DünyaSavaşta son dakika... İran İsrail'i füzelerle vurdu, gün ağarınca tablo ortaya çıktı!

CANLI Savaşta son dakika... İran İsrail'i füzelerle vurdu, gün ağarınca tablo ortaya çıktı!

02.10.2024 - 11:21 | Son Güncellenme:

İran'ın beş ay içinde ikinci kez İsrail'i füzelerle vurması, dünyayı allak bullak etti. Beyrut ve Tahran'da kutlamalar yapılırken, İsrail'de günün ağarmasıyla birlikte ağır hasar göründü.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşta dört gün sonra bir yıl doluyor, Lübnan'da sınır çatışmaları Eylül sonu itibarıyla bir savaşa dönüştü. Şimdi Hizbullah ve İsrail işgal birlikleri sınır hattında karşı karşıya geliyor.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

İSRAİL BASINI: İRAN'A MİSİLLEME İLERLEYEN GÜNLERDE

Tel Aviv'den yapılan intikam açıklamalarını izleyen haberlerde, İran'ın füze saldırısına yanıtın petrol rafinerilerinin vurulmasıyla verileceği kaydedildi.

İRAN: ABD'YE OPERASYONUN SONA ERDİĞİNİ BİLDİRDİK



Füze saldırısının ardından Washington'la iletişim kurulduğunu belirten Tahran yönetimi, İsrail'in misillemeye girişmemesi halinde yeni bir saldırı olmayacağını bildirdi. İran ayrıca ABD'yi çatışmaya müdahale etmemesi için uyardığını söylüyor.

GÜNEY KORE İSRAİL'E, İSPANYA LÜBNAN'A ASKERİ UÇAK GÖNDERİYOR

Dünyada birçok ülke, Lübnan ve İsrail'deki vatandaşlarını tahliye etmek için yarışıyor.

İspanya, Lübnan'daki 350 kişiyi iki askeri uçakla ülkeden çıkarmaya hazırlanıyor. İspanyol askeri uçakları, yarın sabah Beyrut'tan havalanacak.

Güney Kore ise İsrail'deki vatandaşlarının tahliyesi için bir askeri uçağı Tel Aviv'e yolluyor.

Seul yönetimi, hem Lübnan hem de İsrail'deki Güney Korelilere mümkün olan her yolla iki ülkeyi terk etmeleri çağrısı yapıyor.

2023 kayıtlarına göre İsrail'de 572 Güney Koreli yaşıyor.

Haberin Devamı
BURASI İSRAİL! ENKAZA DÖNDÜ



İran'ın 181 füzeyle İsrail'e düzenlediği saldırının hasar raporu, gün ağarınca ortaya çıktı. Uluslararası haber ajansları AFP ve AP, enkaza dönmüş binalar ve hasar almış yerlerin fotoğraflarını dünyaya servis ediyor.



İsrail medyası, başkent Tel Aviv'in banliyösü Hod HaSharon'da çok sayıda binanın hasar gördüğünü bildiriyor. Hod Hasharon belediyesi, birçoğu ağır olmak üzere 100 kadar evin hasar aldığını açıkladı.



Banliyöden geçilen fotoğraflar arasında, hasar görmüş restoranlar ve araçlar da göze çarpıyor.



İsrail'in güneyindeki Gedera'da hasar alan yerler arasında bir okul da var.

Anadolu Ajansı ise, Yahudi yerleşimi Beyt El'in yakınına düşen dev füzenin fotoğraflarını servis etti.


İsrail ordusu, hasar gören askeri tesisler ya da üslere erişim izni vermiyor. Dolayısıyla füzelerin askeri üslere nasıl bir hasar verdiği bilinmiyor.

HİZBULLAH'TAN FÜZE YAĞMURU, İSRAİL'DEN SINIRA EK ASKER



İran saldırısının ardından Hizbullah bu sabah İsrail'i füze sağanağına tuttu. İlk kez İsrail kara birlikleriyle Mercayun çevresinde çatışmaya girildiğini belirten Lübnanlı grup, İsrail'in kuzeyine 100 kadar füze ateşledi.

Sınır hattındaki Yukarı Celile bölgesinde birçok kasaba ve yerleşimde sirenler çalarken, patamalar gerçekleşti.

Metula'da en az 10 evin hasar aldığı bilgisi var.

İsrail ordusu önce Lübnan'dan 50 kadar roketin gönderildiğini belirti, bu sayı daha sonra bu sayı 100 olarak güncellendi.

Akdeniz kıyısındaki stratejik liman kenti Hayfa'nın kenar mahalleleri ile daha doğudaki Avivim ve Rihaniya yerleşimlerinde sirenler bir kez daha duyuldu.

