Dünyaİsrail, İran ve Suriye'yi vurdu! Peş peşe flaş açıklamalar...

SAVAŞTA SON DAKİKA İsrail, İran ve Suriye'yi vurdu! Peş peşe flaş açıklamalar...

26.10.2024 - 02:08 | Son Güncellenme:

İsrail'den İran'a yönelik günlerdir beklenen saldırı gerçekleşti. İsrail ordusu, İran'daki "askeri hedeflere" yönelik saldırılar düzenlediğini resmen duyurdu. Öte yandan İsrail ordusu eş zamanlı Suriye'de de belirlenen hedefleri vurdu. Saldırılara ilişkin İran, İsrail ve ABD'den peş peşe flaş açıklamalar geldi. İşte tüm detaylar....

İsrail İran'a yönelik "Pişmanlık Günleri" adını verdiği misillemesi saldırısını başlattı. İran medyasında yer alan habere göre; Tahran ve Kerec'de en az 19 patlama meydana geldi. Gelişmeleri anbean aktarıyoruz.

megaphone

Canlı aktarıyoruz

"RUSYA, İRAN'I SAATLER ÖNCE UYARDI"

Sky News Arabia'ya konuşan bir kaynak Rusya'nın İsrail'in İran'a yönelik saldırısı başlamadan saatler önce Moskova'nın Tahran'a istihbarat bilgisi sağladığını açıkladı.

İsmi verilmeyen kaynak, Rusya'nın İran'a Amerikan ve İsrail askeri hareketlerinin varlığı konusunda bilgi verdiğini belirterek, Moskova'nın bu bilgiyi sağlamasının "İran'la işbirliği ve bölgedeki gerilimin azaltılması" amacını taşıdığını söyledi.

Öte yandan saldırıyla ilgili açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, bölgedeki gerilimin "patlayıcı tırmanışı" konusunda uyararak, "dahil olan tüm tarafları itidal göstermeye, şiddeti durdurmaya ve olayların felaket senaryosuna dönüşmesini engellemeye çağırıyoruz" açıklaması yaptı.

ARAP ÜLKELERİNDEN KINAMA MESAJLARI

Arap yarımadasından birçok ülke, İsrail'in İran'a yönelik saldırılarını, bölgesel tırmanışın daha da artmasına ilişkin endişelerin bir işareti olarak kınama mesajları yayınladı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dışişleri bakanlığı, İsrail'in adını anmadan, devam eden tırmanışın "derin endişe kaynağı" olduğunu ifade etti.

Bölgesel bir güç merkezi ve İran'ın tarihi bir düşmanı olan Suudi Arabistan da İsrail'den bahsetmedi ancak İran'ın "askeri hedef alınmasını" "egemenliğinin ihlali" ve uluslararası hukuka aykırılık olarak kınadı.

Katar ve Kuveyt, İsrail saldırılarını ayrı ayrı kınadı ve Mısır, bölgesel tırmanışa ilişkin endişe ifade duyduklarını belirtti.

CNN International, dünyanın en büyük petrol üreticilerinden ikisi olarak vurguladığı Suudi Arabistan ve BAE gibi ABD müttefiki Körfez Arap devletlerinin son yıllarda ekonomik büyümeye öncelik vermek için dış politikalarını çatışmadan uzaklaştırdığını belirtti. Haberde, bu durumun İran ile ilişkileri onardığına vurgu yapıldı.

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ


AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, X hesabından yaptığı İsrail'in İran'a saldırısıyla ilgili açıklamasında "Soykırımcı Netanyahu şebekesinin komşumuz İran’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullandı. "Gazze’de soykırıma devam eden, Lübnan’a ve BM Barış gücüne saldıran Netanyahu katliam şebekesi, bölge ve dünya barışı için bir tehdittir" diyen Çelik şöyle konuştu:

"Devletlerin egemenliğini, uluslararası hukuku, kurum ve kuruluşları hiçe sayan bu şebekenin durdurulması insanlık adına bir gerekliliktir."

Çelik ayrıca bölgeye itidal çağrısı yaparak, "Bölgemizi ateş çemberine çeviren Netanyahu şebekesine karşı uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırıyoruz" dedi.

