Dünya AKPM’den kapalı Maraş kararı

AKPM’den kapalı Maraş kararı

29.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), “hayalet kent” olarak tanımlanan ve KKTC sınırları içindeki Maraş bölgesinin Birleşmiş Milletler (BM) kararları temelinde “meşru sahiplerine iade edilmesini” isteyen, ancak bağlayıcı olmayan karar taslağını kabul etti. DW Türkçe’nin aktardığına göre, tüm Türk üyelerin “Hayır” oyu kullandığı oylamada kabul edilen kararda, Maraş’ın iadesinin “Ada’daki sorunun kapsamlı çözümüne katkı sağlayacağı” öne sürüldü.

AKPM’den kapalı Maraş kararı

Maraş’ın açılarak statüsünde yapılacak değişikliğin “BMGK kararlarının ihlali anlamına geleceği ve Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm şansını baltalayacağı” söylenirken, tüm taraflar, Ada’daki siyasi çözüm sürecine katkı vermeye çağrıldı. Kararda, Ankara ve Kıbrıs Türk tarafının “Kıbrıs’ta iki devletli çözüm” politikasının, BM’nin iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon parametresiyle uyuşmadığı da iddia edildi. Kararda, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) işleyişinin hızlandırılması da istendi.

Haberin Devamı

ORTAK BELGE

Bu arada AKPM Siyasi İşler ve Demokrasi Komisyonu üyesi Türk parlamenterler Tuğrul Türkeş, Namık Tan, Sena Nur Çelik Kanat ve Konur Alp Koçak’ın rapora eklediği karşıt görüşte ise, Kıbrıs’ta 1974 öncesi yaşananlara dikkat çekildi, Kıbrıslı Türklerin 1963-1974 döneminde yaşadığı zorluklar gündeme getirildi.

Uluslararası toplumun “Kıbrıs Türk halkının egemen eşitlik ve uluslararası eşit statü haklarını güvence altına alması gerektiği”ne yer verilen belgede, 2017’de Crans Montana’daki görüşmelerin başarısız olmasının ardından “iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon fikrinin tükendiği” not edildi.