HİZBULLAH: İSRAİL KIŞLASI VE ASKERLERİNİ VURDUK

Telegram'dan açıklama yapan Hizbullah, sınır hattı üzerinde yer alan Şumira kışlasını füzelerle vurduğunu aktardı. Misgav Am ve Kiryat Shimona yerleşimlerindeki İsrail birliklerine füzeler ve topçu atışlarıyla saldırıldığı belirtildi. Hizbullah, Shtula yerleşimini ise iki Burkan füzesiyle hedef aldığını ekledi.

24 KÖYE ACİL TAHLİYE EMRİ

Kara işgali için Lübnan sınırına bir bölük askerin daha konuşlandırıldığını bildiren İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki iki düzine köy için ise 'acil' tahliye emri yayınladı.

24 köyün sakinlerinden derhal bölgeyi terk etmesini isteyen İsrail ordusunun saldırıları genelde köy sakinlerinin kaçışına fırsat tanımıyor, çoğunlukla 10 dakika gibi bir sürenin ardından bombardıman gerçekleşiyor.

İsrail savaş uçaklarının kısa sürede söz konusu köylere saldırması bekleniyor.

KİM NE TEPKİ VERDİ? İSRAİL ORDUSUNUN TEHDİDİ BOŞ ÇIKTI



İsrail İran'a karşı misilleme sözü verdi, Başbakan Binyamin Netanyahu Tahran'ın büyük bir hata yaptığını savunup bunun bedelini ödeyeceğini söyledi. İsrail ordusu "Bu gece Orta Doğu'da güçlü saldırı düzenleyeceğiz" açıklaması yaptı ancak sabah günün ağarmasıyla bunun boş bir tehdit olduğu ortaya çıktı.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, sosyal medya platformu X'ten paylaştığı mesajda İsrail saldırganlığına 'kesin bir yanıt' verdiklerini belirtti, "Netanyahu İran'ın savaş peşinde olmadığını ancak her tehdide kararlı yanıt vereceğini bilsin. Bu yalnızca gücümüzün bir parçasıydı. İran ile çatışmaya girmeyin" dedi.

İran Devrim Muhafızları, İsrail'in karşı misilleme yapması halinde Tahran'ın cevabının 'daha ezici ve yıkıcı' olacağını duyurdu.

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri Tel Aviv yönetimine rest çekti, muhtemel bir misillemeye bu kez birkaç katıyla yanıt vereceklerini, tüm altyapı ve sanayi tesislerini vuracaklarını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, bölgedeki Amerikan güçlerine 'İsrail’in savunmasına yardım etme' ve İran füzelerini vurma emri verdiğini açıkladı. ABD'li bir savunma yetkilisi, donanmaya ait savaş gemilerinin İran tarafından İsrail'e atılan bazı füzelerin önlenmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçi Parti'den çok sayıda isim ise, Amerikan ordusunun İran'a doğrudan saldırmasını istedi. Bu isimler arasında senatörler Lindsey Graham, Tom Cotton ve Marco Rubio ile Kongre üyesi Mike Lawler var.

İsrail'in Batılı müttefikleri İngiltere, Fransa, Almanya, Yunanistan, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya gibi ülkelerle Avrupa Birliği İran'ın füze saldırısını kınayan açıklamalar yaptı.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSU FÜZELERİN İSABETİNİ DOĞRULADI

Orta Doğu'nun ezeli düşmanları İran ve İsrail ilk kez doğrudan karşı karşıya geldiğinde, takvimler 13 Eylül 2024 tarihini gösteriyordu. İsrail savaş uçakları İran Şam Büyükelçiliği'ni füzeyle vurup Devrim Muhafızları Ordusu'nun dış operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü'nün en önemli komutanlarından Muhammed Rıza Zahedi'yi ve sekiz üst düzey komutanı öldürdü. 1 Nisan Pazartesi günü gerçekleşen İsrail saldırısına İran iki hafta sonra misillemede bulundu, topraklarından ilk kez İsrail'e füzeler ve kamikaze silahlı insansız hava araçları gönderdi. Uluslararası medya, İran füzeleri ve kamikaze drone'larının düşürülmesinde ABD ve İngiltere'nin yanı sıra Suudi Arabistan ve Ürdün gibi ülkelerin de rol aldığını yazdı.

İsrail'in Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye'ye Tahran'da suikast düzenlemesiyle, İran yine intikam yeminleri edip misilleme sözü verdi. Suikastın gerçekleştiği 31 Temmuz'dan sonraki günler İran'ın karşı saldırısının alarmıyla geçti ancak Tahran yönetimi beklemeyi seçti. Ta ki, İsrail jetlerinin Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dâhiye semtinde altı binayı sığınak delici bombalarla yok edinceye kadar.

İsrail 32 yıldır peşinde olduğu Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı Dahiye'deki yeraltı sığınağında toplantı halindeyken vurdu. Nasrallah'ın yanında Hizbullah'ın diğer üst düzey yöneticelirinin yanı sıra Kudüs Gücü'nün komutanı Abbas Nilfüruşan vardı.

