Bugün sıra B vitaminlerinden B9 yani folik asitte. B9 vitamini de diğer kardeşleriyle benzer özellikleri taşır. Suda erir vücutta birikmez. Diğer adı folik asittir. Suda çözündüğü için kaynar suda pişirilen besinlerde bu suyu dökersek vitaminin büyük bir kısmını da kaybetmiş oluruz. Bu nedenle mümkünse buharda ya da fırında az bir su ile pişirip suyunu da tüketmekte fayda vardır. Gelin folik asitin faydalı özellikleri nelermiş bir göz atalım.
DNA sentezinde rol alır
B9 vitamininin önemli bir görevi DNA üretiminde gerekli olan pürin ve timin aminoasitlerinin sentezidir. Genetik talimatlarımızı taşıyan DNA’nın replikasyonu yani yenilenmesi için gereklidir.
Sinir hücrelerinin iletişimi
Proteinlerin yapı taşı olan aminoasitlerin metabolizmasında rol oynar. Farklı aminoasitlerin birbirine dönüşümünde ve aminoasitlerden önemli bazı maddelerin üretilmesinde koenzim olarak görev yapar. Örneğin bu sayede histidinden glutamik asit oluşur. Glutamik asit sinir hücreleri arasında iletişimi sağlayan önemli bir nörotransmiterdir. Hafıza, öğrenme, dikkat gibi konularda bu becerileri artırmada rol oynar.
*Kan yapımı
Kemik iliğinde kan hücrelerinin yapımında yardımcı olur. Bu sayede anemi yani kansızlık tedavisinde yardımı olur.
* Kalp sağlığı
Ateroskleroz riskini azaltır. Kalp damar sağlığında risk teşkil eden yüksek homosistein seviyesinin düşmesine yardım eder.
* Bağışıklık sitemi
Bağışıklık sisteminde lenfositlerin işlevi ve antikor oluşumuna olumlu etkisi vardır.
* Depresyon ve uykusuzluk
Depresyon tedavisinde yardımcıdır. Uyku düzensizliğine olumlu etkisi vardır.
* B9 vitamini eksikliğine sebep
Meyve ve sebzeyi yeteri kadar tüketmemek ya da bağırsakta emilim bozukluğuna yol açan hastalıklar, obezite, geçirilmiş mide küçültme operasyonu, diyalize girmek, gastrit, ülser için kronik antiasit kullanımı, antibiyotikler, uzun süre ağrı kesici olarak kullanılan nonsteroid antienflamatuvar ilaçlar, epilepsi ilaçları, doğum kontrol ilaçları, alkol sigara kullanımı ve yaşlanma.
*B9 vitamin düzeyi yüksek besinler
Tüm yeşil renkli sebzeler. Bunlara örnek brokoli, kuşkonmaz, avokado, Brüksel lahanası, ıspanak, roka, marul, bamya, yeşil biberi sayabiliriz. Ayrıca pancar, karnabahar, portakal, mandalina, muz, mango, papaya, kavun, karaciğer, baklagiller, deniz ürünleri, yağlı tohumlar, kuruyemiş ve yumurta bol miktarda B9 vitamini içerir.