25.12.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - Suriye’deki yeni yönetim, Beşar Esad rejimini deviren silahlı gruplarla “kendilerini feshetme ve Savunma Bakanlığı çatısı altında birleşme” konusunda anlaşmaya vardı. Yeni yönetimin lideri Muhammed Golani (Ahmed Şara), Esad rejimini deviren muhalif silahlı grupların liderleriyle bir araya gelirken, görüşmede silahlı grupların dağıtılması ve Savunma Bakanlığı çatısı altında birleşmesi konusunda anlaşma sağlandı. Muhaliflerin üst düzey komutanı Murhaf Ebu Kasra, geçtiğimiz günlerde geçici hükümette Suriye Savunma Bakanı olarak atanmıştı. Çok sayıda rejim karşıtı silahlı grup, Heyet Tahrir Şam liderliğinde 27 Kasım rejim güçlerine yönelik başlatılan operasyonunda yer almıştı.
Genel Komutanlık isimli Telegram hesabından yapılan açıklamada, Golani, bazıları askeri üniformalı kişilerin ellerini sıkarken görülüyor. Anlaşmayı kabul ederek, yeni yönetim çatısı altına girmeyi kabul eden grupların kimler olduğu açıklanmadı. Öte yandan Suriye ordusuna mensup eski askerlerin silah bırakışı sürüyor. Esad rejiminin devrilmesinin ardından 4 günde 35 bin silah, muhalif grupların merkezlerine giderek teslim edildi. 3 adet olarak başlatılan silah merkezi sayısı 4’e çıkarıldı.
ABD DAEŞ’İ HEDEF ALDI
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Suriye’nin Deyrizor bölgesinde bulunan DAEŞ hedefine yönelik hassas hava saldırısı gerçekleştirildiğini duyurdu. CENTCOM’dan yapılan açıklamada, daha önce Suriye rejimi ve Rusya tarafından kontrol edilen bir bölgede gerçekleşen saldırıda 2 DAEŞ’li teröristin öldürüldüğü, 1’inin ise yaralandığı belirtildi. Öte yandan Suriye’nin kuzeyindeki Menbiç’te ise YPG tarafından bomba yüklü araçla gerçekleştirilen saldırıda 2 sivil hayatını kaybetti, 4 sivil yaralandı.
‘YPG MEŞRUİYETİ KAYBEDER’
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Kıdemli Araştırmacısı Doç. Dr. Murat Aslan, Milliyet’e şu değerlendirmede bulundu:
“Eğer Suriye toparlanmak istiyorsa yapması gereken ilk şey ülke içindeki silahlı grupların bir çatı altında, Savunma Bakanlığı içinde toplanması. Bugüne kadar Suriye’de neredeyse her bölgede bir başka silahlı grubun hakimiyeti vardı. HTŞ, SMO ile diğer gruplar güç birliği oluşturarak Baas rejimini devirdi. Organik birliğin kurulması için HTŞ, SMO ve diğer grupların Savunma Bakanlığı çatısı altında konumlanmaları, Suriye’nin bütünlüğü için önem taşıyor. İleride gruplardan birinin öne çıkması durumunda olabilecek muhtemel çatışmaların önlenmesi için de bu gerekiyor. Suriye’de şu anda bu çağrının dışında kalan iki sorunlu grup görünüyor. Biri İdlib bölgesindeki radikal örgütler. Diğeri de Fırat’ın doğusunda SDG adı altında örgütlenen YPG. Bu yapının kurulması, silahlı güçlerin Bakanlık bünyesi içinde toplanmasıyla YPG, Suriye içindeki meşruiyetini de kaybedecek. YPG, şu anda sıkıştığı için DAEŞ kozunu öne sürüyor. Bir yandan da İran ile yakınlaşarak ABD’ye mesaj veriyorlar. YPG, bir yandan da Trump’ın başkan olarak göreve başlamasını, ABD askerinin çekilip çekilmeyeceğini görmek istiyor. HTŞ ile diyalog kurmak için yeni Suriye bayrağını astılar. Örgüt, büyük ihtimalle HTŞ’ye ‘otonom varlığımı kabul et’ diyecek. Yeni Suriye’de YPG zorunlu olarak dönüşüme girecek. Bu olmazsa o zaman YPG’ye karşı askeri bir operasyon gündeme gelebilir.” ■ Milliyet/ANKARA