DÜĞMEYE BASILDI

İran, 27 Eylül tarihindeki büyük hava saldırısına 1 Ekim akşamı füzelerle karşılık verdi. İsrail'e doğru ateşlenen 181 balistik füze Irak ve Ürdün'ün üstünden geçti, bazıları hedeflerini vurdu. İran füzelerinin hedefinde İsrail’e ait üç stratejik askeri üs vardı.

Başkent Tel Aviv dahil İsrail'in tamamında sirenler çalarken, İsrailliler sirenlerin duyulmasıyla birlikte panik halinde sığınaklara koştu. İsrail devlet televizyonundaki muhabirler canlı yayın esnasında yere yattı.

Hemen ardından gökyüzünde ilerleyen füzeler görüldü, arka arkaya gerçekleşen patlamalar duyuldu.

NET GÖRÜNTÜLER

İsrail televizyonunun yayımladığı görüntülerde, Salı günü yerel saatle 19:45 civarında Tel Aviv üzerinde uçan füzeler kadraja girdi.



Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ise İsrail topraklarına isabet eden füzeler net şekilde kayda alındı. Askeri yetkililer, saldırıda bazı yerlerin isabet aldığını doğruladı. Bir İsrail ordu sözcüsü, ülkenin orta kesimlerinde ve güneydeki diğer yerlerde birkaç isabetin kayıtlara geçtiğini söyledi.

HİPERSONİK FÜZELER İLK KEZ KULLANILDI

İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) ise ilk kez sesten hızlı füzelerin fırlatıldığını ve yüzde 90 oranında isabet sağlandığını duyurdu. İran, söz konusu hipersonik Fettah füzelerinin İsrail radarlarını ve Arrow füzelerini yönlendiren hava savunma kalkanını yok ettiğini söylüyor.

Füze sağanağında üç İsrailli yaralandı, İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın Eriha şehrinde şarapnel isabet eden bir Filistinli yaşamını yitirdi.

Füzelerin havada vurulmasıyla ortaya çıkan şarapnel parçaları Ürdün'e de düştü, Amman yönetimi iki kişinin yaralandığını açıkladı.

BEYRUT'TA KUTLAMA VE ALKIŞ SESLERİ

İran'ın İsrail'e balistik füzeler fırlatmasının ardından Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta ara ara silah sesleri duyuldu. Saldırıyı kutlamak için havaya ateş edilirken, bazı mahallelerden alkış sesleri geldi.



İRANLILAR SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Füze saldırısının duyulmasıyla İran'ın başkenti Tahran'da yaşayanlar kutlama yaptı, araç konvoyları göze çarptı. Göstericiler ellerinde İran, Filistin ve Hizbullah bayraklarının yanı sıra Hasan Nasrallah'ın fotoğraflarını da taşıdı.

Uluslararası haber ajansı AFP, göstericilerin Tahran'daki İngiltere Büyükelçiliği'nin dışında toplandığını bildirdi.

DÖRT ÜLKEDE HAVA SAHASI KAPATILDI

İsrail'deki tüm havalimanlarından iniş ve kalkışlar da ikinci bir talimata kadar durduruldu.

İran ve Lübnan'da da hava sahaları devre dışı kaldı. İran ile İsrail arasında bulunan Ürdün de bölgede hava sahasını kapatan bir diğer ülke oldu.

Ürdün hava sahası gece yarısına doğru yeniden açılırken, İran hava sahasının bugün yerel saatle 10.00'da uçakların geçişine izin vermeye başlayacağı duyuruldu ancak bu süre Perşembe günü saat 05.00'e kadar uzatıldı.

HİZBULLAH İSRAİL ASKERLERİYLE İLK DOĞRUDAN ÇATIŞMAYI DUYURDU



İsrail ordusu, 1 Ekim'in ilk saatlerinde birliklerinin Lübnan'a kara saldırısı başlattığını açıkladı. Kara işgalini Salı günü yalanlayan Hizbullah ise, bu sabah İsrail askerleriyle Mercayun kırsalında çatışmaya girdiğini duyurdu.

Telegram'dan yapılan açıklamada, El Adise kasabasına sızmaya çalışan bir grup İsrail askerinin geri püskürtüldüğü belirtildi ve işgal ordusunun kayıplar verdiğinin altı çizildi.

Lübnan'ın güneyindeki Hasbaya'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Imran Khan, yaralı İsrail askerlerinin helikopterlerle taşındığına dair haberler duyduklarını aktardı.

Muhabir Khan'a göre Adise kasabasının İsrail askerlerinin karadan girmeye çalışacağı üç noktadan biri olması bekleniyordu ve öncesinde beldenin çevresi yoğun topçu bombardımana tutuldu.

İsrail ordusu ise, Lübnanlılardan Litani Nehri'nin güneyine araçlarıyla seyahat etmemelerini isteyen uyarısını bu sabah yineledi.