12.09.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:
Ekşili mercimek çorbası (4-6 kişilik)
Çorbasız bir iftar mönüsü düşünülemez. Ayrıca mercimek çorbasında nohut, patlıcan ve buğday bulunması tadını daha özel kılıyor. Çorbanızı kızarmış ekmek yerine kızarmış patlıcanlarla süsleyebilirsiniz.
Malzemeler:
1 çay bardağı tereyağı
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 adet kuru soğan
250 gram kırmızı mercimek
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
2 litre et suyu
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı biber
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı haşlanmış buğday
2 adet limonun suyu
1’er tatlı kaşığı tuz ve karabiber
2 adet patlıcan
1/2 çay bardağı terayağı
Hazırlanışı:Tereyağında soğanları ve mercimeği kavurun. Haşlanmış nohut ve buğday hariç diğer malzemeleri yavaş yavaş ilave edin. Son olarak suyu da ekleyip mercimekler pişene kadar kaynatın. Ardından nohut ve buğdayı ilave edip bir taşım kaynatın. Bu sırada patlıcanları ufak ufak doğrayın ve tereyağında kızartın. Çorbayı servis ederken her kaseye beş-altı küp patlıcan düşecek şekilde paylaştırın. Üzerine limon sıkıp tuz ve biber ekledikten sonra servis edin.
Kuzu tandır (3 kişilik)
Kuzu tandır Konyalı’nın mönüsündeki en önemli yemeklerden biri. Tandırımızı özel olarak seçtiğimiz, kilosu 15-16’yı geçmeyen Kıvırcık kuzularından yapıyoruz. Bu, yemeğe kendine has bir koku katıyor ve tabii lezzetini de artırıyor.
Malzemeler:
1 adet kuzu kolu (Yaklaşık 1200 gram kemikli kuzu etine denk)
1 adet iri soğan (8-10 parçaya bölünmüş)
1 adet doğranmış havuç
1/4 adet kereviz
10 adet tane karabiber
1 adet defne yaprağı
1/2 adet maydanoz sapı
4 diş sarımsak
Yeteri kadar tuz
2 yemek kaşığı süt
1 kaşık tereyağı
1 çay bardağı su
Hazırlanışı:
Sebzeleri fırın kabının altına koyup üzerini folyoyla kapatın, kuzu kolunu da üstlerine ekledikten sonra yaklaşık üç saat boyunca arada suyunu kontrol ederek pişirin. Piştikten sonra tandırı alın ve kemiklerini dikkatlice çıkartıp etleri paslanmaz bir kaba koyun, üzerini kapatıp sıcak olarak muhafaza edin. Kemiklerini bir tencereye koyun ve pişen tandırın altındaki sebzelerle suyunu da tencereye ekleyip üç bardak kaynar su ilave ettikten sonra kısık ateşte bir saat kaynatın. Kaynama işlemi bitince de tülbentten süzdürüp sıcak olarak bekletin.
Zeytinyağlı vişneli yalancı sarma (6 kişilik)
Gerçek Osmanlı yemeklerini tatmak isteyenleri düşünerek sadece Osmanlı mutfağında bulunan bu yemeği iftar mönümüze ekledik. Çünkü bize göre ramazan geleneklerin canlandığı bir dönem.
Malzemeler:
5-6 kaşık zeytinyağı
4 adet orta boy doğranmış kuru soğan
1 kahve fincanı pirinç
40 adet taze vişne veya mevsimi değilse donmuş vişne
40 adet dolmalık asma yaprağı (salamura da olabilir)
10 adet ekşi can eriği veya mevsimi değilse, yarım limonun suyu
1 çay kaşığı toz tarçın
Yeteri kadar tuz
2 su bardağı kaynar su
Hazırlanışı:
Yapraklarınız salamura ise tuzun azalması için onları birkaç kez iyice yıkayın. Zeytinyağını tencereye koyup kızdırın. Doğranmış soğanları ekleyin ve kısık ateşte soğanlar açık kahverengi renk alıncaya kadar kavurup pirinçleri ekleyin. Beş dakika beraber kavurun; tuzunu, vişneleri ve bir bardak kaynar suyu ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı olarak 10 dakika kaynatın. Ardından kapağını açmadan soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra tarçını ekleyip karıştırın. Islanmış asma yapraklarına bu karışımdan ve birer vişne gelecek şekilde sarıp tencereye dizin. En üstüne erik varsa erikleri, yoksa limon suyunu ve kaynar suyu ekleyip tencereyi ocağa koyun. Sarmaların üzerine tencerenin içine girecek şekilde düz bir tabak yerleştirin. Tencerenin kapağını da kapatıp ilk önce bir-iki dakika hızlı ateşte, sonraysa kısık ateşte yapraklar yumuşayana kadar pişirin. Piştikten sonra tencerenin kapağını açmadan serin bir yerde soğutun.
Güllaç (4-6 kişilik)
Ramazan denilince akla ilk güllaç gelir. Bu nedenle Konyalı olarak her yıl iftar mönümüzde bu geleneksel lezzete yer ayırmaya özen gösteriyoruz.
Malzemeler:
3 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket güllaç
250 gram çekilmiş ceviz ya da yarım su bardağı nar tanesi
Hazırlanışı:
Süt ve şekeri kaynatın, ardından vanilyayı ekleyin. İlk güllaç yaprağını parlak kısmı yukarı gelecek şekilde tepsiye serin ve üzerine bu karışımdan bir kepçe gezdirin. Diğer yaprağı üzerine örtüp aynı işlemi tekrarlayın. Tüm yapraklar bittikten sonra kalan karışımı güllacın üzerine boca edin ve tepsiyle buzdolabında minimum 1,5 saat bekletin. Üzerine nar ve dövülmüş ceviz ekleyerek servis etmenizi öneririz.
Ramazan ayına özel
Kolay tatlıİçim Dolcia’nın ramazana özel 600 gramlık ambalajıyla piyasaya sürdüğü Dolcia Keşkül iftar ve sahur sofraları için pratik tatlı alternatifleri arayanlara hitap ediyor.
Ramazan eğlencesi
Neomarin Alışveriş Merkezi’nde ramazan boyunca canlı fasıl, Karagöz-Hacivat ve kanto gösterileri düzenleniyor. Bu akşam saat 20.00’da sunucu Yeliz Yeşilmen’in kanto gösterisi var.
Püf noktası da var
İkbal Gürpınar’ın ramazan sofralarına özel hazırladığı ve tam 100 yemek tarifi içeren kitabı “Ramazan Sofrası” Alfa Yayınları’ndan çıktı. Kitapta Gürpınar’a ait “püf noktası” kutucukları yer alıyor.