AdvertorialBurun Ameliyatı Sonrası
Sponsorlu

Burun Ameliyatı Sonrası

01.04.2020 - 19:34 | Son Güncellenme:

Burun ameliyatı, Latince Rinoplasti ameliyatı, burnu şekillendirme ameliyatıdır. Bu ameliyatta, burun içerisindeki kemik ve kıkırdak doku şekillendirilerek, burna hem estetik hem de fonksiyonel kazanımlar elde edilmeye çalışılır. Böyle bir ameliyattan sonra, burun şişer ve son halini alması için bir süreçten geçer, bu süreci ve bu süreç boyunca yapılması gerekenleri Doç. Dr. Süleyman TAŞ anlatıyor.

Burun Ameliyatı Sonrası

İdeal burun nedir?

İdeal burun, her bireyin yüz tipine göre uygun olan ve bireyden bireye değişen, genellenemeyecek bir kavramdır. İdeal burna ulaşmak için simetri, oran, uyum, doğallık ve fonksiyon gibi kriterler yerine getirilmelidir. Böylelikle kişi için ideal, yani doğal burun ameliyatı koşulları yakalanmış olur.

Burun ameliyatı öncesi nelere dikkat edilmeli?

Burun ameliyatı olmak için estetik cerrahınızdan randevu aldıktan sonra yol haritası çizilir. Nasıl bir burun tipinin oluşturulacağı üzerine çalışmalar yapılır. Bununla birlikte hastaya gerekli tetkikler yapılıp ameliyata hazır olup olmadığı tespit edilir. Öte yandan estetik cerrahı burun estetiğinden önce yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenler hakkında hastaya gerekli yönlendirmeleri yapar. Burun ameliyatından önce başlıca dikkat edilmesi gerekenler arasında ise şunlar yer alır:

  • Kan sulandırıcı ilaç ve gıdaların alınmaması
  • İyileşme sürecini uzattığından, ameliyattan en az 6 ay önce sigara kullanımının bırakılması
  • Ameliyattan önceki 8 saat boyunca hiçbir su ve gıda alınmaması

Burun estetiği ameliyatı öncesi sonrası değişim hastaların neredeyse tamamının ilgilendiği ve çoğu zaman bu değişimin fotoğrafların yan yana konulması ile hayrete düşüren değişikliklere sebep olması ile merak konusudur. Burun ameliyatı öncesi ve sonrası fotoğraflar kişilerin kendilerine özel olup herkesin değişimi özel olmalıdır. Planlanan ameliyat ve yapılacak değişiklikleri takip eden öncesi sonrası hem doktorun hem de hastanın mutluluğu ile süslenecektir.

Burun ameliyatı sonrası olarak anılan süreç neyi kapsar?

Ameliyatın hemen ardından 1 yıl kadar bir süre geçene kadar geniş bir zamanı kapsar. Dolayısıyla burun ameliyatı sonrası dönemi erken, orta ve geç dönem olarak 3 ayırarak incelemek daha doğru olacaktır. Burun ameliyatı sonrası erken dönem; ameliyattan sonraki ilk haftayı, orta dönem 7. gün - 2. ay arası dönemi ve geç dönem ise 2. ay ile 1. yıl arası dönemi içerir. Erken dönemde daha sık görmek gerekir. Bu sebepten dolayı burun ameliyatı sonrası hastalarımı normal kontrol süreçleri için ameliyattan hemen sonraki gün, ameliyattan 3 gün sonra, 7 gün sonra, 2 ay sonra ve 1 yıl sonra olan dönemler de kontrole çağırıp görürüm.

Burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci ne kadar sürer?

Burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci genellikle 1 yıl kadar sürmektedir. Genellikle ilk 2 ayda iyileşmenin büyük bir kısmı tamamlanır, ancak bu kişiden kişiye çok değişen bir süreçtir. Yaş ve yara iyileşme kapasitesi ve deri kalınlığı burun ameliyatı sonrası iyileşme süresini belirleyen en önemli faktörlerdir.

