DünyaAP'deki kritik oylama bitti! İşte Türkiye kararı...

AP'deki kritik oylama bitti! İşte Türkiye kararı...

24.11.2016 - 08:50 | Son Güncellenme:

Avrupa Parlamentosu, Türkiye'nin AB ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını tavsiye eden tasarıyı kabul etti. Oturumda teklif 37 oya karşı, 479 oyla kabul etti. 107 parlamenter ise çekimser kaldı.Türkiye, bağlayıcılığı bulunmayan oylama sonucunda ortaya çıkan metni AB'ye iade edecek. Ankara ile müzakerelerin dondurulması kararını sadece AB liderleri alabiliyor.

APdeki kritik oylama bitti İşte Türkiye kararı...

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması çağrısı yapan karar taslağını onayladı. Tasarı 37'ye karşı 479 oyla kabul edildi ve 107 parlamenter ise çekimser kaldı. Bağlayıcılığı olmayan tasarı, tavsiye niteliği taşıyor.

Haberin Devamı

Türkiye ile müzakerelerin dondurulması kararını sadece AB liderleri alabiliyor. AB liderlerinin Aralık ayındaki zirvesinden bu yönde bir karar çıkması beklenmiyor ancak liderlerin AP'nin kararını göz ardı etmeyeceği belirtiliyor. Başta Avusturya olmak üzere bazı üyeler müzakerelerin durdurulması gerektiğini savunuyor, bu öneriye Almanya, İngiltere ve Fransa gibi büyük devletler sıcak bakmıyor.

Türkiye kararı iade edecek

Peki bundan sonra ne olacak? AP Başkanı Martin Schulz, belgeyi AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB Konseyi ve üye ülkelerin yanı sıra Türk hükümetine ve TBMM’ye de gönderecek.

Ankara’nın son dönemde sıkça yaptığı gibi bu kararı da yok sayarak kararı işleme sokmadan Türkiye’nin Brüksel’deki AB Daimi Temsilciliği aracılığıyla AP’ye iade etmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Metinde neler var?

Bugün onaylanan bildiride, üyelik müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasının kaldırılması istendi.

Karar metninde 15 Temmuz darbe girişimi bir kez daha kınandı, ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarının endişe yarattığı vurgulandı. Vurgulanan noktalardan biri, idam cezasının geri getirilmek istenmesi.

AP'deki oturumlar sırasında söz alan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, uluslararası örgütün mülteci krizi, Kıbrıs sorunu ve terörle mücadele alanlarında Türkiye ile birlikte çalışması gerektiğinin altını çizdi.

Aşırı sağcıların önergeleri kabul edilmedi

Müzakere tasarısının yanında Türkiye ile ilgili altı önerge daha verildi. Söz konusu altı önergenin beşi aşırı sağcılar tarafından sunuldu. Aşırı sağcılar, Türkiye ile müzakerelerin tamamen kesilmesini savunuyordu. Bu önergeler kabul görmedi.

Türkiye rest çekti

Türkiye, AP'nin vereceği kararın bir hükmü olmayacağını dün en yetkili ağızdan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleriyle ilan etti. Erdoğan, dün İstanbul'da yaptığı konuşmada, "Sonuç ne çıkarsa çıksın bu oylamanın bizim nezdimizde hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Avrupa Parlamentosu’nun böyle bir oylamaya gitmeye tevessül etmesi dahi terör örgütlerine kol kanat gerdiğinin, onların yanında saf tuttuğunun ifadesidir" dedi.

Haberin Devamı
APdeki kritik oylama bitti İşte Türkiye kararı...
Avrupalı parlamenterler, 2004'teki oylamada 'Evet' pankartları açmıştı.

Halihazırda yaşanan kriz, 3 Ekim 2005'te başlayan müzakere süreci boyunca ortaya çıkan en büyük gerilim oldu.

AP Başkanı Martin Schulz'un Türkiye'ye ekonomik yaptırım uygulanabileceğini söylemesine Ankara çok sert tepki vermişti. Son olarak, AP Türkiye raportörü Kati Piri'nin yapmak istediği ziyaret Türk hükümeti tarafından reddedildi.

1960'larda başlayan Türkiye-AB ilişkileri, 2005 yılında üyelik müzakerelerinin resmen başlamasıyla yeni bir boyuta taşınmıştı. Bugüne kadar müzakere fasıllarından yalnızca biri tamamlanabildi, birçok başlık halihazırda açık durumda ancak uzun süredir kaydadeğer bir ilerleme yok.