27.01.2024 - 10:14 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Uluslararası haber ajansı AFP, Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'ye yaklaşık 23 milyar dolarlık F-16 savaş uçağı satışını onayladığını duyurdu. Silah satışının gerçekleşebilmesi için ABD yönetiminin sunduğu satış tebligatına Kongre'den itiraz gelmemesi gerekiyor. Buna göre Türkiye Washington'dan 40 adet F-16 model uçak ve modernizasyon kiti satın alacak, satın alımın bedeli ise 20 milyar dolar. ABD kongresi Türkiye'ye verdiği onay paketinin içine Yunanistan'ı da kattı bu bağlamda Atina, F-35 uçaklarını envanterine kattı. İlk teslimatların ise önümüzdeki dört yıl içerisinde başlaması bekleniyor.
Yunan basınında gündem olan satın alımla ilgili Ta Nea gazetesi, Yunan yetkililerin ABD Dışişleri Bakanlığına bir bir mektup yazdığını ve mektupta Türk ordusunun yeni uçakları Yunanistan'a karşı kullanmamasını istediklerini söylediğini belirtti. Ta Nea ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hem İsrail karşıtı bir politika izlemesi hem de Rusya ile yakın ilişkiler kurması nedeniyle ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışını "Bunu nasıl yapabilirler" ifadesiyle özetledi.
Ethnos gazetesi ise Türkiye'nin bu satın alımla beraber hava kuvvetlerinin "Viper" seviyesine yükseleceğini bildirdi. Viper seviyesi son model F-16'ları temsil eden bir kavram olarak kullanılıyor.
CNN International, aylardır süren temasların sonlandığını ve Türkiye'nin F-16 satın alımını artık gerçekleştirdiğini belirtti. Türkiye'nin ABD'nin en kritik müttefiklerinden biri olduğunu belirten CNN, satış konusunda Hakan Fidan ve Antony Blinken arasındaki yakın ilişkinin etkili olduğunu yazdı.
ABD merkezli New York Times gazetesi kongredeki dört Türkiye karşıtı vekile karşı Beyaz Saray'ın harekete geçtiğini ve onay vermeleri için baskıda bulundu. Cuma gecesi Temsilciler Meclisi üyesi Gregory W. Meeks Erdoğan'ın İsveç'in katılımına ilişkin protokolleri imzalamasının "gecikmiş olsa da, ittifak ve geniş ikili ilişki açısından memnuniyetle karşılanan bir haber" olduğunu söyledi.
Dahası ABD'li senatörler satın alımla ilgili Türkiye'den Suriye'deki terör örgütlerine ve Yunanistan'a karşı kullanılmamasını talep etti. Satın alıma karşı olan Senatörlerden Benjamin L. Cardin konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Türkiye her ne kadar NATO üyesi olsa da zıt düştüğümüz konular bulunuyor. Ukrayna-Rusya savaşında olduğu gibi Ankara Orta Doğu'da da tansiyonu düşürmeli" dedi ve F-16 satışını memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.
Cardin ayrıca Macaristan'ın hala İsveç'e onay vermemesini "Victor Orban NATO'nun güvenilmezlerinden biri, Biden yönetimi Macaristan ile temasa geçecek" değerlendirmesinde bulundu.