DünyaSavaşta son dakika... Hizbullah'tan İsrail'e intikam saldırısı! Dünyanın gözü bölgede...

Savaşta son dakika... Hizbullah'tan İsrail'e intikam saldırısı! Dünyanın gözü bölgede...

01.08.2024 - 14:31 | Son Güncellenme:

Tahran'daki törende Hamas lideri Haniye'nin cenaze namazını İran'ın dini lideri Hamaney kıldırdı, Yediot Ahronot gazetesindeki analiz ise suikastın adresine odaklandı. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise Hizbullah'tan beklenen misilleme saldırısı geldi. İsrail semalarını füzeler aydınlattı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni kan gölüne çevirdiği savaşta bugün onuncu ay doldu, tüm Orta Doğu'ya dalga dalga yayılan çatışmalar bölgeyi topyekun savaşa sürükleyebilir. Gelişmeleri canlı blog sayfasına taşıyoruz.

SUİKASTTE HAVADAN KARAYA ROKET İDDİASI

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye yönelik suikasta ilişkin ilk incelemelerde suikastın havadan karaya atılan bir roketle gerçekleştirildiğinin belirlendiğini yazdı.

İSRAİL'DE BİNLERCE KİŞİDEN 'ATEŞKES' ÇAĞRISI

İsrail’de 300 gün boyunca protesto gösterisi düzenleyen esir yakınları, başkent Tel Aviv’de hükümet karşıtı sloganlar atarak, ateşkes ve esir takası anlaşmasının imzalanması çağrısı yaptı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında 300 gün geride kalırken, Netanyahu ve hükümetine kendi vatandaşlarından da tepkiler gelmeye devam ediyor. Başkent Tel Aviv’de toplanan esir yakınları hükümet karşıtı sloganlar atarak, istifa çağrısında bulundu. İsrail bayrakları ve esirlerin fotoğraflarını taşıyan binlerce kişi Gazze'de tutulan esirlerin geri getirilmesi talebiyle yürüdü. Çok sayıda kişinin “300 gün” yazılı tişörtler giydiği görülürken, protestocular “Esirler geri dönene kadar zafer yok” sloganları attı.

Protesto gösterisinde, sevdiklerinin acısını temsilen yol boyunca kendilerini zincirleyen aileler, ayrıca savaşın başladığı günleri sayan 40 metre uzunluğunda bayrak açtı.

HİZBULLAH İSRAİL'İ VURUYOR

Hizbullah İsrail'e füze saldırısı düzenledi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, ülkenin kuzeyindeki bazı bölgelerde atılan roketler nedeniyle sirenlerin çaldığı belirtildi.

Saldırıya ilişkin detay verilmezken, sosyal medyada Celile'nin batısındaki bir bölgede İsrail'e ait hava savunma sistemlerinin aktif hale geldiğini gösteren görüntüler paylaşıldı.

Bölgede hava savunma sisteminin roketleri imhası sırasında oluşan patlama sesleri duyulurken, resmi makamlardan can kaybı veya maddi hasar olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

Öte yandan Lübnan basını, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki Ramya ve Ayta eş-Şaab beldelerine topçu saldırısı düzenlediğini yazdı.

CNN Türk ekranlarında muhabir Emrah Çakmak olay yerinden aktardığı bilgide, "Arka arkaya saldırılar gerçekleşti. Yapılan saldırılar hava savunma sistemleri ile engelleniyor. Bir kamikaza saldırısı gerçekleştirildi.' 60 füze ateşlendi. 15'ini hava savunma sistemi durdurdu." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSU'NDAN HANİYE SUİKASTİ İÇİN YENİ AÇIKLAMA

İsrail ordusu, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikasta uğradığı gece Beyrut'ta Hizbullah'ın üst düzey komutanı Fuad Şükür'ün hedef alındığı saldırı dışında Orta Doğu'da başka bir bölgeye saldırı düzenlemediklerini ileri sürdü.

