15.03.2022 - 14:35 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
New York Times'ın haberine göre, Rusya'nın kullandığı İskender-M kısa menzilli balistik füzelerin, hava savunma radarlarını ve ısı güdümlü füzeleri kandıran bir 'yem' teknolojisine sahip olduğu ortaya çıktı. İstihbarat konuları hakkında alenen konuşamayacağını belirten ABD'li yetkili, isminin yayınlanmaması koşuluyla füzenin içindeki bu cihazları anlattı.
HEDEF ALINDIĞINI FARK ETTİĞİNDE SERBEST KALIYOR
Her biri elektronikle dolu olan 'yem'ler, İskender-M'nin yerini tespit etmeye çalışan düşman radarlarını karıştırmak veya yanıltmak için radyo sinyalleri üretiyor ve gelen füzeleri kendine çekmek için bir ısı kaynağı içeriyor. Amerikan istihbarat yetkilisine göre, dart şeklindeki 30 santim cihazların her biri turuncu kuyruklu beyaz bir şekle sahip. Yetkiliye göre füze, hava savunma sistemleri tarafından hedef alındığını algıladığında, yemler İskender-M kısa menzilli balistik füzeler tarafından serbest bırakılıyor.
Yemlerin varlığı, Ukrayna hava savunma silahlarının neden Rusya'nın İskender füzelerini engellemekte zorlandığını açıklamaya yardımcı olabilir. ABD hükümet belgelerine göre, katı yakıtlı bir roket motoruyla çalışan İskender, 350 kilometreyi aşan uzaklıklardaki hedefleri vurabiliyor. Her mobil fırlatıcı, yeniden yüklenmeden önce iki İskender ateşleyebiliyor.
BOMBA İMHA UZMANI: 'HAYATIMDA İLK KEZ BÖYLE BİR ŞEY GÖRÜYORUM'
Dart şeklindeki mühimmatın fotoğrafları iki hafta önce sosyal medyada dolaşmaya başladı. Şaşkına dönen uzmanlar ve açık kaynaklı istihbarat analistlerin birçoğu bunları misket bombalarına ait parçalar sanıyordu. 22 yıl boyunca İngiliz Ordusunda bomba imha askeri olarak görev yapan ve daha sonra 10 yıl güney Irak, Afrika ve diğer bölgelerde sivil bomba uzmanı olarak çalışan Richard Stevens, “Çok sayıda Çin ve Rus teçhizatı gördüm ama böyle bir şeyi hayatımda ilk kez görüyorum" dedi. Stevens ayrıca görüntüleri sosyal medyasında paylaştıktan sonra, bu gizemli mühimmatları daha önce sadece kendisinin değil, hiç kimsenin görmediğini anladığını vurguladı.
RUSYA BU TEKNOLOJİYE NEDEN ŞİMDİ BAŞVURDU?
Kaliforniya'daki Middlebury Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü'nde nükleer silahların yayılmasını önleme bölümünde görev yapan Prof. Jeffrey Lewis, NATO hava savunmasının bu yemleri alt etmek için programlanabilmesi adına bu cihazların Batı istihbarat servisleri tarafından inceleneceğini belirtti.
Rusya'nın diğer ülkelere sattığı İskender versiyonlarının bu yemleri içermesinin pek olası olmadığını belirten Lewis, "Ruslar bu teknolojiyi evlerine yakın tutmaya çalışıyor, burada kullanılarak teknolojinin açığa çıkma riskinin alınması da, savaşın onlar için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" dedi ve son olarak şunu ekledi: "Belki de artık bu teknolojinin keşfedilmesini umursamıyorlar ama ben onların yerinde olsam umursardım."