DünyaGüney Kore de savaşa dahil olabilir: Biz de Ukrayna'ya göndeririz!

Güney Kore de savaşa dahil olabilir: Biz de Ukrayna'ya göndeririz!

22.10.2024 - 14:38 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna-Rusya savaşında Rusya'yı desteklemek için bölgeye asker gönderirken, bir sürpriz açıklama da Güney Kore'den geldi. Sıcak gelişmeler şöyle...

Güney Kore de savaşa dahil olabilir: Biz de Ukraynaya göndeririz

DIŞ HABERLER SERVGİSİ - Güney Kore yönetimi bugün yaptığı açıklamada Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiği iddialarına yanıt olarak Güney Kore'nin de Ukrayna'ya silah tedarik etmeyi düşünebileceği konusunda uyarı yaptı. Associated Press'in haberine göre Güney Koreli yetkililer, Rusya'nın Kuzey Kore'ye, Güney Kore'yi hedef alan Kuzey'in nükleer ve füze programlarını güçlendirebilecek gelişmiş silah teknolojileri vererek onu ödüllendirebileceğinden endişe ediyor.

Haberin Devamı

"CİDDİ BİR TEHDİT"

Güney Koreli yetkililer acil bir Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında Kuzey Kore'nin bölgeye asker gönderdiği iddialarını Güney Kore ve uluslararası toplum için "ciddi bir güvenlik tehdidi" olarak kınadı. Güney Kore başkanlık ofisi bir açıklamada, Kuzey Kore, gençlerini haksız bir savaş için Rus paralı askerleri olarak hizmet etmeye zorlayan "suç örgütü" olarak tanımladı.

Açıklamaya göre yetkililer, yanıtlarının seviyesini Rusya-Kuzey Kore askeri işbirliğindeki ilerlemeye bağlayarak aşamalı karşı önlemler almayı kabul etti.

SİLAH DESTEĞİ

Güney Koreli üst düzey bir başkanlık yetkilisi, arka plan brifinginde gazetecilere kimliğinin açıklanmaması koşuluyla, olası adımlar arasında diplomatik, ekonomik ve askeri seçeneklerin yer aldığını belirterek "Güney Kore, Ukrayna'ya hem savunma hem de saldırı silahları göndermeyi düşünebilir" açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Yetkili, Kuzey Kore'nin nükleer füzelerini mükemmelleştirmek için yüksek teknolojili Rus teknolojilerini almaya çalışabileceğini söyledi. Yetkili, Rusya'nın Kuzey Kore'nin eski konvansiyonel silah sistemlerini modernize etme ve uzay tabanlı bir gözetleme sistemi edinme çabalarına olası yardımının Güney Kore için de ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturacağını söyledi.

Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Güney Kore, Moskova'ya karşı ABD öncülüğündeki yaptırımlara katıldı ve Kiev'e insani ve mali destek gönderdi. Ancak, çatışmalara aktif olarak katılan ülkelere silah tedarik etmeme politikası doğrultusunda Ukrayna'ya doğrudan silah tedarik etmekten kaçındı.

1500 ASKER İSTİHBARATI

Güney Kore İstihbarat Ajansı (NIS) geçen hafta, Kuzey Kore'nin bu ay Rusya'ya bin 500 özel operasyon gücü gönderdiğini doğruladığını söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, hükümetinin 10.000 Kuzey Kore askerinin işgalci Rus güçlerine katılmaya hazırlandığı yönünde istihbarat aldığını söyledi.

Kuzey Kore ve Rusya son iki yıldır iş birliklerini önemli ölçüde artırıyor. Haziran ayında, her iki ülkenin de saldırıya uğraması durumunda derhal askeri yardım sağlamak için mevcut tüm araçları kullanmasını gerektiren büyük bir savunma anlaşması imzaladılar. Güney Kore o sırada Ukrayna'ya silah göndermeyi düşüneceğini söyledi.

Haberin Devamı

Güney Kore'nin casusluk ajansı, Kuzey Kore'nin Ağustos 2023'ten bu yana azalan silah stoklarını yenilemek için Rusya'ya 13 bin'den fazla top, füze ve diğer konvansiyonel silah konteyneri gönderdiğini söyledi.

Kuzey Kore ve Rusya, Kuzey Kore'nin asker konuşlandırmasını ve iddia edilen silah transferini yalanladı.

GÜNEY KORE-KUZEY KORE İLİŞKİLERİ

  • Kore yarımadasında 1910'larda Japonya sömürgesi İkinci Dünya Savaşı'nın ardından sona ererken, dönemin Sovyetler Birliği'nin Kuzey'i, ABD'nin ise Güney'i desteklemesiyle yarımada ikiye bölündü. Kim Il-sung tarafından kurulan Kuzey Kore 1948'de Sovyet desteğiyle bağımsızlığını ilan ederken, aynı yıl Güney Kore de Cumhuriyet ilan etti.
  • İki Kore arasındaki gerilim ise 1950'de Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye savaş açmasıyla tırmandı. Üç yıl süren savaşın ardından ateşkes ilan edildi ancak iki ülke arasındaki barış girişimleri o günden bu yana başarısız olmaya devam etti.
  • Kuzey Koreli casuslar, 1968'de Askerden Arındırılmış Bölge'yi aşarak Mavi Saray'da Park'a başarısız suikast girişiminde bulundu. Öte yandan Kuzey Kore'nin Yongbyon Nükleer Araştırma Merkezi, 1965'te Sovyetler Birliği'nin yardımıyla inşa edilmesinin ardından 1986'da faaliyete geçti.
  • Süregelen Rusya-Ukrayna savaşında ise Kuzey Kore lideri Kim Yong un'un Rusya lideri Vladimir Putin'i "yoldaşım" olarak tanımladıktan sonra bölgeye asker göndermesi yeni bir gerilimin fitilini ateşledi.