DünyaSavaşta kritik gelişme: Kuzey Kore askeri Rusya topraklarında!

Savaşta kritik gelişme: Kuzey Kore askeri Rusya topraklarında!

19.10.2024 - 16:34 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore'nin Rusya'ya destek için Ukrayna savaşına gittiği iddiaları bu görüntülerle doğrulandı. Güney Kore istihbaratı da bin 500 Kuzey Kore askerinin bölgeye ulaştığını bildirdi.

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Kuzey Kore askerlerinin Rus askeri eğitim üssünde Ukrayna savaşına hazırlanmasını gösteren görüntüler, Ukrayna kaynakları tarafından sızdırıldı. Video görüntüleri, Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy'nin üç gündür dünyayı önlem almaya çağırdığı iddialar bu görüntülerle doğrulanmış oldu. Video, Ukrayna hükümetinin Stratejik İletişim ve Bilgi Güvenliği Merkezi tarafından yayınlandı. Merkez, görüntülerde askerlerin "Rus teçhizatıyla donatıldığının" görüldüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

Kuzey Kore birliklerinin çatışmaya dahil olduğu doğrulanırsa, bu Kuzey Kore'nin 1950-1953'teki Kore Savaşı'ndan bu yana ilk büyük savaşa dahil olması anlamına geliyor.

Savaşta kritik gelişme: Kuzey Kore askeri Rusya topraklarında

Kyiv Post'un yayınladığı bir başka görüntüde ise yine Kuzey Kore birliklerinin görüntüleri yer alıyor. Haber göre, üniformalı bir Rus askeri, önünde yürüyen Kuzey Koreli birlikler hakkında yorumda bulunarak, "milyonlarcasının" geleceğini iddia ediyor.

GÜNEY KORE İSTİHBARATI

Görüntüler, Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi'nin (NIS) Cuma günü binlerce Kuzey Kore askerinin Ukrayna'daki Rus güçlerine katılmaya hazırlandığını söylemesinin hemen ardından geldi. NIS, Kuzey Kore askerlerinin Rus donanma gemileriyle Kuzey'den taşındığını ve yaklaşık bin 500 Kuzey Kore özel kuvvetler askerinin halihazırda Rusya'da olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

ZELENSKIY SÖYLEMİŞTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Perşembe günü NATO'nun düzenlediği bir basın toplantısında, Ukrayna'nın Kuzey Kore'nin işgal altındaki Ukrayna bölgelerine 10 bin asker göndermeye hazırlandığına dair bilgilere sahip olduğunu söylemişti. Zelenskiy, "Kuzey Kore'nin geçici olarak işgal edilen Ukrayna topraklarına taktik personel ve subaylar gönderdiğine dair bilgi aldık ve topraklarında 10 bin asker hazırlıyorlar," demişti.

NATO'NUN AÇIKLAMASI

Cuma günü Brüksel'de konuşan NATO başkanı Mark Rutte, "Resmi pozisyonumuz, Kuzey Korelilerin şu anda aktif olarak savaş çabalarına katılan askerler olduklarına dair raporları doğrulayamayacağımız yönünde" dedi. Rutte, "Kuzey Kore savaş alanında fiziksel olarak orada olmasa bile, yine de Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırgan savaşını her şekilde körüklemeye yardımcı oluyorlar," diye ekledi. Pentagon basın sekreteri Tümgeneral Pat Ryder ise hafta içi yaptığı günlük basın toplantısında, ABD'nin iddiaları "araştırdığını" söyledi. Sözcü, Perşembe günü yaptığı açıklamada "Eğer doğruysa, bu Rusya ile Kuzey Kore arasındaki işbirliğinin arttığını gösterir" ifadelerini kullandı.