Haberin Devamı
TAHRAN: TÜM İMKANLARI KULLANACAĞIZ

İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in saldırısına ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Saldırının kınandığı belirtilen açıklamada, İsrail'in İran'daki "askeri tesislere yönelik saldırgan eyleminin" uluslararası hukuka aykırı olduğu belirtildi.

Açıklamada, "İran'ın yetkili makamları tarafından defalarca vurgulandığı gibi İran, kendisini yabancı saldırı eylemlerine karşı Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın 51'inci maddesinde yer aldığı üzere meşru müdafaa hakkına dayanarak savunma hakkına sahip ve yetkili görmektedir" ifadelerine yer verildi.

Saldırıyı kınayan ülkelere teşekkür edilen açıklamada, İran'ın, halkının güvenliği ve hayati çıkarlarını korumak için tüm imkanlarını kullanacağı vurgulandı.

"ABD ve bazı Batılı ülkelerin desteğiyle Gazze'de soykırım suçu işleyen ve Lübnan'da saldırganlığını sürdüren İsrail'in bölgedeki güvensizlik ve gerilimin kaynağı" olduğu belirtildi.

Bakanlık ayrıca, BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi ve 1949 Cenevre Sözleşmeleri'ne üye tüm ülkeleri, uluslararası hukuku ve BM Şartı'nı ağır şekilde ihlal eden İsrail'e karşı acil ve ortak eylemde bulunmaya çağırdı.

BİR SALDIRI AÇIKLAMASI DA HİZBULLAH'TAN!

Hizbullah, Cumartesi günü İsrail ordusunun haftalardır kara harekâtları düzenlediği Güney Lübnan'daki bir köyün yakınlarında bulunan İsrail güçlerine roket saldırısı düzenlediğini duyurdu.

İran destekli grup, yaptığı açıklamada "Ayta el Şaab köyünün eteklerinde İsrail askerlerine roket saldırısı düzenledik" ifadelerini kullandı. İsrail ordusu ya da Hizbullah'tan henüz ölü ya da yaralı sayısıyla ilgili bilgi gelmedi.

IDF: HİZBULLAH HEDEFLERİNİ DE VURDUK

İsrail Ordusu (IDF) dün akşam Lübnan'ın başkenti Beyrut'a yönelik saldırıları sırasında ise hedefler arasında silah üretim tesisleri, Hizbullah'ın istihbarat bölümüne ait bir komuta odası ve gözetleme ekipmanları olduğunu öne sürdü.

IDF'ye göre Hizbullah'ın tüm varlıkları Beyrut'un güney banliyölerindeki sivil binalarda bulunuyordu.

Haberin Devamı
İRAN'DAN AÇIKLAMA: 2 ASKER ÖLDÜ

İran devlet haber ajansı İRNA'nın haberine göre ordu yetkilileri, İsrail'in gece saatlerinde düzenlediği hava saldırılarında iki İran askerinin öldüğünü duyurdu.

Askerlerin hangi bölgede hayatını kaybettiği bilgisi verilmezken konuyla ilgili detayların daha sonra açıklanacağı aktarıldı.

Öte yandan ajansa göre İran'dan yapılan açıklamada, "İran İslam Cumhuriyeti ordusu, İran'ın güvenliğini savunup halkı ve İran'ın çıkarlarını korurken, suçlu Siyonist rejiminin saldırılarına karşı koyduğu esnada savaşçılarından ikisini kurban vermiştir" denildi. İran'ın yarı resmi Tesnim haber ajansı da yine İran ordusuna dayandırdığı açıklamasında, İsrail'in gece saatlerinde düzenlediği saldırılarda iki askerin öldüğünü aktardı.

PERES'İN DANIŞMANI: LİMİTLİ SALDIRI ABD ETKİSİNİN KANITI

Eski İsrail Başbakanı Şimon Peres'in eski yardımcısı Gideon Levy, "İsrail'in İran'a karşı misillemesinin sınırlı oluşu, Washington'ın son Orta Doğu çatışmasındaki etkisinin nadir bir göstergesiydi" dedi.

ABD yetkilileri son haftalarda İsrail'in İran nükleer tesislerini veya petrol sahalarını hedef almasını istemediklerini açıkça belirtmişlerdi.

