25.12.2024 - 06:50 | Son Güncellenme:
BALIKESİR DHA AA
İHA
Balıkesir’in Karesi ilçesine bağlı kırsal Kavaklı Mahallesi’nde ZSR Patlayıcı Sanayi AŞ’ye ait mühimmat fabrikasının kapsül üretimi yapılan bölümünde dün 08.25’te patlama meydana geldi. Olayın ardından bölgeye çok sayıda 112 Acil Sağlık, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), itfaiye, jandarma, polis, AFAD ekibi sevk edildi. Ekipler, patlama nedeniyle çöken kapsül üretim binasındaki 11 çalışanın yaşamını yitirdiğini belirledi. Patlamada hayatını kaybedenlerin Tuğba Demir (21), Çetin Karamüftüoğlu (38), Muhammet Ergin (34), Özlem Özçakır (33), Tuba Sert (41), Enes Kırmızı (28), Seda Akın (35), Seçil Çapa (24), Müberra Sönmez (45), Selin Karanlıkoğlu (27) ve Elif Özgür (19) olduğu belirlendi. Yaralanan yedi personel ise çevredeki hastanelere kaldırıldı.
Bilirkişi heyeti çözecek
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, olay yerinde incelemelerde bulunup görevlilerden bilgi aldı. Gazetecilere açıklama yapan Bakan Yerlikaya, “Sabotaj ihtimali yok, böyle bir değerlendirme tespit edilmedi. Başsavcıvekili ve dört savcı, beraber gerçekten titiz bir çalışma yapıyor. Bilirkişi heyeti oluşturulmuş. Yedi arkadaştan oluşuyor bu bilirkişi heyeti ve her biri fabrikada çalışıyorlar. Bu tespitlerini ön rapor haline getirdikleri zaman Başsavcılığa arz edecekler. Başsavcılık, patlama sebebiyle bilirkişinin kendisine vermiş olduğu o ön rapordan sonra kamuoyuyla sebebin ne olduğunu öğreneceğiz” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da “Bakanlık olarak, olaya hemen müdahale ettik ve burada bir inceleme başlattık. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığımızca üç başmüfettişimiz, SGK Rehberlik ve Teftiş Başkanlığımız tarafından da üç müfettiş görevlendirildi” diye konuştu. Işıkhan, 615 işçinin vardiyalı olarak çalıştığı fabrikanın iş sağlığı ve güvenliği açısından sürekli ve periyodik olarak denetlendiğini belirterek, “En son ağustos ayında rutin denetimleri gerçekleşmiştir. Bu denetim sürecinde de herhangi bir sorunla karşılaşılmamış; çok küçük bir iki eksiklik belirlenmiş, fabrika yetkililerine bildirilmiş ve bu eksiklikler kısa sürede tamamlanmıştır” dedi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ise yaralıların durumunun iyi olduğunu açıkladı. İncelemelerin ardından hastanede yaralıları ziyaret eden Güler, Yerlikaya ve Işıkhan, sağlık durumlarıyla ilgili bilgi aldı.
Faraday kafesi
Patlamada yaşamını yitirenlerden Muhammet Ergin’in yakını Ali İhsan Elmacı, üretim sorumlusu olarak çalıştığı mühimmat fabrikasından beş yıl önce ayrıldığını belirterek şunları söyledi: “Tesise ‘yıldırım düştü’ diyorlar ama tesis beş yıl önce yıldırıma karşı faraday kafesiyle (elektromanyetik alanları engellemek için kullanılan bir muhafaza) kaplıydı. Güvenlik önlemleri aşırı derecede sık olan bir bölümdü. Üretim bandında 7-8 makine var. Birbirine bağlantılı çalışıyor. Çalışma başladığında bütün tesis aynı anda çalışıyor. Teker teker çalışma imkanı yok..”
Daha önce de patlama olmuş
Mühimmat fabrikasında 3 Haziran 2014’te de fişek sıkıştırma işlemi sırasında patlama meydana geldiği, beşi kadın altı işçinin hafif yaralandığı patlamanın, güvenlik kamerasına yansıdığı ortaya çıktı.
Erdoğan: Tahkikatın derhal başlatılması talimatını verdik
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, olayın ardından bir başsağlığı mesajı yayımladı. Erdoğan mesajında “Tüm yönleriyle gerekli tahkikatın derhal başlatılması talimatını verdik. Vefat eden kardeşlerime Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı niyaz ediyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel de “Balıkesir’in Karesi ilçesinde mühimmat üretilen bir fabrikada meydana gelen patlama içimizi yaktı” dedi. Özel, yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara aci şifa diledi.
10 bin kat daha güçlü
Milliyet’e konuşan Kimya Mühendisi ve Eski İtfaiye Amiri Abdurrahman İnce, patlamayla ilgili şu bilgileri paylaştı:
ATEX patlamaları
10 atmosfer ve mertebesinde olan düşük basınçlı patlamalardır. Bu patlayıcı madde patlamaları ise 100 bin atmosfer mertebesinde patlamalardır. 10 bin kat fark var. Bu olay da patlayıcı madde patlaması var.
Burada hammadde olarak kuvvetli oksitleyiciler ve yüksek sıcaklık oluşturan alüminyum tozu gibi yanıcı maddeler bir araya getirilir patlayıcı madde üretilir. Bunların kapsülleri daha hassas patlayıcılardır. Bunlar suyun içinde bile patlar. Kuvvetli oksitleyici yanındadır. Bu basınç sebebiyle binalar da uçar, çukurlar da meydana gelir. -EREN KOCA Haber Merkezi
Güvenlik için sıkı şartlar var
İlgili tüzüğe göre patlayıcı maddelerin üretildiği iş yerlerinin kurulmasında istenen bazı şartlar var. Buna göre duvarların yanmaz, tavanların hafif ve yanmaz, tabanların düz, yanmaz, sızdırmaz, çarpmayla kıvılcım çıkarmaz maddelerden yapılması gerekiyor. Bu kapsamda binaların tabanlarının, statik elektriği iletici özel asfalt veya içerisine demir oksit karıştırılmış betonla yapılması şartı da var. Yine güvenlik için; bu iş yerlerinin bölümlerinde yalnızca o bölümde görevli işçinin bulunması, ortamın nem ve sıcaklığının klimayla ayarlanması, sıcaklığın reaksiyon için gerekli sınırları aşmasının engellenmesi gibi önlemler mevcut.