DünyaBangladeş’te isyan: Başbakan ülkeden kaçtı!

Bangladeş’te isyan: Başbakan ülkeden kaçtı!

06.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Bangladeş’te haftalardır süren ve 300’den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan protesto gösterileri dün farklı bir boyuta ulaştı.

Bangladeş’te isyan: Başbakan ülkeden kaçtı

Protestocular dün sokağa çıkma yasağına rağmen istifasını istedikleri Başbakan Şeyh Hasina’nın başket Dakka’daki resmi konutunu bastı. Konutta kutlama yapan eylemcilerin görüntüleri büyük ses getirdi. Göstericilerin konuttan sandalye ve kanepe benzeri eşyaları yağmaladıkları görüldü. Hasina’nın ise bu anlarda helikopterle ülkeden kaçtığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Hasina’nın ülkeden ayrılarak Hindistan’a gitmesinin ardından Bangladeş Genelkurmay Başkanı Waker-uz-Zaman beklenen ulusa sesleniş konuşmasını gerçekleştirdi. Açıklamada, Başbakan Şeyh Hasina’nın istifasını doğrulayarak, geçici bir hükümet kurulacağı duyuruldu. Muhalif siyasi partilerle de görüşüleceğini kaydeden Waker-uz-Zaman, “Hükümete kimin başkanlık edeceği henüz belli değil” dedi. Ülke için “adalet” sözü veren Waker-uz-Zaman, vatandaşları orduya güvenmeye çağırarak ordunun ülkeye barışı geri getireceğini ifade etti.

‘Zaferi’ kutladılar!

Hasina’nın istifasının ardından binlerce Bangladeşli sokaklara dökülerek “zaferlerini” kutladı. Dakka’da bazı göstericiler park halindeki bir tankın üzerinde dans etti. Bangladeş’te Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerine kamuda kontenjan ayrılmasının ardından başlatılan hükümet karşıtı protestolara direnen Hasina büyük tepki çekiyordu. Hasina, istifasının ardından ülkeden ayrılarak Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Agartala kentine vardı. Hindistan basını, Hasina’nın istifasının ardından Hindistan Başbakanı Narendra Modi hükümetinin Hindistan-Bangladeş sınırında güvenlik alarmı verdiğini yazdı.

Haberin Devamı

Bangladeş’te isyan: Başbakan ülkeden kaçtı

Öğrenci olayları sonu oldu

Ülkenin kurucu cumhurbaşkanı Mucibur Rahman’ın kızı olan Hasina, 6 Ocak 2009’dan beri başbakanlık yapıyordu. Görev dönemi boyunca uluslararası toplum tarafından defalarca eleştirildi. 57 subayın ölümüyle sonuçlanan milis sınır güçlerinin isyanına, insan hakları ihlalleriyle birçok kez gündeme gelmesine ve üç tartışmalı seçim atlatmasına rağmen, Hasina’yı bitiren olay öğrencilerin “kamuda kontenjan kararı” protestoları oldu.