Dünya ‘Çin, Rusya’ya desteğin bedelini ödemeli’

‘Çin, Rusya’ya desteğin bedelini ödemeli’

19.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, resmi ziyaret için gittiği ABD’nin başkenti Washington DC’de önemli açıklamalarda bulundu.

‘Çin, Rusya’ya desteğin bedelini ödemeli’

Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkan Şi Cinping’in NATO’ya şiddetle karşı çıktıklarını belirterek, “Çünkü ABD’nin NATO’da, kendilerinde olmayan bir şeye sahip olduğunu biliyorlar. 31 dost ve müttefik” dedi.

Haberin Devamı

NATO’nun Ukrayna’ya verdiği desteğe değinen Stoltenberg, Putin’in saldırganlığının ‘sonuç vermemesini sağlamaları gerektiğini’ vurgulayarak, “İşte bu nedenle Zirve’de Ukrayna’yı NATO üyeliğine daha da yaklaştırmaya devam edeceğiz. Ukrayna, doğru zaman geldiğinde gecikmeden NATO’ya katılabilecek” dedi.

‘Çatışmayı körüklüyor’

Çin’i de uyaran Stoltenberg, bu ülkenin politikalarını değiştirmemesi halinde, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını desteklemesinin sonuçlarına katlanması gerektiğini söyledi, “Çin, Putin’in savaşını desteklemenin bedelini ödemeli” dedi. Stoltenberg, “Çin, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’daki en büyük silahlı çatışmayı körüklüyor. Ve aynı zamanda Batı ile iyi ilişkilerini sürdürmek istiyor. Pekin her ikisine de sahip olamaz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Çin’den cevap geldi. Dışişleri Sözcüsü Lin Jiang, NATO’nun Ukrayna krizine ilişkin Çin’e keyfi ve karalayıcı saldırılarda bulunmak yerine, eylemlerini gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

‘Çin, Rusya’ya desteğin bedelini ödemeli’

NATO’da hedef tutuyor: Türkiye de artık listede

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak’ın 32 üye ülkesinden 23’ünün bu yıl savunma harcamaları hedefine ulaştığını duyurdu. NATO üyeleri, geçtiğimiz yıl gayri safi yurt içi hasılanın en az yüzde 2’sini savunmaya ayırma konusunda anlaşmaya varmıştı. Polonya ve Estonya, yüzde 4’ün üzerinde harcamayla bu yıl listede ABD’nin bile önünde yer aldı. Türkiye, Almanya, Hollanda ve Norveç de hedeflenmiş olan yüzde 2 rakamına ilk kez ulaşan ülkeler arasında yer aldı.