BÜYÜK SORU: İRAN KARŞILIK VERECEK Mİ?

İsrail ordusu saldırının hemen ardından İran'ı saldırıya karşılık vermeme konusunda uyardı. Kudüs'teki BBC analisti Jeremy Bowen ise şimdi asıl sorunun "İran'ın nasıl karşılık vereceği" olduğunu kaydetti.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'e İran'ın nükleer, petrol ve gaz tesislerine saldırmamasını söylemişti. İlk bilgilere göre İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu onun tavsiyesini dinledi. Uzmana göre, Amerika yönetimi bu sayede İran'ı İsrail'e bir saldırı daha başlatmamaya ikna edebileceğini umuyor.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise, Samoa'da düzenlediği basın toplantısında "İran yanıt vermemeli. Bölgedeki durumu yatıştırmak için müttefiklerimizle çalışmaya devam edeceğiz" şeklinde bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı
İRAN: UÇUŞLAR YENİDEN BAŞLADI

İran, İsrail'in bu sabah erken saatlerde düzenlediği hava saldırılarının ardından kısa bir süreliğine askıya alınan uçuşların yeniden başladığını duyurdu. Resmi IRNA haber ajansına göre, Sivil Havacılık Örgütü sözcüsü, "Uçuşlar Cumartesi günü saat 09:00'dan (yerel saatle) itibaren normale dönecek" dedi. Ardından saat 10.00'da uçuşların normale döndüğü bildirildi.

AFP haber ajansı ise uçuş trafiğine yönelik bir görsel paylaştı.

İSRAİL: 20 HEDEF VURULDU

Jerusalem Post gazetesinin İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre, İsrail'in "Pişmanlık Günleri" adını verdiği operasyon üç dalga halinde gerçekleşti. Axios ve New York Times'a göre ikinci ve üçüncü dalgalar İran'ın insansız hava aracı ve füze üretim tesislerini hedef aldı ve 20'den fazla hedefi vurdu.

İsrail devlet televizyonu KAN'a göre saldırı, sabah 5:45'te sona erdi. İsrail işgal ordusu daha sonra Cumartesi sabahı erken saatlerde İran'a karşı tepkisel operasyonunu tamamladığını duyurdu. IDF, saldırıların İsrail Devleti ve vatandaşlarına yönelik sürekli saldırılara yanıt olarak gerçekleştirildiğini söyledi.

IDF, daha sonra operasyonun sona erdiğini ve tüm görev hedeflerine ulaşıldığını, tüm uçakların ülkeye döndüğünü doğruladı.

İsrail medyasına göre, Savunma Bakanı Yoav Gallant, saldırıları Tel Aviv'deki IDF karargahındaki güvenli bir kompleksten yönetiyordu.

IRNA: FÜZE TESİSLERİ HEDEF ALINDI

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, İsrail'in cumartesi sabahı ülke genelindeki askeri tesisleri hedef aldığını söyledi. IRNA, İsrail'in "Tahran, Huzistan ve İlam eyaletlerindeki askeri merkezlerin bazı kısımlarına saldırdığını" söyledi. İsrail ordusunun üst düzey de ayrıca, hedef alınan saldırıların füze üretimiyle ilgili tesisleri de içerdiğini söyledi. İran, saldırının "entegre hava savunma sistemi" tarafından "başarılı bir şekilde önlendiğini ve karşılandığını" söyledi. IRNA'ya göre, İranlı yetkililer daha önce hava savunmalarının "Tahran ve ülke çevresindeki çeşitli bölgelere" konuşlandırıldığını bildirildi.

Haberin Devamı
SUUDİ ARABİSTAN'DAN KINAMA

Suudi Arabistan resmi yayını Suudi Basın Ajansı'na (SPA) göre, Suudi Arabistan, İran'ın "askeri hedef alınmasını" "egemenliğinin ihlali" ve uluslararası hukuka aykırılık olarak kınadı. Krallık, İsrail'e doğrudan atıfta bulunmadan, tüm tarafları "azami kısıtlama" uygulamaya çağırdı ve uluslararası toplumu gerginliği azaltmak ve bölgesel çatışmayı sona erdirmek için harekete geçmeye çağırdı.

