08.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Ceren Sırdarceren.sirdar@milliyet.com.tr
Baran Bayraktar ile Kaan Metin müzik tutkunu iki genç. Yolları birkaç sene önce İtalyan Lisesi’nde kesişmiş ve yanlarına iki arkadaşlarını alarak Dev adlı bir grup kurmuşlar. Ancak gruptan geriye sadece Bilgi Üniversitesi Sinema-Televizyon Bölümü son sınıf öğrencisi Baran ile aynı üniversitede müzik bölümünde okuyan Kaan kalmış. Müziğe ilk profesyonel adımlarını Demir Demirkan aranjörlüğünde bu ay çıkardıkları “Akıl Tutulması” albümüyle atan ikili sorularımızı birlikte yanıtladı.
Müziğe başlamanız ve bir araya gelmeniz nasıl oldu?
Lise yıllarımızda dört arkadaş bir araya gelip hobi olarak müzik yapmaya başladık. Okul adına katıldığımız müzik yarışmaları, beste çalışmaları derken bugünkü Dev grubunun temelini atmış olduk. Bir albüm ikimizin de hayaliydi. Birikimlerimizi, müziğimizi paylaşmak istedik. Bir de Demir Demirkan’la çalışma fırsatı yakalayınca, ocak ayında çıkan “Akıl Tutulması” albümümüzle müziğe profesyonel adımımızı atmış olduk.
Albümünüzün aranjörü Demir Demirkan. Nasıl karşılaştınız onunla?
Tamamen şans eseri. Aynı spor salonuna gidiyorduk, orada tanıştık. Albüm demomuzu verdik. Dinledikten sonra albümümüzün prodüktörlüğünü üstlenmeye karar verdi. Şarkıların söz ve müziği bize ait. Demir abi şarkıların bütünlüğü konusunda çok yardımcı oldu. Aynı zamanda şarkıların geri vokallerini yaparak da bize renk kattı. Disiplinli ve titiz bir müzisyen. Onunla çalışmak eğlenceli olduğu kadar stresliydi de... Bizim için değerli bir deneyimdi.
“Şarkılar dinleyenlere akıl tutulması yaşatacak”
“Alternatif rock” denen hem elektro hem rock öğeleri barındıran bir müzik yapıyorsunuz. Neden bu tarzı seçtiniz?
Müziğimize alternatif rock diyebiliriz ama daha çok rock müziği kendimize has
bir üslupla yorumluyoruz. Şarkıları yaparken her tür müzikten de besleniyoruz. Farkımız da burada zaten; kalıpları olmayan özgür
bir sentez. Bizi yansıttığı için bu tarzı seçtik.
Grubun adı neden Dev?
“Dev” müziğe başlangıç yıllarımızda yaptığımız ama bu albüm konseptine bakınca sert kaldığını düşündüğümüz için yer vermediğimiz bir şarkımızın adıydı. Hem liseden bugüne bir anlam taşıdığından hem de o günlerden beri bir Dev grubu yaratma isteğimizden dolayı bu ismi seçtik.
Albüme adını veren “Akıl Tutulması” adlı şarkı da ilginç...
Albümdeki 13 şarkı da 2008’den bu yana biriktirdiklerimiz. Bu besteler zaman içinde etkilendiğimiz müzik türlerine göre bizimle birlikte büyüdü, gelişti ve değişti. Dolayısıyla albümde sert bir şarkının ardından duygusal, onun ardından funk etkisindeki parçalar yer almış oldu. Bu dinleyenlere bir anlamda akıl tutulması yaşatacak. Bu sebeple bu ismi kullandık albümümüzde.
“Yaptığımız müzikle popüler kültüre farklı soluk getirdik”
Türkiye’de albüm yapan yüzlerce kişi var. Kimi tutunmayı başarıyor, kimi ise unutuluyor. Bu durum sizi hiç tedirgin etmedi mi?
Müziğe ulaşmanın çok kolay olduğu bir zamanda yaşıyoruz.
Bu durum rekabeti artırıp müzik yapanları daha üretken olmaya itiyor. Bu da popüler müziğin sürekli gelişmesi demek. Biz gelişme yerine aynılaşma ve buna bağlı zorlama işler yapıldığını görüyoruz. Bu görüşü de müziğimizdeki farklılıkla ortaya koyuyoruz. Aynılaşan popüler kültüre farklı bir soluk getirdiğimizi düşünüyoruz. Bu farklılık ve samimiyet bizi zaten olmamız gereken yere getirecek ve kalıcı olmamızı sağlayacaktır. Genç olmamız da önümüzdeki uzun yoldan dolayı bizim için önemli bir şans.
Albüm ve sonrasıyla ilgili beklentileriniz neler?
Öncelikli hedefimiz albümle kendimizi en iyi şekilde tanıtmak. Canlı performanslar da çok önemli. Farklılığımızı her platformda ortaya koyup daha iyi işler üreteceğiz.