DünyaErdoğan'ın sözleri dünya basınında!

Erdoğan'ın sözleri dünya basınında!

25.09.2024 - 11:25 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM kürsüsündeki açıklamalarını uluslararası haber ajansları dünyaya geçti, konuşma İsrail'den Almanya'ya, Hırvatistan'dan ABD'ye birçok ülkede yankı buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler'in 79. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma, dünya basınında yankı buldu. 

Haberin Devamı

Uluslararası haber ajansı AFP, Erdoğan'ın BM konuşmasında İsrail'in bütün bölgeyi savaşa sürüklediği uyarısında bulunduğunu kaydetti, "Katliam ağını durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz?" ifadesini abonelerine geçti.

Bir diğer haber ajansı AP, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'i açık bir şekilde soykırım yapmakla suçladığını ve Birleşmiş Milletler'e yaptırım çağrısında bulunduğunu yazdı. AP ayrıca, Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'ndan acil ateşkes, rehine takası ve Gazze Şeridi'ne yardımların ulaştırılması için güç kullanmasını tavsiye etmesini istediğini aktardı.

İsrail basınından Jerusalem Post, Erdoğan'ın gündeme getirdiği güç kullanma tavsiyesinin 1950'deki karara atıfta bulunduğunu vurguladı.

BM Genel Kurulu'nun 3 Kasım 1950 tarihinde Kore Savaşı nedeniyle aldığı Barış İçin Birlik kararı, bir yetki genişlemesiydi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) vetonun aşılmasını hedefliyordu. Kararda, "Genel Kurul, barışın bozulması ya da saldırı fiili karşısında silahlı güç kullanımını da içermek üzere üye devletlere uygun gördüğü ortak güvenlik önlemlerini tavsiye etmek üzere konuyu acil olarak ele alır" ifadesi yer aldı.

Haberin Devamı

NY TIMES TEL AVİV ELEŞTİRİSİNİN ALTINI ÇİZDİ

Erdoğanın sözleri dünya basınında

Amerikan New York Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Gazze dünyanın en geniş kadın ve çocuk mezarlığı oldu" sözlerini ilk sayfasına taşıdı. Gazete, Erdoğan'ın 20 dakika boyunca Tel Aviv yönetimini sert biçimde eleştirdiğinin altını çizdi. Haberinin başlığı için Cumhurbaşkanı'nın "70 yıl önce Hitler nasıl durdurulduysa, bugün de Netanyahu öyle durdurulmalı" sözlerini tercih eden ABD'li Politico dergisi Erdoğan'ın Netanyahu'ya yönelik eleştirilerini ön plana çıkardı.

THE TIMES OF ISRAEL: 'YİNE HİTLER'E BENZETTİ'

Erdoğanın sözleri dünya basınında

The Times of Israel gazetesi, Erdoğan'ın Netanyahu'yu 'yine Hitler'e benzettiğini' aktardı ve Cumhurbaşkanı'nın İsrail'i durdurmak için ittifak çağrısında bulunduğunu yazdı.

Alman basını da Erdoğan'ın Netanyahu ve Hitler benzetmesini ön plana taşıyarak okuyucu karşısına çıktı. Die Welt gazetesi, Erdoğan'ın BM üyesi ülkelere dönüp, "İsrail'in soykırım yapıyor" dediğini yazdı. Erdoğan'ın, "Netanyahu, Hitler gibi durdurulmalı" ifadesi de haberde yer buldu.

Haberin Devamı

Katar merkezli Al Jazeera, 'Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM ve Batı değerlerinin Gazze'de 'öldüğünü' söyledi' başlığını tercih etti. Al Jazeera, Erdoğan'ın, BM Genel Kurulu'nu İsrail'e karşı zorlayıcı önlemler almaya çağırdığını yazdı.

Yunan medyası ise, Erdoğan'ın tüm ülkeleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanımaya davet ettiğine dikkat çekti. Hırvat devlet televizyonu HRT, Cumhurbaşkanı'nın 'İsrail'i Durdurun' çağrısını izleyicileriyle paylaştı. Sırp haber ajansı Politika, 'Erdoğan Netanyahu'yu bir kez daha Hitler'e benzetti' dedi.