ABD'DEN İRAN'A MESAJ

İsrail medyası, gece hava saldırısı düzenlenen İran'ın karşılık vermesi durumunda ABD'nin İsrail'i savunacağı mesajının Tahran'a iletildiğini bildirdi.

İsrail Kanal 12 televizyonuna açıklama yapan Beyaz Saraydan üst düzey bir yetkili, "İsrail, İran saldırısına karşılık verdi ve bizim açımızdan bu noktada sona ermeli. İran karşılık verirse, İsrail'i savunacağız." dedi.

Yetkili, "Hazırız ve bunun sonuçları olacak. Bu mesaj, İran'a da iletildi." ifadelerini kullandı.


İRAN HAVA SAVUNMA KARARGAHI'NDAN AÇIKLAMA

İran Hava Savunma Karargahı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in İranlı yetkililerin uyarılarına rağmen Tahran, Huzistan ve İlam eyaletlerinde askeri noktalara saldırı düzenlediği belirtildi. Saldırılara hava savunma sistemleri tarafından başarıyla karşı konulduğu ancak bazı noktalarda "sınırlı hasar" meydana geldiği ve olayın boyutlarının incelendiği bildirildi.

Haberin Devamı
İRAN: HAVA SAHAMIZDAKİ DÜŞMAN HEDEFLERİ BAŞARIYLA VURULDU

 

İsrail’in İran’a saldırdığını açıklamasının yankıları sürerken, resmi İran basınından saldırı iddialarına ilişkin açıklama geldi. Resmi İran basınında yer alan haberlere göre, “Tahran ve çevresinde ülke hava sahasına giren düşman hedeflerin hava savunma sistemleri ile başarıyla vurulduğu” bildirildi. İsrail saldırılarının çoğunun füze ya da uçaklarla değil, insansız hava araçları (İHA) ile gerçekleştirildiği belirtilirken, Tahran ve Şiraz semalarındaki İsrail hedeflerinin vurulduğu anlara ait olduğu iddia edilen birçok görüntü ise sosyal medyada paylaşıldı.

“Misilleme ihtimaline karşılık savunma tedbirleri alındı”

İsrail Ordu Radyosu’nun askeri kaynaklara dayandırdığı haberlere göre ise, İran'a yönelik saldırıların "birkaç saat daha devam etmesinin beklendiği” kaydedildi. İsrail’in daha fazla saldırıya hazırlanmanın yanı sıra, muhtemel bir İran misillemesine karşılık da savunma tedbirleri aldığı aktarıldı.

İSRAİL: OPERASYON TAMAMLANDI

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in İran'a karşılık olarak düzenlediği saldırıların sona erdiğini teyit edebiliriz." ifadesine yer verildi. İran"daki "askeri hedeflerin vurulduğu" belirtilen açıklamada, ordunun görevini tamamladığı kaydedildi.

Açıklamada, "Eğer İran’daki rejim tansiyonu yeniden yükseltmeye karar verirse buna karşılık vermek zorunda kalacağız." ifadesi kullanıldı. İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da İran'a yönelik saldırının sona erdiği belirtilerek, "Uçaklarımız güvenli bir şekilde eve döndü." denildi.

 

İRAN'DA TÜM UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ

Tesnim Haber Ajansına göre, İran Sivil Havacılık Kurumu Sözcüsü Cafer Yazerlu, ülkedeki tüm uçuşların ikinci bir duyuruya kadar iptal edildiğini belirtti.


NETANYAHU GÜVENLİK TOPLANTISI YAPTI

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre Netanyahu, Kirya'daki Hava Kuvvetleri operasyon merkezinde, Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı, İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad Başkanı ve İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet'in Başkanı ile bir toplantı gerçekleştirdi.

İRAN: ORANTILI KARŞILIK VERİLECEK

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'in haberine göre, ismi açıklanmayan bir kaynak Tahran'ın, İsrail'in gece saatlerinde gerçekleştirdiği hava saldırısına karşılık vereceğini ifade etti. Kaynak, "Önceden belirttiğimiz gibi İran, İsrail'in saldırılarına cevap vermeye hazırlıklıdır. İran, herhangi bir saldırıya karşılık verme hakkını saklı tutar. İsrail'in herhangi bir eylemine uygun karşılık alacağına şüphe yoktur." ifadelerini kullandı.