Burun ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

1. Taburcu olana kadar sürekli buz uygulaması yapılacaktır. Buz kalıplarınız ısındığı zaman hemşirelerden yenisini isteyiniz.

2. Ameliyatınız bittikten 6 saat sonra az bir su içiniz. Eğer mideniz bulanmıyor ise yemek yiyebilirsiniz. Yemek olarak çorba ve komposto tarzı yumuşak gıdaları tercih ediniz. Sert şeyler yemeyiniz.

3. Eğer hava yolunuzu tıkayan etleriniz var ise onlara da ameliyat esnasında müdahale edilmektedir. Bu etlere müdahale edildiğinde burun deliklerinizden sürecin normal gidişatı olarak sabaha kadar sızma tarzı kanama olabilir. Bu yüzden burun ucunuzda bu kanamayı emsin diye bir gazlı bez olacaktır. Bu gazlı bez kanlanır ise hemşire hanımdan değiştirmesini isteyebilirsiniz ama sık sık değiştirmesini istemeyin. Zira burnunuza çok dokunulması istenilen bir durum değildir.

4. Ameliyatınızın ertesi günü kontrolden sonra taburcu olabilirsiniz. Bu noktada şunlar önerilir;

  • Evde de arkanıza yastık/ battaniye koyun ve oturur pozisyonda 1 hafta ateliniz alınana kadar uyuyunuz. Düz yatarsanız şişlikleriniz artacaktır. Oturur pozisyonda uyumanız ödemlerinizin yer çekiminin etkisi ile aşağıya akmasını sağlayacaktır.
  • Duş alabilirsiniz, saçlarınızı kuaför usulü arkaya atarak yıkayınız. Baştan aşağınızı yıkayınız. Yani yüz bölgenize su değmeden duş alabilirsiniz.
  • Yeşil çay ve maydanoz tüketmeniz ödemlerinizin hızlı inmesine yardımcı olacaktır.
  • 1 hafta sonra geleceğiniz gün ve saate randevunuzu aldıktan sonra hastaneden ayrılabilirsiniz.

5. 1 hafta veya 10 gün sonra atel ve silikon tamponunuzu aldırmadan duşa girin ve yüz bölgenizdeki atelin de ıslanmasını sağlayın. Bu işlem atelinizi gevşetecektir ve bu sayede daha kolay çıkmasını sağlayacaktır.

6. Atelinizi aldırırken yine boş yere telaş ve panik yapmayın. Atel ve silikon tampon alınması genellikle ağrısız bir işlemdir. Ateliniz alındığı zaman tabi ki de bir miktar burnunuz ödemli olacaktır. Bu ödemler 2 ay içerisinde hızla inerek burun şekli ortaya çıkacaktır. Kapalı teknik ile yapılırsa bu süre 2 ay ama açık teknik ile burnun oturması genellikle 1 yıl sürmektedir. Fakat bu ödem günlük yaşantınıza yansıyacak ya da aksatacak bir durum değildir. Esas ateliniz alındığında aynaya baktığınızda ilk gördüğünüz kareyi yadırgayacaksınız. Çünkü karşınızda beyninizin yeni algıladığı bir burun vardır ve bu alışma süreci yaklaşık 1 hafta sürer. O yüzden ilk tepkiniz: ‘Garip geldi ama güzel görünüyor ama şiş değil mi?‘ olacaktır.

7. Ateliniz ve silikon tamponunuz alındıktan sonra rahat bir nefes sizi beklemektedir. Ancak bu nefesin bu şekilde devam edebilmesi için dışarıdan nemlendirmemiz lazım. Çünkü burnun  içeriyi nemlendirme fonksiyonu ameliyattan yaklaşık 1 ay sonra geri gelir.

8. “Burun Spreyi” (günde 6 defa) kullanacaksınız. Burun spreyi günde 6 defa diyorum ama bu en az 6 defa.

