GündemErdoğan'dan BM'de tarihi konuşma! İsrail temsilcileri böyle izledi

SON DAKİKA Erdoğan'dan BM'de tarihi konuşma! İsrail temsilcileri böyle izledi

24.09.2024 - 17:33 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu oturumu başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan BM kürsüsünden dünyaya 'Başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin devletinin vücut bulması artık daha fazla ertelenemez.' sözleri ile seslendi. Erdoğan'ın konuşması esnasında İsrail'in BM temsilcileri gergin tavırları kameralara yansıdı.

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerin liderleri ve üst düzey temsilcilerini bir haftalığına New York'ta bir araya getiren BM 79. Genel Kurulu oturumu başladı. Oturum, BM 79. Genel Kurul Başkanı Kamerunlu Philemon Yong başkanlığında ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in konuşmasıyla açıldı.

megaphone

İşte yaşanan tüm gelişmeler

MİÇOTAKİS'İ KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na hitabının ardından BM Genel Merkezi'nde Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis'i kabul etti.

ERDOĞAN'DAN BM'DE TARİHİ ÇAĞRI

Erdoğan yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: İsrail yönetimi, temel insan haklarını hiçe sayarak bir millete karşı etnik temizlik, apaçık bir soykırım uygulamakta, topraklarını işgal etmektedir. Bundan 70 sene önce nasıl Hitler insanlığın ittifakıyla durdurulmuşsa, Netanyahu ve cinayet şebekesi de insanlığın ittifakıyla durdurulmalıdır.


Siyasi ikbali için tüm bölgeyi savaşa sürükleyen katliam şebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz? Ey BM Güvenlik Konseyi, Gazze soykırımının önüne geçmek, bu zulme, bu barbarlığa 'dur' demek için daha neyi bekliyorsunuz?


İSRAİL'İN BM TEMSİLCİLERİ BÖYLE DİNLENDİ

Erdoğan'ın BM'de yaptığı konuşmayı İsrail'in BM temsilcileri böyle dinlendi.


Haberin Devamı
ERDOĞAN BM GENEL KURULU'NDA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na katılmak için Türkevi'nden BM binasına yürüyerek geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 79. Genel Kurulu'na katılmak üzere temaslarını sürdürdüğü Türkevi'nden eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve diğer kurmaylarıyla birlikte çıktı.

GÖZLER ERDOĞAN'IN KONUŞMASINDA

79. BM Genel Kurulu'nda Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor. Bugün 3. sırada konuşmasını yapacak Erdoğan'ın konuşmasında, özellikle Gazze'deki duruma dikkat çekmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üye ülkelerden İsrail'in saldırılarına karşı durmalarını talep etmesi öngörülüyor.

GAZZE ÇAĞRISI

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, barışın anahtarı olmak için küresel sorunlarda elini taşın altına koymaktan çekinmeyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda dünyaya ve uluslararası topluma, vicdanı acıtan sorunlarla ilgili çağrılarda bulunacağını açıkladı.

Haberin Devamı
"GAZZE'DEKİ DURUM KABUS GİBİ"

BM Genel Kurul görüşmelerinin açılış konuşmasını yapan Guterres, dünyanın bir "hortumun" ve çok önemli bir değişimin içinden geçtiğine işaret ederek, karşılaşılan sınamaların daha önce eşi benzerinin görülmediğini ve küresel çözümlere ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

BM Genel Sekreteri Guterres, "Diğer taraftan Gazze'deki durum hiç sona ermeyen bir kabus gibi ve tüm bölgeyi içine çekme tehdidi barındırıyor." uyarısında bulundu. Bunun için Lübnan'a bakmanın yeterli olacağına işaret eden Guterres, "Lübnan, İsrail ve dünya halkı, Lübnan'ın yeni bir Gazze olmasını kaldıramaz." vurgusunda bulundu. Guterres, Lübnan'ın felaketin eşiğinde olduğu uyarısını yaparak, durumun alarm verici olduğunu dile getirdi.

76 DEVLET BAŞKANI KATILIYOR

BM Sözcülüğü, 24-30 Eylül tarihlerinde düzenlenen 79. BM Genel Kurulu'na bu yıl 76 devlet başkanı, 4 prens, 2 hükümet başkanı, 42 başbakan yardımcısı, 9 bakan, 54 bakan yardımcısı ve AB delegasyonunun katılacağını bildirdi. Öte yandan katılımcılardan sadece 19'unun kadın olması dikkati çekti.