Dünya20’li yaşlarda botoks işe yarar mı?

20’li yaşlarda botoks işe yarar mı?

17.11.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Estetik cerrahi profesörü Dr. Mosahebi, 20’li yaşlarda botoks yaptırmanın yüzdeki çizgi oluşumunu yavaşlatabileceğini ancak güneş kreminin botokstan daha iyi olduğunu söyledi.

20’li yaşlarda botoks işe yarar mı

Popüler yaşlanma karşıtı uygulama botoksun 20’li yaşlarda yaptırılmasının kırışıklık oluşumunu durduracağı “efsanesi”ni bir uzman doğruladı. İngiliz “Guardian” gazetesine konuşan University College London’da estetik cerrahi profesörü Dr. Afshin Mosahebi, ince çizgiler oluşmaya başlamadan önce yüzün bazı bölgelerine botoks enjekte ettirmenin bunların gelişimini yavaşlatabileceğini söyledi. Ancak, botoksun kırışıklığı kesin olarak önlediği inancının yanlış olduğunu belirten Mosahebi, “Yüz kırışıklıkları iki nedenden oluşur. Birincisi, kaslarımız hareket ettiğinde, üzerlerindeki deri tekrar tekrar buruşur ve cilde çizgiler kazımaya başlar. Diğer neden ise yaşlandıkça ve özellikle güneşe maruz kaldıkça oluşan cildin dermis tabakasının incelmesidir” dedi.

Haberin Devamı

Cilt incelmesine dikkat

Cildin dermis tabakası ne kadar ince olursa, kırışıklıklara o kadar duyarlı olduğuna dikkat çeken Mosahebi, 20’li yaşlardaki kişileri botoksu düşünmeden önce cilt incelme sürecini yavaşlatmak için önlemler almaya teşvik ettiğini söyledi. Profesör, güneşten uzak durmak ve sigara içmekten kaçınmak gibi önlemler alınması gerektiğini belirterek, “20’li yaşlarda güneş kremi kullanmak botokstan çok daha iyi bir seçenek” dedi. Botoks enjeksiyonları, yüzdeki kasları her seferinde yaklaşık 6 ay boyunca felç ediyor ve araştırmalar düzenli kullanımın kırışıklıkların oluşmasını zorlaştırdığını gösteriyor. Ancak Mosahebi, bunun her derde deva olmadığını söylüyor.

‘Kafayı takarsan ruh sağlığı gider’

Haberin Devamı

Prof. Dr. Mosahebi, “Cildin incelmesi, daha az ölçüde de olsa çizgilerin oluşmasına yol açacaktır ve enjeksiyonları bırakırsanız normal şekilde yaşlanacaksınız. Ayrıca botoksu ne kadar uzun süre kullanırsanız, aynı etkiyi elde etmek için o kadar fazla kullanmanız gerekir” dedi. Mosahebi botoksa çok erken başlamanın “insanları tamamen dış görünümlerine odaklanmaya teşvik ettiğini” belirterek psikolojik olarak riskli olabileceği konusunda da uyardı.