CaddeBrezilyalılar dünyanın en seksi milleti

Brezilyalılar dünyanın en seksi milleti

17.06.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Futbol efsanesi Sócrates, Soğuk Savaş döneminin en sert oyuncusuydu. Topuk paslarıyla devleşen futbolcu, 1982 Dünya Kupası’nda Brezilya Milli Takımı’nın kaptanıydı. Bugün 56 yaşında olan Sócrates, The Observer gazetesinden Alex Bellos’a konuştu

Brezilyalılar dünyanın en seksi milleti

Bugünlerde neyle meşgulsünüz?
O kadar çok işim var ki, zor hatırlıyorum. Sosyal projelerde danışmanlık yapıyorum. Liderlik üzerine seminerler veriyorum. Gazete ve dergilerde hem spor, hem de ekonomi ve politika hakkında yazmaya başlayacağım. Bir de kitap yazıyorum. 2014’de Brezilya’da oynananacak Dünya Kupası’yla ilgili. Maçları izlemeye gelen karakterlerin Brezilya’da yaşadıkları maceralar anlatıyor. Kafamda final maçını Arjantin ve Brezilya olarak belirledim. Arjantin, Messi’nin golleriyle 2-0 yenecek.(Gülüyor) Mesela bir Çinli kahraman olacak, seyahat ederken yolda kaybolacak. Sonra bir Koreli’ye aşık olacak. Zaten Brezilya’ya her gelen yeni birine aşık olur. Ne de olsa Brezilya dünyadaki en çekici, en seksi millettir.

Dünya Kupası’nı kim kazanacak?
Tanrı bile bilemez. En ufak bir fikrim yok. Ama İspanya, Brezilya, Hollanda,
İngiltere ve Arjantin’in kazanmak için potansiyeli var. İngiltere’nin kazanması Wayne Rooney’in performansına bağlı. Sakatlıktan sonra eski formuna kavuşur mu, bilinmez. Rooney olmadan İngiltere o kadar güçlü değil.

Brezilya Milli Takımı’nı beğeniyor musunuz?
Çok muhafazakar ve bürokratik bir takım oldu. Çok sıkıntı yaşayacaklar. Santos’ta oynayan Paulo Henrique diye bir oyuncu var. Şu anda Brezilya’daki en iyi futbolcu olmasına rağmen rağmen teknik direktör Dunga onu takıma almak istemedi. Ronaldinho’yu da almadı, sadece savunmaya yönelik orta saha oyuncularını, koşan futbolcuları tercih ediyor. Kaká oynamasaydı, takımda düzgün futbolcu olmayacaktı.Ben olsam Henrique ve Ronaldinho’yu kesin takıma alırdım. Çünkü yaratıcı oyuncular.

Dunga’nın hassas davranmasının nedeni, Brezilya’nın içinde bulunduğu durum olabilir mi?
Dunga bir Gaucho (Güney Amerika’lı kovboy) Ülkenin en kuzey ucundan geliyor. Onlar hep çok tepkisel davranır. Takımı çok mantıklı, tutarlı, bu da onun düşünce yapısını yansıtıyor. Ama Brezilya’nın tamamının düşünce yapısıyla özdeşleştiği söylenemez.

Sizce Brezilya modernleşti mi? Brezilya’da oynanacak 2014 Dünya Kupası yönetimi eskiye kıyasla daha az mı yozlaşmış durumda?
Hayır. Hiçbir şey değişmedi, yönetimde olan isimler bile... İnanılmaz altyapı sorunları ve yolsuzluklar olacak. Halkın parasını savuruyorlar. Bir daha hiçbir maçın oynanmayacağı stadyumlar inşa ediyorlar. Altyapıyla ilgilenmemiz, ulaşım ve kanalizasyon sorunlarını gidermemiz gerek aslında.

Eskiden çok sigara içerdiniz. Hâlâ içiyor musunuz?
Tabii ki, hatta eskisinden biraz daha fazla.