BIDEN BİLGİLENDİRİLDİ

Beyaz Saraydan konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Biden'ın ulusal güvenlik ekibi tarafından İsrail'in İran'a yönelik "askeri operasyonu" hakkında bilgilendirildiği aktarılan açıklamada, ABD Başkanı'nın gelişmeleri yakından takip ettiği belirtildi.

Açıklamada, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in de İsrail'in İran'da askeri hedeflere yönelik saldırıları hakkında bilgilendirildiği, gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceği ifade edildi.

İSRAİL MEDYASI: STRATEJİK HEDEFLER VURULDU

İsrail medyası, ordunun İran'da onlarca stratejik hedefi vurduğunu iddia etti. İsrail Kanal 12 televizyonu, "İsrail savaş uçaklarının son saatlerde İran topraklarında onlarca stratejik hedefi vurduğunu" bildirdi. Saldırıların "İran'daki ana askeri tesislere odaklandığı" belirtilen haberde, hedefler arasında füze fabrikaları, insansız hava araçları geliştirme ve üretim tesisleri ile balistik füzeleri fırlatma üssünün olduğu aktarıldı.


Haberde, İsrail uçaklarının saldırıların başında İran hava savunma sistemine zarar vermeye odaklandığını, bunun da İsrail uçaklarının İran hava sahasında serbestçe hareket etmesini sağlamak için taktiksel bir adım olduğu değerlendirmesine yer verildi.

ABD İRAN'A YÖNELİK SALDIRILARDA DAHLİ OLMADIĞINI AÇIKLADI

 

ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) bir yetkili, AA'ya açıklama yaptı. İsrail'in İran'a yönelik saldırıları hakkında ABD'nin önceden bilgilendirildiğini aktaran savunma yetkilisi, ayrıca İsrail'in saldırılarında "ABD'nin herhangi bir dahlinin söz konusu olmadığını" belirtti.

SALDIRIDA İKİNCİ DALGA

Güçlü patlama sesleri Tahran'ın merkezinden duyuldu. İran medyası, seslerin Tahran'ın doğusundan geldiğini ve İsrail'in saldırısına karşı hava savunma sistemlerinden ateşlenen füzelerden kaynaklandığını bildirdi.

SALDIRI ÖNCESİ ABD BİLGİLENDİRİLDİ

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail'in İran'a saldırmadan önce ABD'yi bilgilendirdiğini bildirdi. Haberde, "İsrail, İran saldırısı öncesinde ABD'ye bilgi verdi." ifadeleri kullanıldı. KAN, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Savunma Bakanlığı binasında olduğu bilgisini paylaştı.

'ASKERİ ÜSLER HEDEF ALINDI'

İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars, İsrail'in Tahran'ın batısı ve güneybatısında bazı askeri üsleri hedef aldığını duyurdu. Fars Haber Ajansının haberinde, "Siyonist rejimin saldırısında Tahran'ın batısı ve güneybatısındaki bazı askeri üslerin hedef alındığı görülüyor." ifadelerine yer verildi. Haberde, bazı patlama seslerinin hava savunma füzelerinden kaynaklandığı ve sosyal medyada yayınlanan görsellerin çoğunun eski olduğu ve patlamalarla ilgili olmadığı aktarıldı.

SALDIRIYI YER ALTI KOMUTA MERKEZİ'NDEN YÖNETTİLER

İsrail Ordusu'ndan yapılan açıklamada "Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, İran'a yönelik saldırıyı, İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Tomer Bar ile birlikte, Kirya yer altı komuta merkezinden yönetiyor." ifadeleri yer aldı.

BEYAZ SARAY'DAN İLK AÇIKLAMA

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC), İsrail'in "meşru müdafaa" hakkı uyarınca İran'da askeri hedefleri vurduğunu bildirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, konuya ilişkin AA muhabirine yazılı açıklama yaptı. İsrail'in İran'a yönelik saldırısının 1 Ekim'de İran'ın balistik füze saldırısına cevaben gerçekleştiğini aktaran Savett, İsrail'in "meşru müdafaa" hakkı uyarınca İran'da askeri hedefleri vurduğunu kaydetti. Savett, daha fazla bilgi için İsrail hükümetiyle irtibata geçilmesi gerektiğini belirtti.

