DünyaBu fırsat kaçmasın! Gazze için çok kritik saatler!

Bu fırsat kaçmasın! Gazze için çok kritik saatler!

20.08.2024 - 06:58 | Son Güncellenme:

Gazze’de ateşkes sağlanması için çok kritik görüşmeler gerçekleşiyor. ABD Dışişleri Bakanı Blinken dün İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşürken, bu müzakerelerin ateşkes için ‘muhtemelen en iyi, belki de son fırsat’ olduğunu belirtti

Bu fırsat kaçmasın Gazze için çok kritik saatler

Gazze’de ateşkesin sağlanması adına diplomatik çabalar bu hafta hız kazanırken, oldukça kritik görüşmeler gerçekleşiyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze Şeridi’nde ateşkes ve esir anlaşmasının kabul edilmesi için geldiği İsrail’de dün Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşmeler yaptı.

Haberin Devamı

Blinken, Herzog ile görüşmesinde “Bu belirleyici bir an.

Esirlerin evlerine dönmesi, Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması ve herkesin kalıcı barış ve güvenliğe giden daha iyi bir yola girmesi için muhtemelen en iyi, belki de son fırsat” dedi. Blinken, “Artık herkesin ‘evet’ demesinin ve ‘hayır’ demek için bahane aramayı bırakmasının zamanı geldi” dedi. ABD’li bakan ayrıca Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesinin ardından İran’ın İsrail’e yönelik muhtemel saldırısı konusunda duyulan endişeler nedeniyle bölgesel bir tırmanmanın yaşanmaması için çalıştığını söyledi. Blinken, “Kimsenin bu süreci rayından çıkaracak herhangi bir adım atmamasını sağlamanın da zamanı geldi” dedi.

OLUMLU GEÇTİ

Haberin Devamı

Blinken, daha sonra Kudüs’te Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya gelirken, görüşmenin olumlu geçtiği belirtildi. İsrail Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre, Netanyahu’nun görüşmede İsrail’in güvenlik ihtiyaçlarını dikkate alan ve rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik ABD’nin mevcut ateşkes teklifine olan bağlılığını yinelediği belirtildi. İsrail basınına göre Netanyahu Blinken’a, bu hafta Kahire’deki görüşmelere en yüksek düzeydeki müzakerecileri göndereceğini söyledi. İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid ise, Başbakan Netanyahu’ya ateşkes anlaşmasına varma “fırsatını kaçırma” çağrısı yaptı.

KAHİRE KRİTİK

ABD’li bakan, İsrail’deki temaslarının ardından bugün Mısır’a geçecek. Arabulucular bu hafta Kahire’de tekrar bir araya gelerek, ateşkesi sağlamaya çalışacak. Bu, ABD, Mısır ve Katar’ın öncülüğünde gerçekleşen görüşmeler için en kritik dönemeç olarak görülüyor. ABD’nin taslağına resmi yanıtların bu hafta verilmesi bekleniyor ve daha önce olduğu gibi görüşmeler çıkmaza girmezse ateşkes ilan edilebilir.

Katar’ın başkenti Doha’da iki gün süren ve geçtiğimiz hafta cuma günü sona eren Gazze Şeridi’nde ateşkesle ilgili müzakerelere ilişkin önceki gün Hamas tarafından yapılan açıklamada olumsuz bir ton kullanılmış, Netanyahu’nun anlaşmanın önüne engel koyduğu öne sürülmüştü. Açıklamada, yeni teklifin Netanyahu’nun talepleri ile uyumlu olduğu belirtilmiş, “Arabuluculardan bize teklif edilen şartların uygulanmasına yönelik bir plan sunmalarını istedik” denilmişti.

Haberin Devamı

PHİLADELPHİ KORİDORU İÇİN UZLAŞI SAĞLANDI

Pazar günü ABD, İsrail ve Mısırlı yetkililerin yaptığı görüşmede somut adım atıldığı öne sürülüyor. Buna göre İsrail tartışmalı bir konu olan Philadelphi Koridorunda kademeli olarak asker azaltmayı kabul etti. Buna karşılık İsrail askerinin çekilmesi bir zaman çizelgesine bağlanmayacak.

Mısırlı yetkililer, Philadelphi koridoru altında hiçbir tünelin işletilmemesini sağlamak için çalışacaklarını da belirtti. İki tarafın, Kahire’nin İsrail’in bölgedeki asker sayısını azaltması koşuluyla daha sonraki bir çekilmeyi kabul edeceği konusunda anlaşmaya vardığı iddia ediliyor.

Yazarlar