24.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Yunanistan parlamentosu, eşcinsel çiftlerin evliliğini yasal kılan düzenlemeyi kabul etti. Ortodoks Kilisesi ve sağ muhalefetin uzun yıllardır karşı çıktığı yasa tasarısı, salı günü yapılan oylamada, 300 üyeli parlamentoda 56’ya karşı 193 oyla kabul edilirken, 51 milletvekili oylamaya katılmadı.
Eşçinsel evliliği seçim vaadi olarak sunan radikal sol iktidar partisi SYRIZA dışında parlamentoda yer alan dört parti de yasaya destek verirken, koalisyonda yer alan Bağımsız Yunanlar (ANEL) kararın reddi şeklinde oy kullandı.
Evlat edinmek yasak
Konuyla ilgili açıklama yapan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, “İnsan hakları için önemli bir gün. Bu yalnızca LGBTİ bireyleri için değil, Yunanistan’daki yasal eşitlik için de büyük bir an. Bugün bunu kutlamak yerine haklarından mahrum bırakılan vatandaşlarımızdan özür dilemeliyiz.” dedi. Çipras yasa sayesinde eşcinsel çiftlerin yaşam ve ölümde eşit haklara sahip olacağını vurgularken, ‘yasanın geri kafalılık ve utanç verici uygulamaları sona erdirdiğini’ ifade etti. Ülkede 2008 yılında yeni medeni kanunun açıklanmasıyla birlikte iki çiftin yaptırdığı sivil partnerlik kaydı yargı kararıyla iptal edilmiş, kararda kilisenin lobi faaliyetleri etkili olmuştu.
Uluslararası Af Örgütü kararı “tarihi bir adım” sözleriyle değerlendirirken, ülkede eşcinsellere yönelik düşmanca tavrın devam ettiğine dikkat çekti. Yasanın onaylandığı saatlerde meclis önünde toplanan yüzlerce kişi, “Aşk günah değildir” yazılı dövizler taşıdı. Yeni yasa, eşcinsel çiftlerin evli çiftlerle aynı haklara sahip olmasını öngörürken, bu bağ ‘evlilik’ yerine ‘sivil partnerlik’ olarak tanımlanıyor. Ancak eşcinsel çiftlerin evlat edinmesi halen yasak. Yunanistan Avrupa’da eşcinsel evliliğini yasallaştıran 15’inci, dünyada ise 19’uncu ülke oldu.