KASSAM TUGAYLARI ÇOK SAYIDA İSRAİL ASKERİNİN ÖLDÜRÜLÜĞÜNÜ AÇIKLADI

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ile İslami Cihad Hareketi'nin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Gazze kentinde ve güneyindeki Refah kentinde İsrail güçleri ve askeri araçlarını hedef alan saldırılarda çok sayıda askerin öldüğünü açıkladı.

HAMAS'TAN GÖSTERİ ÇAĞRISI

Hamas Hareketi, Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'da uğradığı suikasta tepki olarak yarın cuma namazı sonrasında gösteri çağrısı yaptı.

Haberin Devamı
İSRAİL VE FİLİSTİN'E SEYAHAT UYARISI

İsveç, vatandaşlarına İsrail ve Filistin topraklarına seyahat etmekten kesinlikle kaçınmaları çağrısı yaptı.

İSRAİL ALARMDA

İsrail Sağlık Bakanlığı, Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye yönelik suikastların ardından muhtemel saldırılara karşı alarm seviyesini yükseltti.

HANİYE'NİN CENAZESİ KATAR'DA

İran'ın başkenti Tahran'da suikaste uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin cenazesi Katar'a ulaştı.

Haberin Devamı
NETANYAHU: HER TÜRLÜ SENARYOYA HAZIRIZ

Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Netanyahu, İç Cephe Komutanlığında düzenlenen durum değerlendirmesi toplantısına katıldı. Netanyahu toplantıda yaptığı açıklamada, İsrail'in "hem savunma hem de saldırı anlamında her türlü senaryoya karşı yüksek düzeyde hazırlıklı durumda" olduğunu söyledi.

İsrail'e karşı hangi alanda olursa olsun yapılacak bir saldırıya "ağır bedel ödeteceklerini" ileri süren Netanyahu, "Kim bize zarar verirse biz de ona zarar veririz." ifadesini kullandı.

Netanyahu ile Biden telefonda görüşecek

İsrail Başbakanı, 13 Temmuz'da Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı güvenli bölgeye gerçekleştirdiği saldırıda hedef aldığı Hamas'ın asker kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının lideri Muhammed ed-Dayf'ın öldüğünü iddia etti.

Öte yandan İsrail basını Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden'ın bu akşam telefonda görüşeceğini bildirdi.

SR31 HATAY SINIRINDAN GERİ DÖNDÜ

Hafta sonundan bu yana birçok büyük havayolu şirketi Lübnan'ın başkenti Beyrut'a uçuşları durdurdu. Bazı ABD ve İngiliz havayolu şirketleri ise İsrail uçuşlarını askıya aldı. Geride kalan günlerde İsrail Hamas'ın siyasi kanadının lideri Haniye'ye İran'ın başkentinde suikast düzenledi, aynı saldırıda Hizbullah'ın en kritik isimlerinden Fuad Şükür de yaşamını yitirdi. İsrail ordusu bugün ise Hamas'ın iki numarası Muhammed Deyf'in öldürüldüğünü öne sürdü ancak henüz bir kanıt sunamadı. Bölgedeki gerilim hat safhaya ulaşırken Avustralya bu sabah vatandaşlarından Lübnan'ı acil şekilde terk etmesini istedi ve Beyrut havalimanının yakında kapanabileceğini kaydetti.
Tam da bu tabloda, bugün Doğu Akdeniz semalarında bir casus uçak görüldü. Oldukça sıra dışı bir rota izleyen uçağın kalkış yeri, Yunanistan'ın güneyindeki Girit Adası. SR31 model casus uçağı, Suriye, İsrail, Filistin ve Lübnan kıyılarında uçarak Türkiye sınırından tekrar Yunanistan'a geri döndü. Flightradar24 isimli internet sitesinde uçağın Hatay sınırı üzerinden geldiği rotayı izleyerek tekrar dönüş yaptığı kayıtlara geçti.
Arap medyası uçağın taktik istihbarat topladığını ve bu istihbaratları aynı anda askeri yetkililere bildirdiğini ifade etti.

İSRAİL'DEN LÜBNAN'A HAVA SALDIRISI



Yerel medya, İsrail'in Hizbullah'ın üç numarası Fuat Şükür'ün öldürüldüğü suikastın ardından ilk kez Lübnan'ın güneyine saldırdığını bildiriyor.

