15.03.2024 - 13:34 | Son Güncellenme:
Ortodontik tedavi yöntemlerinden biri olan şeffaf plak tedavisi nedir?
Şeffaf plak tedavisi, çapraşık veya aralıklı dişler gibi ortodontik bozuklukların düzeltilmesi, dişlerin hizalanması ve çenenin yeniden konumlandırılmasını sağlayan ortodontik bir tedavi yöntemidir.
Ortodontik tedavi sırasında hastaların dikkate alması gereken özel bakım ve hijyen uygulamaları nelerdir?
Şeffaf plak tedavisinde diş fırçalama alışkanlığını tedavi öncesi ile tamamen aynı şekilde devam ettirebilirsiniz.
Şeffaf plaklarla tedavi sürecinde beklenen sonuçları etkileyebilecek faktörler nelerdir?
Şeffaf plaklarla tedavi edilen hastaların plaklarını günde 20-22 saat takmaları gerekiyor. Plakların etkin bir şekilde çalışabilmesi için bu süre oldukça önemlidir. Tabii doktorunun vermiş olduğu tedavi protokolüne de uyulmalıdır.
Tedavi sürecinde yaşanabilecek acil durumlarla başa çıkma konusunda hastalara ne tür bilgiler veriliyor?
Aslında şeffaf plak tedavisinde acil durumlarla çok fazla karşılaşılmamaktadır.
Ortodontik tedavi sonrasında, tedavinin uzun vadeli başarısını sürdürmek için hastaların dikkat etmeleri gereken önemli noktalar nelerdir?
Henüz tedaviye başlamadan önce hastalara ortodontik sorunları tedavi edildikten sonra dişlerin tekrar eski haline dönmemesi için ileride uygulanacak pekiştirme protokolünden bahsedilmelidir. Pekiştirme tedavisi, dişlerin düzeltildiği aktif tedavi periyodundan sonra tekrar eski konumlarına dönmemeleri için uygulanan bir tedavidir. Kolunuz kırıldıktan sonra nasıl düzeltilip alçıya alınıyorsa dişleriniz de hareket ettirilerek konumları düzeltildikten sonra nihai konumlarını koruyabilmeleri için belli bir süre lingual retainer olarak adlandırılan aygıtlarla koruma altına alınıyor. Bu süre içerisinde doktorunuzun tavsiyelerine uymak da tabii ki oldukça önemlidir.
Şeffaf plak tedavisiyle ilgili yaygın yanılgılar nelerdir ve bu yanılgılarla ilgili doğru bilgiler hastalara nasıl iletilmektedir?
Şeffaf plak tedavileri günümüzde daha yaygın olarak biliniyor. Belki en çok duyduğumuz plakların ortodontik problemi düzeltmek için yeterli kuvveti oluşturmayacağıydı. Bir dişi hareket ettirebilmek için ağır kuvvetler yerine hafif kuvvetlerin daha etkili olduğunu belirtmekte fayda var. Tüm ortodontik sorunların tedavi edilmesinde şeffaf plaklar tercih edilebilir. Böylece yanılgıların artık daha az olduğunu söylenebilir.
Şeffaf plak tedavisi için uygun adayları belirlemede kullanılan kriterler nelerdir?
Ortodontik tedavi için uygun olan her hastada şeffaf plaklar kullanılabilir. Şeffaf plakların günde 20- 22 saat takılması önemlidir. Hastaların sorumluluklarının bilincinde hareket ederek bu kurala uymaları gereklidir.
Ortodontik tedavi sürecinde hasta-doktor iletişimi ne kadar önemlidir ve bu iletişimi güçlendirmek adına neler yapılır?
Diş tedavisinin öncesinde hastanın tedavi hakkında bilgi sahibi olması ve hekimine güvenmesi önemlidir. Günümüzde dijitalleşmenin avantajları ortodontide de kullanılmaktadır. Hastaların tedavi planlarının etkin şekilde yapılabilmesi için tedavi başında ortodontik kayıtları alınmaktadır. Üst ve alt çene kalıplarını almak için dijital ağız içi tarayıcılardan faydalanılmaktadır. Böylece bir ekran üzerinde hastanın ağız içi ölçüsü birlikte incelenip tedavi seçenekleri hakkında konuşulabilmektedir.
Teknolojik gelişmelerin ortodontik tedaviye etkileri nelerdir ve bu gelişmeler hastalara nasıl fayda sağlamaktadır?
Artık hastaların tedavisi başlamadan tedavi sonrasında dişlerinin nasıl görüneceğini gösterilebiliyor, tedavisinin ne kadar süreceği konusunda daha net bilgi paylaşılabiliyor. Ayrıca yoğun iş temposu içerisinde olan hastaların klinik kontrol randevu sıklığıı da online kontroller ile azaltılabiliyor.
Şeffaf plak tedavisi kalıcı bir tedavi midir? Düzeltilen dişler tekrar bozulabilir mi?
Bu sene grip olursanız bir sonraki yıl bu hastalığa yakalanmayacağınızın garantisi yok. Ancak doktorunuzun tavsiyelerine uyarsanız sağlıklı kalma ihtimalini arttırırsınız. Şeffaf plak tedavisi sonrasında olası nükslerin önüne geçmek için de yeterli seçenekler var. Kontrollerinize düzenli gelerek, doktorunuzun tavsiyelerine uyarsanız herhangi bir nüksle karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşüktür.
Şeffaf plakların uyurken dahi dişlerde kalması gereken plaklar olması, uyurken dişlerini gıcırdatan hastalar tarafından kullanılmasına engel teşkil ediyor mu?
Diş sıkma şikâyeti olan hastaların öncelikle bu sorunun çözümüne yönelik bir tedavi alması daha yerinde olacaktır. Ancak diş sıkan hastaların şeffaf plaklarını uyurken takmaları bir sorun teşkil etmiyor.
3D baskı ve yapay zekâ teknolojileri özelinde değerlendirdiğinizde ortodonti alanında gelecekte bizleri neler bekliyor?
Ortodonti alanında yapay zekâ teknolojileri günümüzde kullanılıyor. Yapay zekâ tabanlı programların gelişmesi hasta takiplerinin daha sıkı yapılmasına olanak sağlar ve erken müdahaleyi kolaylaştırarak hasta uyumunu ve tedavi sonuçlarını önemli ölçüde iyileştirir. Ayrıca yapay zekâ destekli tedavi planlaması, daha doğru ve verimli ortodontik çözümlerin tasarlanmasını sağlayarak hasta memnuniyetinin artmasına da yardımcı olur.
Şeffaf plak tedavilerinde çocuklara ve yetişkinlere yönelik özel çözümler sunuluyor mu?
6 yaşından itibaren şeffaf plak tedavisi uygulanabiliyor. Şeffaf plakların uygulanabilmesi için bir üst yaş sınırı yok. Minik hastaların tedavilerini daha eğlenceli hale getirebilmek için sevdikleri bir kahraman ya da hobileriyle ilgili sticker’larını plaklarının üzerine yapıştırarak tedavileri kişiselleştirilebilir.
İlandır