9. Siz içerisinin kuruduğunu hissettikçe yapın yine de. Geceleri kalkıp burnunuza sprey sıkamayacağınıza göre sabaha kadar içerisi kurumasın, sümükle dolmasın ve sabah uyandığınızda rahat bir nefes alın diye gece yatmadan hemen önce bunu burnunuzun içine sıkarak derin bir nefes çekiyorsunuz ve genzinize kadar çekiyorsunuz.

10. Burnunuza yumuşak olacak şekilde dokunabilirsiniz. Makyaj yapabilirsiniz. Duşta güzelce temizleyebilirsiniz. Dokunuşlarınız yukarı doğru olsun. Aşağı doğru bir hareket yapmamaya özen gösterin.

11. Sümkürmek, ıkınmak, öksürmek, eğilmek-kalkmak, ağır bir yük kaldırmak-taşımak kanama riskinizi arttırabilir. Söylenmedikçe bu hareketleri yapmaktan kaçınınız.

12. Gözlük en az 2 ay yasak. Güneşlenmenizde, denize girmenizde ya da yüzmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Sadece suya atlamayınız.

13. Yoga, pilates, fitness gibi sporlardan 8-10 hafta uzak durunuz.

14. Dişlerinizi yumuşak bir diş fırçasıyla hafifçe fırçalayınız.

15. Şişlikleriniz inerken burnunuzda asimetriler görebilirsiniz. Bu sizi korkutmasın. Şişlikler inerken mesela o gece sağa yattınız, sabah uyandığınızda sağ tarafınızın daha şiş olduğunu göreceksiniz. Şişlikler o tarafa kaydığı içindir. Akşama kadar tekrar o düzelecektir. Ertesi gün öbür tarafa yattınız. Yine aynı şeyi görebilirsiniz.

16. Kontrolleriniz, 2.ay ve 12.ay'dır. Bu tarihlerde kontrollerinizi aksatmadan kontrole gitmeye özen gösterin. Çok zaruri bir durumdan kontrol olamıyorsanız bile fotoğraflarınızı göndererek son durumunuzdan doktorunuzu haberdar edin.

17. Son olarak; Lütfen burnunuza darbe almayın!

Burun Ameliyatı Sonrası Nasıl Beslenilir?

1. Burun ameliyatı sonrası beslenme konusunda yumuşak gıdalar tüketmeye öncelik verebilirsiniz. Örnek olarak çorba, yoğurt, yulaf ezmesi gibi besinleri verebiliriz.

2. Burun ameliyatı sonrasında beslenirken, aşırı sıcak ya da soğuk gıdalardan kaçınmaya çalışmalısınız. Özellikle aşırı sıcak yiyeceklerin buharından sakınmalısınız.

3. Burun ameliyatından sonra beslenirken, belli bir süre boyunca aşırı çiğnemelerden kaçınmalısınız. Burundaki kemik ve dokular henüz iyileşme aşamasında olduğundan, bir süreliğine kuruyemiş, biftek gibi besinlerden uzak durabilirsiniz. Bununla birlikte sakız çiğnememeniz gerektiğinin de altını çizmekte fayda var.

4. Burun ameliyatınızdan sonra ne yerseniz yiyin, aşırı tuzlu olmasından kaçının. Ödem ve şişlik iyileşme sürecini olumsuz etkilememesi için yemeklere ek tuz eklememeli, halihazırda tuzlu olan peynir gibi yiyeceklerin tuzsuzunu bir süreliğine tercih etmelisiniz.

5. Burun estetiğinden sonra belli bir süre boyunca gaz ve şişkinlik yapan gıdalardan uzak durmalı, soda tüketmemelisiniz. Nitekim maden suyu içerisinde yer alan sodyum, ödem oranını olumsuz yönde etkilemektedir.

6. Yaraların iyileşme sürecine olumlu yönde etki gösterdiğinden dolayı, burun ameliyatı sonrası beslenme alışkanlıklarınız içerisine protein ve C vitamini içeren yiyecekleri dahil etmelisiniz.