Saldırıya uğrayan yer, Lübnan-İsrail sınır hattındaki Kefr Kila.

Hizbullah'tan henüz Fuat Şükür suikastına bir misilleme gelmedi. Hacı Muhsin kod adlı Şükür bugün Beyrut'taki cenaze töreninin ardından defnedilecek.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın cenazede bir konuşma yapması bekleniyor.

Nasrallah'ın sağ kolu olarak bilinen Fuad Şükür, Hizbullah'ın elindeki güdümlü füzelerin geliştirilmesinden sorumluydu.

Beyrut'un Dahiye mahallesindeki bir binada füzeyle vurulan Fuad Şükür, 8 Ekim'de başlayan çatışmada İsrail'in öldürdüğü en üst düzey Hizbullah yetkilisi.

Haberin Devamı
GAZZE'DE CAN KAYBI 39 BİN 480

7 Ekim tarihinde başlayan savaşta bugün onuncu ay doluyor, Filistinli yetkililer son 24 saatte 35 can kaybının daha eklenmesiyle hayatını kaybedenlerin sayısının 39 bin 480'e çıktığını bildirdi.

Gazze Şeridi'ndeki katliamın kurbanlarının üçte ikisinden fazlası çocuklar ve kadınlar.

İSRAİL'DE ATEŞKES İSTEYEN GÖSTERİCİLER OTOYOL KAPATTI

İsrail'de aylardır gösteri yapan rehine yakınları, bugün bir kez daha başkent Tel Aviv'in ana ulaşım güzergahı Ayalon Otoyolu'nu kapattı.

Savaşın 300'üncü gününde bir kez daha sokağa inen rehine yakınları ve diğer protestocular, Binyamin Netanyahu yönetiminden Hamas'la bir anlaşmaya varılmasını istiyor.

Göstericiler bu sabah trafiğe kapattıkları Ayalon Otoyolu üzerine sprey boyayla '300 günlük terk edilmişlik' yazdı.

Başbakan Binyamin Netanyahu ve aşırı sağcı iktidar ortakları, ateşkes ve rehine takası anlaşması yerine savaşın devam etmesini savunuyor.

Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğraması, ateşkes beklentilerinin geri dönülemez şekilde Tel Aviv tarafından sabote edilmesi olarak yorumlanıyor.

SUİKAST BİNASI ORTAYA ÇIKTI

Hamas'ın siyasi lideri Haniye'nin suikast sonucu öldüğü bina günler sonra ortaya çıktı.

Haberin Devamı
İSRAİL 'DEYF'İN ÖLÜMÜNÜ DOĞRULADIK' DEDİ, HAMAS YALANLADI

İsrail ordusu, Hamas'ın askeri kanadının iki numarası Muhammed Deyf'in geçen ay Gazze Şeridi'nde öldürüldüğünü doğruladığını iddia etti. İşgal ordusu, ölüme dair istihbarat aldıklarını belirtti ancak hiçbir kanıt sunmadı.

Hamas'tan yapılan ilk açıklamada ise İsrail yalanlandı. Hamas yetkilisi İzzet el Rişk, bu tür haberlerin doğrulanamayacağını söyledi.

13 Temmuz tarihinde Han Yunus'u vuran hava saldırısında 90'dan fazla Filistinli yaşamını yitirmiş, İsrail ordusu Muhammed Deyf'i hedef aldığını ileri sürmüştü.

İsrail aylardır Muhammed Deyf'in peşinde. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın başındaki Deyf'ten, 10 aydır süren savaşta bir kez bile haber alınamadı.

HAVADA KRİZ! UÇAK İSRAİL YERİNE GÜNEY KIBRIS'A İNDİ

Lübnan'ın ardından İsrail'e de uçuşlar iptal ediliyor, havalimanlarının kısa sürede kapanmasından endişe ediliyor. Bir Lufthansa uçağındaki mürettebat ise İsrail'e inmeyi reddetti.

İSRAİL GAZETESİ: 'ERDOĞAN'DAN ÇEKİNDİLER', TAHRAN SEÇİLDİ



İsrail gazetesi Yediot Ahronot 'Bir taşla iki kuş' başlığıyla Hamas lideri İsmail Haniye'nin neden Katar'da değil de İran'da hedef alındığına dair bir analize yer verdi.

