15.08.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:
Derleyen: ŞİLAN ÇETE
Disney Pixar’ın Altın Küre ödüllü ‘Arabalar’ filminin macera ve yarış tutkunu sevimli arabaları, 19 Ağustos’ta ilginç bir casusluk hikayesiyle geri dönüyor. Komedyen Cem Yılmaz’ın İtalyan bir yarış arabasını seslendirdiği film, çocuklar tarafından dört gözle bekleniyor
‘Oyuncak Hikayesi 1’i de çeken usta yönetmen John Lasseter, 2006 Altın Küre ödüllü ‘Arabalar’ filminin ikincisi için yeniden yönetmen koltuğunda. Filmin yardımcı yönetmeniyse Oscar ödüllü ‘Ratatouille’ filminin yapımcısı Brad Lewis oldu. ‘Yıldız Savaşları III, Sith’in İntikamı’ gibi başarılı filmlerle tanınan Denise Ream’se yapımcılığı üstlendi. Üç boyutlu olarak gösterime girecek filmin Japonya ve Avrupa sokaklarında geçen hikayesi ilkini aratmıyor.
Mater, ajan oluyorİngilizce versiyonunu Owen Wilson’ın, Türkçesini’yse Yekta Kopan’ın seslendirdiği yıldız yarışçı Şimşek McQueen ve çekici Mater, ‘Arabalar 2’de dünyanın en hızlı arabasını belirlemek için düzenlenen ilk Dünya Grand Prix’sine doğru yola çıkıyor. Bu iki sevimli arabanın şampiyonluğa giden yolu, çukurlarla, dolambaçlarla ve komik sürprizlerle dolu... Mater, Grand Prix’deki bir İngiliz ajanı tarafından Amerikan casusu sanılınca ortalık karışıyor. Kendini gizli bir görevin içinde bulan Mater, Şimşek McQueen’e yardım etmekle, usta İngiliz casusu Finn McRoket arasında kalıyor.
Mater’ın aksiyon dolu yolculuğu onu Japonya, İtalya, Fransa ve İngil-tere sokaklarında, peşinde arkadaş-larının da olduğu, tüm dünyanın iz-lediği bir kovalamacaya sürüklüyor. Çekici Mater bu eğlenceli tempoya renkli arabalar, tekneler, trenler, uçaklar ve ulus-lararası yarış rakip-leriyle dahil oluyor...
İlki ödülleri topladı
Pixar Animasyon Stüdyoları’nın 12’nci uzun metrajlı animas-yon filmi ‘Arabalar’ın ilk versiyonu 3 Haziran 2006’da gösterime girmiş ve dünya çapında yaklaşık 462 milyon dolar hasılat yapmıştı. İki Oscar ve bir Altın Küre adaylığı bulunan film, En İyi Animasyon dalında ilk Altın Küre’yi kazanmıştı.
Cem Yılmaz sürprizi
Filmde ünlü komedyen Cem Yılmaz, yarış arabası Francesco Bernoulli isimli karaktere sesiyle hayat veriyor. Bernoulli, Şimşek McQueen’in bir numaralı rakibi. Yılmaz, seslendirme için, “Özgü-veni yüksek ve en büyük hayra-nının kendisi olduğu bir İtalyan Formula şampiyonu yarış araba- sını seslendirmek oldukça eğlen-celi bir süreçti. Vizyon tarihini dört gözle bekliyorum” diyor.
Eğlenceli detaylar
Finn McMissile: Usta bir İngiliz casusudur. Çekici ve dokunaklı olsa da kötü adamların beklenmedik saldırılarını engellemesini ve hızlı, gözü pek kaçışlar yapmasını sağlayan şey onun görünmez manevra yeteneği, zekasıyla tecrübesidir.
Şimşek McQueen: 95 numaralı Şimşek McQueen hâlâ önemli bir yarış arabasıdır ama çaylaklık günleri geçmiştir. Artık Radyatör Kasabası’nın daimi sakini olan Şimşek, dört Piston Kupası’nın dürüst galibi olmuştur.
Francesco Bernoulli: İtalya’daki ünlü Monza yarış pistinin gölgesinde büyümüştür. Amatör pist-lerde kazanarak Formula şampiyonluğu- na kadar ulaşır. Kadınlar Francesco’nun lastiklerine bayılır, gençler onun kazanma ruhunu örnek alır, rakipleriyse hızını kıskanır.
Çekici Mater
Artık popüler bir turist mekanı olan Radyatör Kasabası’nın paslı, eski çekicisi Mater, bir dizi role sahiptir. Bunların arasında Mater Çekici ve Kurtarma Hizmetleri şirketinin sahipliği, masalcılık ve kasabanın kalbi olmak vardır. Ama Mater’in en sevdiği unvan “Şimşek McQueen’in En İyi Arkadaşı”dır.
Miles Axlerod
Eski bir petrol baronu olan Sör Miles Axlerod bütün servetini satarak kendisini elektrikli bir araca çevirir ve hayatını yenilenebilir, temiz yanan, geleceğin enerji kaynağını bulmaya adar. Sonunda da herkesin kullanması gerektiğine inandığı bir yakıt keşfeder.
ARABALAR HAKKINDA BiLiNMEYENLER
1- İlk yapılan araba saatte sadece 11 kilometre hızla gidiyordu. Arabalar 18’nci yüz- yılın sonunda o kadar yavaştı ki New York polisi hız yapan arabaları bisikletle yakalayabiliyordu.
2- Ford Model T, 1908 yılında ilk seri üretimi yapılan araba oldu.
3- İlk araba radyosu 1929’da yapıldı.
4- 1916’da dünyadaki arabaların yüzde 55’i Ford Model T’ydi. Bu rekor asla kırılamadı.
5- İlk hız cezası, 1902 yılında saatte 19 km hız yaptığı için Harry Myers’a kesildi.
6- Kadınlar arabaların bugünkü haline gelmesinde önemli rol oynadı. Mary Anderson 1903’te ilk cam sileceğini icat etti. Kadın mucitler aynı zamanda buji, debriyaj ve karbüratörün geliştirilmesine de yardımcı oldu.
7- Üretilen ilk arabalarda bugün bildiğimiz haliyle direksiyon yoktu. Arabalar levyeyle, o günkü adıyla ‘dümen yekesi’yle yönlendiriliyordu.
8- Şu anda en hızlı araba rekoru Bugatti Veyron’a ait. Bu arabanın son hızı saatte 430 kilometre. Sıfırdan 100’e 2.55 saniyede ulaşıyor.
Gerçek hayatta nasıllar?
İşte filme renk katan bazı araçların gerçek dünyadaki özellikleri...
PORSCHE 911 CARRERA (Sally) Almanya (1963) Porsche, 911 Carrera modelinin adını, tarihi Meksika yarışı Carrera Panamericana’da çok sayıda kazandığı zafer sonrası koydu. 911 Carrera RS, klasik oldu.
VOLKSWAGEN MİNİBÜS (FIllmore) / Almanya (1960) Başlarda ön camının iki parçalı olması nedeniyle “Ayrık” lakabıyla tanınan bu minibüs daha sonraları 1960’lardaki popülerliğinden dolayı “Hippi Minibüsü” ismini aldı.
FIAT 500 (LuIgI) / İtalya (1959) Fiat 500, meşhur ‘İtalyan İşi’ filminde gösterilmek üzere seçilmişti ama son dakikada ‘Mini 2’ye mağlup oldu.