DünyaBeyaz perdenin feminist gücü 46 yaşında

Beyaz perdenin feminist gücü 46 yaşında

14.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Wonder Woman” (Harika Kadın) eğer o oyuncular ve dublaj sanatçıları olmasaydı, Hollywood’dan yola çıkıp dünyayı bu kadar cezbedici bir şekilde etkisine almayacaktı... Söz konusu sanatçıların “kadının gücü” olarak ekrana ve beyaz perdeye taşıdığı “Wonder Woman” 46 yaşını geride bırakırken eskimeyen bir şöhretle yoluna devam ediyor

Beyaz perdenin feminist gücü 46 yaşında

Pelin Aykın -Çizgi romanlardan televizyon ve beyaz perdeye uyarlanan, güçlü kadın figürüyle tarihin en feminist karakterlerinden biri olarak kabul edilen ABD yapımı “Wonder Woman” (Harika Kadın), şov dünyasında 46’ncı yılını kutluyor. İlk olarak 1941’de “All Star Comics” adlı çizgi romanda görülen karakter, televizyondaysa 1975’te “Wonder Woman” adlı dizide aktris Lynda Carter’ın canlandırmasıyla ilk kez solo kahraman olarak ünlendi. Lynda Carter’dan sonra Lucy Lawless sesiyle, Gal Gadot oyunculuğuyla sinemanın “Wonder Woman”ları olurken, eserin animasyon versiyonunda kahramanı seslendirenler de karakterin efsane haline gelmesine büyük katkı sağladı. Erkek karakterlerin egemen olduğu “DC Comics” evreninde “Wonder Woman”ı popüler bir feminist kültür ikonuna dönüştüren oyuncular ise şu isimler...

Haberin Devamı

1 Ellie Wood Walker (1967)

Lynda Carter aslında “Wonder Woman”ı fiziksel olarak canlandıran ilk oyuncu değildi. 1967’de televizyon için yapılmış 5 dakikalık pilot kısa film olan “Wonder Woman: Kim Korkar Diana Prince’ten?”de ünlü karakteri Ellie Wood Walker canlandırdı. Linda Harrison ise Walker’ın oynadığı karakterin hayal gücünde var olan Wonder Woman’ın göz alıcı “ayna görüntüsünü” oynadı. Ancak Wonder Woman’ın gerçek ismi olan Diana Prince’in bekar olduğu için annesi tarafından azarlanması ve süper kahraman kostümünün cinsel bir objeye dönüştürülmesi, filmin günümüzde de eleştirilmesine neden oluyor.

2 Jane Webb (1972)

“Wonder Woman” ilk kez 1972’de çizgi roman sayfasından çıkarak televizyon ekranında animasyon karakter olarak yer aldı. 1972’de ABC kanalının animasyon dizisi “The Brady Kids”in iki bölümünde konuk oyuncu olarak yer alarak ilk kez televizyonda görünen Wonder Woman’ı Jane Webb seslendirdi. Daha sonra 1973’te bir grup süper kahramanı konu alan “Super Friends” animasyon dizisinde Wonder Woman’ı Shannon Farnon ve Guadalupe Romero seslendirse de Webb, karakterin ilk kez görsel şov dünyasına katılmasındaki payı nedeniyle akıllarda kaldı.

Haberin Devamı

3 Cathy Lee Crosby (1974)

Amerikan ABC kanalı 1974’te, televizyon dizisi için pilot bölüm olarak William Moulton Marston tarafından yaratılan “Wonder Woman” filmini çekti. Bu pilot bölümde karakteri Cathy Lee Crosby canlandırdı. Reytingler “iyi ama tam olarak harika değildi.” Bu nedenle Warner Brothers ve ABC, Marston’ın yarattığı karakterin daha geleneksel sunumuna uyan farklı bir Wonder Woman televizyon konsepti geliştirdi. Prömiyeri 1975’te yapılan “Yeni Orijinal Wonder Woman” adlı pilot bölümde, başrolde Lynda Carter yer aldı. Carter, “Yeni Orijinal Wonder Woman” dizisinde 3 sezon oynarken, Crosby daha sonra kendisine bu dizideki rolü tekrar oynaması için bir şans verildiğini iddia etti.

