DünyaABD de duyurdu! En az 3 bin Kuzey Kore askeri Rusya'da

ABD de duyurdu! En az 3 bin Kuzey Kore askeri Rusya'da

25.10.2024 - 14:53 | Son Güncellenme:

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre 3 bin Kuzey Kore askeri, Rusya'nın kuzeyine ulaştı. Güney Kore ise karşı atakta bulunmayı planlıyor.

ABD de duyurdu En az 3 bin Kuzey Kore askeri Rusyada

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Kuzey Kore'nin Ukrayna ile savaşta Rusya'ya destek için bölgeye intikal ettiği iddiaları ABD tarafından da doğrulandı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, "Bu askerlerin Kuzey Kore'deki Wonsan bölgesinden Rusya'nın Vladivostok kentine gemiyle seyahat ettiğini görüyoruz. Bu askerlerin Rus ordusuyla birlikte çatışmaya girip girmeyeceklerini henüz bilmiyoruz, ancak bu kesinlikle oldukça endişe verici bir olasılık. Eğitimlerini tamamladıktan sonra bu askerler batı Rusya'ya seyahat edebilir ve ardından Ukrayna ordusuna karşı çatışmaya girebilirler” dedi.

Haberin Devamı

AUSTIN: KANITLAR GÖRÜYORUZ

Çarşamba günü Savunma Bakanı Lloyd Austin, Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana Kuzey Kore ve Rusya'nın giderek daha dostça bağlar kurmasıyla birlikte Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiğini kayıtlara geçen ilk üst düzey ABD yetkilisiydi.

Austin, Çarşamba günü Roma'da kendisiyle birlikte seyahat eden gazetecilere “Rusya'ya giden Kuzey Kore askerlerinin olduğuna dair kanıtlar görüyoruz,” dedi ve ekledi: “Tam olarak ne yaptıkları görülecek.”

"PASİFİK'TE HER ŞEY DEĞİŞİR"

ABD, Kuzey Kore birliklerinin Ukrayna'ya ulaştığına inanmıyor, ancak hareketler çatışmada potansiyel olarak ciddi bir tırmanış olarak derin endişe yarattı. Austin, ABD'nin Kuzey Korelilerin hangi rolü oynayacağını ve Ukrayna'ya seyahat etmeyi düşünüp düşünmediklerini hala belirlemeye çalıştığını söyledi.

Haberin Devamı

Austin, "Eğer bir ortak savaştalarsa, niyetleri Rusya adına bu savaşa katılmaktır, bu çok, çok ciddi bir konudur ve yalnızca Avrupa'da değil, aynı zamanda Hint Pasifik'teki şeyleri de etkileyecektir" dedi.

Kirby, Çarşamba günü ABD'nin Ukrayna hükümetine brifing verdiğini ve müttefikleri ve ortaklarıyla yakın istişare halinde olduğunu söyledi.

Üst düzey bir yönetim yetkilisi Çarşamba günü daha erken saatlerde Kuzey Kore askerlerinin eğitiminin ve onları Ukrayna'ya göndermek için olası hazırlıklarının Rusya açısından ciddi bir çaresizliğin işareti olduğunu söyledi.

GÜNEY KORE'DEN YANIT

Güney Kore yönetimi ise Çarşamba yaptığı açıklamada Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiği iddialarına yanıt olarak Güney Kore'nin de Ukrayna'ya silah tedarik etmeyi düşünebileceği konusunda uyarı yaptı. Associated Press'in haberine göre Güney Koreli yetkililer, Rusya'nın Kuzey Kore'ye, Güney Kore'yi hedef alan Kuzey'in nükleer ve füze programlarını güçlendirebilecek gelişmiş silah teknolojileri vererek onu ödüllendirebileceğinden endişe ediyor. 

"CİDDİ BİR TEHDİT"

Güney Koreli yetkililer acil bir Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında Kuzey Kore'nin bölgeye asker gönderdiği iddialarını Güney Kore ve uluslararası toplum için "ciddi bir güvenlik tehdidi" olarak kınadı. Güney Kore başkanlık ofisi bir açıklamada, Kuzey Kore, gençlerini haksız bir savaş için Rus paralı askerleri olarak hizmet etmeye zorlayan "suç örgütü" olarak tanımladı.

Haberin Devamı

Güney Koreli üst düzey bir başkanlık yetkilisi, arka plan brifinginde gazetecilere kimliğinin açıklanmaması koşuluyla, olası adımlar arasında diplomatik, ekonomik ve askeri seçeneklerin yer aldığını belirterek "Güney Kore, Ukrayna'ya hem savunma hem de saldırı silahları göndermeyi düşünebilir" açıklaması yaptı.

1500 ASKER İSTİHBARATI

Güney Kore İstihbarat Ajansı (NIS) geçen hafta, Kuzey Kore'nin bu ay Rusya'ya bin 500 özel operasyon gücü gönderdiğini doğruladığını söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, hükümetinin 10 bin Kuzey Kore askerinin işgalci Rus güçlerine katılmaya hazırlandığı yönünde istihbarat aldığını söyledi.

Kuzey Kore ve Rusya son iki yıldır iş birliklerini önemli ölçüde artırıyor. Haziran ayında, her iki ülkenin de saldırıya uğraması durumunda derhal askeri yardım sağlamak için mevcut tüm araçları kullanmasını gerektiren büyük bir savunma anlaşması imzaladılar. Güney Kore o sırada Ukrayna'ya silah göndermeyi düşüneceğini söyledi.

Haberin Devamı

Güney Kore'nin casusluk ajansı, Kuzey Kore'nin Ağustos 2023'ten bu yana azalan silah stoklarını yenilemek için Rusya'ya 13 bin'den fazla top, füze ve diğer konvansiyonel silah konteyneri gönderdiğini söyledi.