DünyaHindistan ve Bangladeş'teki sel felaketlerinde en az 36 kişi hayatını kaybetti

Hindistan ve Bangladeş'teki sel felaketlerinde en az 36 kişi hayatını kaybetti

24.08.2024 - 09:08 | Son Güncellenme:

Şiddetli yağışların yol açtığı sel nedeniyle Hindistan ve komşusu Bangladeş'te çok sayıda kişi hayatını kaybederken, Bangladeş'te 4,5 milyon, Hindistan'da ise 1,7 milyon kişinin selden etkilendiği belirtildi.

Hindistan ve Bangladeşteki sel felaketlerinde en az 36 kişi hayatını kaybetti

Hindistan'ın kuzeydoğusunda geçtiğimiz Pazar gününden, Bangladeş'in doğusunda ise Perşembe gününden bu yana etkili olan şiddetli yağışlar sel felaketlerine neden oldu. Şu ana dek Bangladeş'te en az 13, Hindistan'da ise en az 23 kişi hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Bangladeş Afet Yönetimi ve Yardım Bakanlığı, ülkenin doğusundaki selden yaklaşık 4,5 milyon kişinin etkilendiğini açıkladı. Hindistan'daki yetkililer ise şiddetli yağışların sel ve toprak kaymalarına yol açarak 65.000'den fazla kişiyi evlerinden ettiğini belirtti.

Yetkililer, en az 23 kişinin hayatını kaybettiği Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Tripura eyaletinde cuma günü cankurtaran botlarındaki askerlerin insanları güvenli bir yere taşıdığını bildirdi. Hindistan'ın kuzeydoğusunda toplamda 1,7 milyon kişinin sel felaketinden etkilendiğini belirten yetkililer, felaketin yaşandığı Tripura'da 450 yardım kampı kurulduğunu kaydetti.

Altyapının, tarımın ve hayvancılığın ise büyük hasar aldığı belirtildi. Bangladeş'te başkent Dakka ile güneydoğudaki liman kenti Chittagong arasındaki ulaşım, büyük bir otoyolun bazı kısımlarının sular altında kalması nedeniyle sekteye uğradı.

Haberin Devamı

'YILIN EN ŞİDDETLİ YAĞIŞLARI'

Şiddetli yağışlar sebebiyle bölgedeki nehirlerde taşmalar yaşandı. Her iki komşu da selden etkilenirken, çok sayıda Bangladeşli, Tripura'da bir nehir barajı açtığı için Bangladeş'te ani sellere neden olduğunu iddia ederek Hindistan'ı suçladı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, bu iddiayı yalanlayarak, barajın sınırdan uzakta olduğunu belirtti. Bakanlık ayrıca, Hindistan'ın bu hafta 'yılın en şiddetli yağmurlarını' gördüğünü ve akıntı yönündeki su akışının 'otomatik salınımlardan' kaynaklandığını ifade etti. İki ülke Hindistan ve Bangladeş, Himalayalardan Bengal Körfezi'ne akan 54 ortak nehri paylaşıyor.