı. Yerine Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından yaptırılan bir müzik konuldu ve madalya kazanmaları halinde, herhangi bir tabloya dahil edilmeyecekler.