Hamas'ın siyasi büro şefi Haniye'nin sürgünde yaşadığı Katar'ın yanı sıra Türkiye ve Mısır gibi ülkeleri de sıklıkla ziyaret ettiğini aktaran analiz, suikastın Tahran'da gerçekleştirilmesini ise İran rejimi için bir uluslararası bir küçük düşürme amacı taşıdığını belirtti.

Itamar Eichner yazıda İsrail'in Katar'a sahadaki Hamas liderlerini hedef almayacağına dair bir söz verdiği savunuldu, suikast için adres seçeneğinin kısıtlı olduğu kaydedildi.

İsrail'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la başını belaya sokmamak için Türkiye'de benzer eylemlerden çekindiği yorumunu yapan analiz, Türk liderin yakın zamanda askeri müdahaleden söz ettiğini hatırlattı.

Hem Hamas'ın en üst düzey liderini öldürmek hem de Tahran'a dokunulmaz olmadığı mesajını vermek için Tahran'ın seçildiğini savunan yazı, daha da ileri gidip suikastın üst düzey Hamas liderlerini misafir eden Türkiye'ye de bir mesaj içerdiğini iddia etti.

Yediot Ahronot'taki analiz suikastı İsrail'den İran'a bir meydan okuma gibi gösterdi. İran'ın Nisan ayında topraklarından ilk kez İsrail'e ateşlediği füze ve kamikaze silahlı insansız hava aracı sağanağından bu yana bir iktidar sarhoşluğu içerisinde olduğunu savunan yazı, İran İstihbarat Bakanı İsmail Hatib'in suikasttan günler önce yaptığı açıklamaları hatırlattı. İsmail Hatib İran'daki Mossad ağını çökertmesinin görev süresi boyunca en büyük başarısı olduğunu söyledi ve şimdi rejim muhalifleri tarafından bu açıklamayla alay ediliyor.

CENAZE NAMAZINI HAMANEY KILDIRDI



İran'ın başkenti Tahran'da füzeyle vurulan Hamas lideri İsmail Haniye için ilk tören bugün düzenleniyor. Tahran Üniversitesi'ndeki cenaze törenine İran dini lideri Ayetullah Hamaney de katılan isimler arasında.

AFP, ellerinde Filistin ve İran bayrakları taşıyan büyük bir kalabalığın Tahran Üniversitesi'nde cenaze için bir araya geldiğini bildiriyor.

İsrail basını, cenazede atılan 'İsrail'e ölüm' sloganlarını ve İsrail'in çöküşünü isteyen pankartları öne çıkardı.

62 yaşında yaşamını yitiren İsmail Haniye'nin tabutu, Filistin bayrağına sarıldı. Cenaze namazını kıldıran dini lider Hamaney, Çarşamba günü kurmaylarıyla yaptığı toplantıda İsrail'e doğrudan saldırı emri verdi.

Cenaze namazı öncesinde bir konuşma yapan İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, suikastın ABD koordinasyonuyla gerçekleştirdiğini savundu. Kalibaf, "Bu saldırının ABD'nin desteği ve koordinasyonuyla gerçekleştiğini biliyoruz" dedi.


İran, 13 Nisan akşamı topraklarından ilk kez İsrail'e füzeler ve kamikaze silahlı insansız hava araçları ateşledi. Bu saldırı, İsrail'in 1 Nisan tarihinde İran'ın Şam Büyükelçiliği'ndeki bir binayı füzeyle vurması ve Kudüs Gücü'nün en önemli komutanlarından Muhammed Rıza Zahedi'yi öldürmesine bir misillemeydi. İsrail ise birkaç gün sonra İran'ın orta kesimindeki bir askeri üssü vurarak karşı misillemede bulundu.

Bu misillemeler, ezeli düşmanlar İran ve İsrail'in savaşa en çok yaklaştıkları andı.

İran'ın tekrar benzer bir saldırıyla misilleme yapma ihtimali bulunuyor. Ancak Yemen, Lübnan, Irak ve Suriye gibi ülkelerdeki İran yanlısı milislerin dahil olduğu çok cepheli bir misilleme de seçenekler arasında.