SURİYE'DE İRAN İLE EŞ ZAMANLI PATLAMALAR OLDU

İran'ın başkenti Tahran'daki patlamalarla eş zamanlı olarak Suriye'nin başkenti Şam ve Humus ilinde de patlamalar meydana geldiği bildirildi.

Suriye'deki rejimin ajansı SANA'nın haberinde, Şam yakınlarında patlama seslerinin duyulduğu belirtildi. Rejime yakın sosyal medya hesaplarına göre, Humus'ta da patlama sesleri duyuldu. Şam ve Humus'ta Hizbullah ile İran destekli gruplar yoğun varlık gösteriyor.

İSRAİL SALDIRIYI DOĞRULADI

İsrail saldırıyı sosyal medyadan duyurdu. İsrail Ordu sözcüsü Daniel Hagari şu ifadeleri kullandı: İran rejiminin İsrail Devleti'ne karşı aylardır sürdürdüğü saldırılara yanıt olarak, İsrail Savunma Kuvvetleri şu anda İran'daki askeri hedeflere yönelik hassas saldırılar düzenliyor. İran rejimi ve bölgedeki vekilleri, 7 Ekim'den bu yana İsrail'e yedi cepheden, doğrudan İran topraklarından saldırılar da dahil olmak üzere aralıksız saldırılar düzenliyor.

Dünyadaki her egemen ülke gibi İsrail Devleti'nin de buna cevap verme hakkı ve görevi vardır. Savunma ve hücum gücümüz tam olarak seferber edilmiş durumda. İsrail Devleti'ni ve İsrail halkını savunmak için gereken her şeyi yapacağız.

İRAN DEVLET TELEVİZYONU BÖYLE DUYURDU

İran devlet televizyonu da başkent Tahran'daki patlama haberlerini doğruladı.

Haberde, "patlamanın kaynağının henüz belli olmadığı" aktarılırken "bazı patlama seslerinin ise hava savunma sistemlerinden kaynaklandığı" bilgisi verildi. Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı ise olayla ilgili detayların daha sonra açıklanacağını belirterek, Tahran'daki Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı ile Mehrabad Havalimanı'nda olağanüstü bir durum yaşanmadığını bildirdi.

Haberde, sosyal medyada patlamaya dair yayınlanan görüntülerin bir kısmının eski olduğunun tespit edildiği ve bu geceki patlamalarla ilgili olmadığı ifade edildi.

Öte yandan yarı resmi Mehr Haber Ajansı, Tahran'daki petrol rafinerisinden görüntüler paylaşarak, rafineride herhangi bir patlama yaşanmadığını aktardı. Konuya ilişkin İranlı yetkililerden henüz açıklama gelmedi.

ÇOK SAYIDA PATLAMA MEYDANA GELDİ

İsrail'den İran'a misillemesi saldırısı başladı. İran medyasında yer alan habere göre; Tahran ve Kerec'de en az 19 patlama meydana geldi. İran medyası, savaş uçaklarının havalandığını duyurdu, ABD'den ise 'yakından takip ediyoruz' açıklaması geldi.

SAVUNMA BAKANI İLE GENELKURMAY BAŞKANI İRAN'A SALDIRI PLANINI ONAYLAMIŞTI

İsrail devlet televizyonu KAN'ın adı açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Gallant ve Halevi, İran'a saldırı planlarını onaylamıştı. Saldırının gerçekleştirileceği tarih için İsrail hükümetinin kararı ve onayının beklendiği ifade edilmişti.

Öte yandan İsrail ordu radyosuna konuşan bir yetkili, İsrail'in İran'a saldırı hazırlıklarını içeren ABD istihbarat belgelerinin sızdırılmasının ardından Tel Aviv yönetiminin saldırıyı ertelemek zorunda kaldığı yönündeki haberin doğru olmadığını savunmuştu.

İRAN 1 EKİM'DE VURMUŞTU

İran, 1 Ekim'de İsrail'e füze saldırısında bulunmuştu. Tel Aviv yönetimi, İran'ın bu saldırısına karşılık verileceğini bildirmişti.