4 Lynda Carter (1975)

Lynda Carter’ın canlandırdığı “Yeni Orijinal Wonder Woman”daki karakter öyle popülerleşti ki, dizi 1979’a kadar devam etti. Şov dünyasında ilk fiziksel “Wonder Woman” tasviri olarak anılan söz konusu dizi sayesinde karakter, aktrisle özdeşleştirildi. Carter’ın oyunculuğuyla Wonder Woman, 70’lerin süper kahramanında olması gereken her şeye sahipti ve yıllar sonra bile hâlâ aktrise karakter hakkında sorular sorulmasına neden oldu. Carter, 2014’te yaptığı açıklamada dizinin ve oynadığı Wonder Woman’ın neden bu kadar sevildiğiyle ilgili şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Bu, kaslarla ilgili değildi. Beyinle ilgiliydi. Evet, güzeldi, bir şekilde olağanüstüydü, ama erkek değildi. Ve bence çoğu zaman bir kadın kahramanı ortaya çıkarmaya çalışıyorlar ve tek yaptıkları kostümü bir erkekten bir kadına değiştirmek. Erkekler kadınların sahip olduğu yumuşaklık ve inatçılık, tatlılık ve dayanıklılık, iç ve dış güç gibi büyük ikiliklerden herhangi birini sergileyemiyor.”

Beyaz perdenin feminist gücü 46 yaşında

5 Lucy Lawless (2008)

“Adalet Takımı: Yeni Sınır” adlı animasyon filminde Wonder Woman’ı, 90’lara damgasını vuran “Zeyna: Savaşçı Prenses” dizisinde yine bir savaşçı kadın karakter olan “Zeyna”yı canlandıran Lucy Lawless seslendirdi. Bazı film eleştirmenleri kült Zeyna dizisinde büyük başarı yakalamış olan Lawless’ın Wonder Woman’ı sadece seslendirmekle kalmayıp, fiziksel olarak canlandırmasının da çok uygun olduğu görüşüne sahip.

Haberin Devamı

6 Keri Russell (2009)

“The Americans” dizisinde bir Sovyet ajanını oynamadan yıllar önce Keri Russell, 2009 yılında “Wonder Woman”ın animasyon filminde karaktere sesiyle hayat verdi.

7 Maggie Q (2010)

Çizgi film kanalı “Cartoon Network”ün dizisi “Young Justice”de “Wonder Woman”ı Maggie Q seslendirdi.

8 Adrianne Palicki (2011)

Warner Bros. Television ve DC Entertainment tarafından “NBC” kanalı için üretilen “Wonder Woman” dizisinde karakteri Adrianne Palicki canlandırdı. “Wonder Woman” pilotunun 2011’de piyasaya sürülmesi bekleniyordu, ancak NBC diziyi satın almamayı seçti ve dizi yayınlanmadı.

9 Michelle Monaghan (2014)

“Adalet Birliği: Savaş” adlı animasyon dizisinde “Wonder Woman”ı Michelle Monaghan seslendirdi.

10 Cobie Smulders (2014)

Haberin Devamı

Ünlü dizi “How I Met Your Mother” (Annenizle Nasıl Tanıştım) ile adını duyuran Cobie Smulders, “Lego Filmi”nde Wonder Woman’ı seslendirdi.

11 Rosario Dawson (2015)

Rosario Dawson 2015’te “Adalet Birliği: Atlantis’in Tahtı”, 2016’da “Adalet Birliği vs. Genç Titanlar”, 2017’de “Adalet Birliği Kranlık”, 2019’da “Wonder Woman: Nesiller” ve 2020’de “Adalet Birliği Karanlık: Apokolips Savaşı” adlı animasyon filmlerinde Wonder Woman’ı seslendirdi.

