06.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Zira ahlak polisinin bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin resmi bir açıklama gelmezken, İran devlet medyası IRNA, Başsavcı’nın, ahlak polisi üzerinde yetkisi olmadığını belirtti. Tutucu kesime mensup yayın organları ise, ahlak polisinin lağvedildiği haberlerini kesin bir dille yalanlamayı tercih etti.
Bununla birlikte söz konusu açıklamalar, rejim karşıtı protestocuları da ikna etmişe benzemiyor. Nitekim protestocular, 3 günlük greve gidilmesi ve sonunda büyük bir miting düzenlenmesi çağrısında bulundu. İran takvimine göre, Azar ayının 14 ve 16’ncı günleri arasında yapılacak üç günlük grevle, ülke ekonomisinin etkilenmesi amaçlanıyor. İranlılara, günlük para akışının engellenmesi ve bankacılık sistemine darbe vurulması amacıyla grev süresince alışveriş yapılmaması çağrısında bulunan aktivistler, büyük kentlerdeki pazar ve dükkanların kapalı kalmasını istedi.
Kim bu ‘İrşad devriyesi?’
İran’da “İrşad devriyesi”, “moda” veya “ahlak polisi” olarak bilinen yapının, 2005 yılında kurumsallaştığı belirtiliyor. Ülke genelinde görev yapan bu polis grubu, genellikle sakallı erkek ve çarşaflı kadın görevlilerden oluşuyor. Geniş yetkilere sahip bu polisler, her an her yerde çıkabiliyor, giyim, kuşam ve davranışları “İslam’a aykırı” olanları uyarıyor. Kimilerine bunu tekrarlamayacağına dair kağıt imzalatırken, kimilerine para cezası kesiyor, direnenleri gözaltına alarak mahkemeye sevk edebiliyor. Benzer nedenle bugüne kadar birçok kişi tutuklanırken, binlercesi de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.