09.09.2022 - 17:22 | Son Güncellenme:
Yaygın anksiyete bozukluğunu ilaçlar ile psikoterapi ya da gevşeme terapisi ile tedavi etmek mümkündür. En sık kullanılan tedavi yöntemi psikoterapidir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Nedir, Neden Olur?
Yaygın anksiyete bozukluğu, herhangi bir sebep yokken kişilerin sürekli endişeli olması ve başına kötü şeyler geleceğini düşünmesi durumudur. Kişiler her şeyin kötü gideceğini düşünür ve her işin kötü yönünü görerek endişe içinde olur. Bireylerin duydukları bu kaygı ve endişe herhangi birinin kötü olaylar karşısında duyduğu kaygıdan farklıdır.
Bu kişilerin kaygısı aşırıdır ve kaygı duyulması için de geçerli bir durum yoktur. Fakat bu kişiler her an başlarına kötü bir olayın gelebileceğini düşündüklerinden korku içinde yaşarlar. Yaygın anksiyete bozukluğu olan kişilerin kaygılandıkları konular genelde aile, para ya da aile ile ilgili olur. Bireyler sürekli bir hastalığa yakalanacaklarını ya da işlerinde başarısız olacaklarını düşünürler.
Yaygın Anksiyete Nasıl Tedavi Edilir?
Yaygın anksiyete bozukluğunu gevşeme terapisi, psikoterapi ya da ilaç tedavisi ile önlemek mümkündür. En sık kullanılan yöntem ise psikoterapi olarak karşımıza çıkar. Özellikle de bilişsel davranışçı terapi en sık kullanılan psikoterapi yöntemidir. Bu terapide kişilere kaygıları ile başa çıkması ve olaylara daha olumlu yönden bakması öğretilir. Psikoterapiye ek olarak ilaçlı tedavi uygulanır.
Kişilere antisitolitik ilaçlar ya da antidepresan verilebilir. Bu sayede korku ve kaygı halinin azaltılması amaçlanır. Gevşeme terapisinde ise genelde kişilere daha rahat olmaları ve kaygılarını azaltmaları öğretilir. Bu yöntemler ile yaygın anksiyete bozukluğunu tedavi etmek mümkündür.