7. Birey olarak alerjik olduğunuz gıdalardan uzak durmalısınız. Nitekim hapşırma ve öksürme gibi vücut tepkileri, burunun oturma sürecine olumsuz yönde etkide bulunabilmektedir.

8. Burun estetiği sonrası beslenirken belli bir süre boyunca baharatlı gıdalar yememekte fayda bulunmaktadır. Nitekim baharatlı yiyecekler genel olarak kan damarlarını genişletmekte ve bu da ödem ve şişliklerin iyileşme süresini uzatmaktadır. Ek olarak toz yapısından dolayı baharatların hapşırtıcı etkisi de bulunmaktadır.

Burun ameliyatı sonrası temizlik nasıl yapılır?

Burun ameliyatı sonrası erken dönemde, hastaya tuzlu su sprey verilir, bunun ile burnunu günde 5 kere yıkaması istenir, bu şekilde burun içerisinde sümük birikmesi ve eski kabuk ve pıhtıların temizlenmesi amaçlanır. Ancak gece boyunca bu temizlik işlemi yapılamayacağından dolayı sabah hasta kendini kuru ve tıkanmış bulabilir. Burun ameliyatı sonrası ilk hafta temizlik sprey ve kremler ile yapılır. Burun ameliyatı sonrası erken dönemde sümkürme basıncı arttıracağından önerilmez. Ancak 7. günden sonra tek parmak ile bir burun deliği kapatılarak diğer burun deliğinden sümkürme yapılabilir. İlk haftadan sonra hastalar burnuna normal musluk suyu çekerek temizlik yapabilirler. Ancak yine burunlarını parmak ile karıştırmamaları gerekir. Burun ameliyatı sonrası 7. gün ile 2. ay da burun temizliği, ağırlıklı olarak kulak çöpü ile nazik bir şekilde yapılmalıdır. Burun ameliyatından 2. ay sonra ise, hasta normal bir şekilde burnunu temizlemeye başlayabilir.

Burun ameliyatı sonrası sigara kullanılır mı?

Burun estetiği ameliyatı öncesi sigara kesinlikle bırakılmış olmalıdır. Sigara burun ameliyatı sonrası iyileşmeyi çok kötü yönde etkilemektedir ve iyileşmenin aksamasına neden olmaktadır. Bu yüzden, burun ameliyatı öncesi ve sonrası dönemde sigara içilmemelidir ve içilen alanlardan da pasif içiciliğin oluşmaması için uzak durulmalıdır.

Burun ameliyatı sonrası spor yapılır mı?

Ameliyat sonrası spor 6 hafta izin verilmez. 6.haftadan sonra yürüyüş ve kardiyo 8. haftadan sonra spora  başlanabilir. Bu sporun ne olduğu da çok önemlidir. Futbol, basketbol gibi yakın temas gerektiren ve rakip tarafından darbe alınabilecek sporlarda hastaların maske ile yapmaları ya da iyice iyileştikten sonra yapmaları önerilir. Yüzme ve spor salonu gibi aktivitelere ise 8. haftadan sonra başlayabilirler. Ancak bu da yine hastadan hastaya ve yapılmış olan ameliyatın teferruatına bağlı olarak değişmektedir.

Burun ameliyatı sonrası şişlik ve morluk oluşur mu?

Burun estetiği ameliyatı sonrası bir miktar şişlik oluşması elzemdir. Ancak morluk oluşması ile güncel tıbbi ilerlemeler sayesinde sık karşılaşılmamaktadır. Yine de hastanın eğer bilinmeyen bir kanama bozukluğu var ise uzun süren adet dönemleri oluyor ise vücudu çok hassas ve en ufak bir darbe de şişip morarabiliyor ise bu hastalarda morluk gözükebilir. Bir diğer husus ise burun ameliyatında 10 gün öncesine kadar kan sulandırıcı ilaç alınması, 5 gün öncesine kadar alkol alınması, 2 gün öncesine kadar limonlu su içilmesi gibi durumlarda da morluk görülür.