Devrim Muhafızları'na ait bir misafirhanede kalan Haniye, İran'ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için Tahran'daydı.

Ayetullah Hamaney, Filistinli liderin İran topraklarında hedef alındığı için intikamını almayı görev olarak gördüklerini söyledi.

Zira, İran sınırları dışından ateşlenen bir füzeyle gerçekleşen Haniye suikastı Tahran yönetimi için ciddi bir güvenlik açığı demek. İran'ın güvenlik teşkilatlarının kapasitesi şimdiden sorgulanıyor.

İran'ın bir kez daha doğrudan İsrail'e saldırıya mı geçeceği yoksa Yemen, Lübnan, Irak ve Suriye'deki vekil güçleriyle mi misillemede bulunacağı şimdilik belirsiz.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Çarşamba akşamı kameraların karşısına geçti ve Hizbullah'ın üç numarası Fuat Şükür'ü Beyrut'ta öldürdüklerini söyledi. Netanyahu, beklendiği gibi Tahran saldırısına değinmedi ancak "Tüm düşmanlarımıza ağır darbe indirdik" cümlesini kurdu.

"İsrail vatandaşları, zor günler bizi bekliyor. Beyrut'taki saldırıdan bu yana her yönden tehdit sesleri duyuluyor" diyen Netanyahu, Tel Aviv yönetiminin her türlü senaryoya hazırlıklı olduğunu savundu.

Gazze Şeridi'nde bugün itibarıyla onuncu ayını dolduran savaşın tüm Orta Doğu'ya yayılan topyekun bir savaşa dönüşeceği korkusu, Çarşamba sabahından bu yana en üst seviyede. İran'ın misillemesi, bölgedeki tüm fay hatlarını harekete geçirebilir.

BEYRUT CENAZE TÖRENİNİ BEKLERKEN İSRAİL'E UÇUŞLAR DURDU



Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta da bugün cenaze töreni var. Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah, İsrail'in Salı akşamı Beyrut'ta vurduğu binada Fuat Şükür'ün öldüğünü Çarşamba akşamı doğruladı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, sağ kolu olarak gösterilen Şükür'ün cenaze töreninde bir konuşma yapacak.

Hizbullah'ın kalesi olan Beyrut'un Dâhiye mahallesindeki çok katlı binada Fuat Şükür'le birlikte ölenler arasında, İranlı askeri danışman Milad Bidi de vardı.

İsrail işgal ordusu ile Hizbullah 8 Ekim tarihinden bu yana sınır hattında çatışıyor. İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bir futbol sahasına roket isabet etmesiyle tırmanan gerilim, İsrail'in Fuat Şükür suikastıyla zirveye çıktı.

ACİL UYARI: HAVALİMANI KISA SÜREDE KAPANABİLİR, AYRILIN

Avustralya, bu sabah Lübnan'daki vatandaşlarından acil şekilde ülkeyi terk etmelerini isteyen bir uyarı yayımladı. Başbakan Anthony Albanese, Beyrut havalimanının kısa sürede kapanabileceğini söyledi.

ABD de yeni bir uyarı yayımladı ve vatandaşlarından Lübnan'a seyahat etmemelerini istedi.

UNITED VE DELTA İSRAİL UÇUŞLARINI DURDURDU! ON BİNLERCE İSRAİLLİ MAHSUR KALABİLİR

İsrail basını ise, bazı Amerikan ve İngiliz hava yolu şirketlerinin İsrail'e uçuşlarını iptal ettiğini yazdı. ABD hava yolu şirketleri Delta ve United ile British Havayolları, İsrail'e uçuşları durdurdu.

Times of İsrail, söz konusu iptallerin on binlerce İsraillinin ABD'de mahsur kalmasına neden olacağını kaydetti. Yayın organı ayrıca, dünyanın ikinci ve üçüncü büyük hava yolu şirketleri United ve Delta'nın uçuşları iptal etmesinin diğer hava yolu firmalarında da bir iptal dalgasına yol açabileceği uyarısında bulundu.