12 Gal Gadot (2016-günümüz)

2016’da “Batman ve Superman: Adaletin Şafağı” filminde Gal Gadot’un canlandırmasıyla yer alan “Wonder Woman” yaklaşık 41 yıl sonra animasyon olmayan bir yapımda yeniden ortaya çıktı. “Wonder Woman” sadece yan rolde olsa da resmi bir sinema filminde ilk kez yer aldı. 2017’de “Wonder Woman” filmi, Gal Gadot’un performansıyla büyük beğeni toplarken film için kadın yönetmen Patty Jenkins’in seçilmesi de dikkat çekti. Jenkins’in yönetmenliğindeki filmin ikincisi 2020’de vizyona girerken, yine Gadot’un başrolünde yer aldığı “Wonder Woman 3” de yakın bir gelecekte vizyona girecek. Ayrıca Gal Gadot’un canlandırdığı Wonder Woman, 2017’de “Adalet Birliği”nde de yer aldı. Gadot’un performansı, karakteri popüler kültürde tekrar parlatarak, beyaz perdede hak ettiği yeri bulmasını sağladı. Patty Jenkins ise Wonder Woman’daki başarısıyla Hollywood ve süper kahraman filmleri camiasında kadın yönetmenlerin “arka planda yer alması gerektiği” klişesini yerle bir etti. Jenkins’in Wonder Woman’ın ardından “Rogue Squadron” isminde yeni bir “Star Wars” filmi çekeceği ve efsane “Star Wars” evrenindeki bir filmde ilk kez bir kadın yönetmenin yer alacağı açıklandı.

Beyaz perdenin feminist gücü 46 yaşında

Öncü kadınlardan ilham alarak yazdı

Amerikalı psikolog - yazar William Moulton Marston ve sanatçı Harry G. Peter tarafından yaratılan “Wonder Woman”, ilk olarak 1941’de “All-Star Comics” çizgi romanında göründü. Marston’ın, karakteri oluştururken eşi Elizabeth, arkadaşları Olive Byrne ve erken dönem feministlerden ilham aldığı biliniyor. İlk başlarda “Wonder Woman”ın, annesi Kraliçe Hippolyta tarafından kilden yontulduğu ve Yunan tanrılarının, insanüstü güçlerle birlikte onu bir Amazon olarak hayata getirdiği anlatıldı. Ancak, 2011’de çizgi roman şirketi DC Comics, Wonder Woman’ın Amazonların Kraliçesi olan annesi Hippolyta, teyzeleri Antiope ve Menalippe ile büyütüldüğü, Yunan Tanrısı Zeus ile Hippolyta’nın biyolojik kızı olduğu anlatısını kullandı.

Afrodit Yasası

Wonder Woman, feministlerin desteklediği kadın kültürünün birçok değerini sembolize ediyor. Wonder Woman’da kadınlar için güç ve özgüven, kadınlar arası kardeşlik ve dayanışma, barış ve insan yaşamına saygı gibi mesajlar veriliyor. Ayrıca Wonder Woman’ın yaşadığı ülke olan “Themyscira” da, Amazonların adalarına hiçbir erkek ayak basmadığı sürece ölümsüz olacağını ilan ettiği ve “Afrodit Yasası” ile yönetilen feminist bir ütopya. Sadece kadınların yaşadığı Themyscira’da “Prenses Diana” olarak bilinen Wonder Woman, dünyaya barış ve adelet getirmek için hiç kimsenin yerini bilmediği ülkeden ayrılarak “insanların dünyasına” gidiyor. Ayrıca süper kahramanlar takımı olan “Adalet Birliği”nin kurucu üyelerinden olan Wonder Woman, güç olarak Superman’den sonra Adalet Birliği’nin en güçlü üyelerinden biri.

BM’de elçiliği tartışma yarattı

Karakterin ilk ortaya çıkışının 75. yıl dönümü olan 21 Ekim 2016’da Birleşmiş Milletler (BM), Wonder Woman aktrisleri Gal Gadot ve Lynda Carter’ın katıldığı bir törenle Wonder Woman’ı “BM Kadın ve Kız Çocuklarının Güçlendirilmesi Onursal Elçisi” ilan etti. Ancak, BM çalışanları karara karşı çıkarak dönemin BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a dilekçe verdi. Dilekçede “BM’nin açıkça cinselleştirilmiş bir imaja sahip bir karakter kullanmayı düşünmesi endişe verici” ifadesine yer verilirken, itirazlar nedeniyle Wonder Woman elçilikten çıkarıldı ve proje sona erdi.