Burun estetiği ameliyatı sonrası şişlik ve morluk, hiçbir şey yapılmasa da zamanla kendiliğinden geçer. Burun ameliyatı sonrası şişliğin daha erken geçmesi için masaj verilir. Bu sayede daha hızlı geçmesi sağlanabilir. Burun ameliyatı sonrası morluk oluşmuş ise geçmesi için homeopatik ilaçlar verilerek daha hızlı çözülmesi sağlanabilir.

Burun ameliyatı sonrası masaj yapılır mı?

Burun estetiği ameliyatı sonrası şişlik (ödem) lerin daha erken çözülmesi için masaj yapılması faydalı olabilir. Bu masajı ameliyatı yapan doktorunuzun söylemesi gerekir. Ameliyat esnasında yapılan işlemlerin bilinmesi masajı tariflerken önemlidir. Burun estetiği ameliyatı sonrası yapılacak masajın içeriği; kemik dokuya, kıkırdak dokuya, yama konulmuş dokuya, kesi yapılmış dokuya ya da yumuşak dokuya yapılmasına göre değişir. Bu yüzden ameliyatı yapan doktorun belirlemesi gerekir. Burun tabanına, burun sırtına ve burun ucuna ayrı ayrı gösterilecek olan burun masajı günde 20 dakika kadar bir süre yapılabilir. Bu masaj her gün yenilenerek, 2 ay boyunca devam ettirilebilir. Sabah uyandığımızda burun şişlikleri maksimum olacağından, sabah burun masajı yapılması faydalı olacaktır. Akşam yatmadan ise burun şişlikleri en az halini alır. Bu esnada da yine masaj yapılması burnun gerçeğe yakın boyutunu tanımasını kolaylaştırabilir. Burun ameliyatından 2 ay sonra yapılacak kontrol muayenesi ile burun masajının devam etmesi istenebilir ya da sadece şiş bulunan bölgelere sınırlandırılabilir.

Burun ameliyatı sonrası fiziksel durum nasıldır?

Burun ameliyatı sonrası ister istemez bir miktar ameliyat olunduğu hissedilecektir ve günlük aktiviteler kısıtlanacaktır. Günlük aktivitelerin kısıtlanması bir yandan yara iyileşmesinin hızlı devam etmesi için gereklidir de! Kısıtlanma 7. günden sonra azalacaktır ve hasta yavaş yavaş eski aktivite performansına ulaşacaktır.

Burun ameliyatı sonrası koku kaybı yaşanır mı?

Evet, burun ameliyatı sonrası koku kaybı yaşanabilmektedir. Ancak bu durum kısa dönemde yaşayabileceğiniz bir durumdur. Burun ameliyatı esnasında burun içerisine silikon tamponlar yerleştirilir. Bu tamponların ortası deliktir ve ameliyat sonrasında da nefes almaya devam edebilirsiniz. Ancak bu tamponların delikleri burun içerisinde biriken sıvılar tarafından kapanabilmekte ve koku alamama durumu başlamaktadır. Geçici bir durumdur. Tamponlar alındıktan sonra koku alma yetisi geri gelmektedir. Çok nadir de olsa koku kaybı kalıcı olabilmektedir. Bu durumda doktor tercihiniz son derece önemlidir.

Burun ameliyatı sonrası kanama olur mu?

Burun estetiği ameliyatı sonrası ilk 24 saat kanama oluşması görülebilir. Burada önemli olan kanamanın aktif bir kanama mı yoksa eski kanın dışarı akması mı olduğunun ayrımının yapılmasıdır. Aktif kanama ise önlem alınması gerekir. Eski kanın dışarı akması durumu ise sadece pansuman ile takip edilebilir. Burun ameliyatından 24 sonra oluşan kanamalar ise daha dikkatli değerlendirilmelidir. Burun ameliyatı sonrası oluşan kanamalarda hastanın doktor ile temasa geçmesi istenir. Burun ameliyatı bir ameliyat olup, anestezi (narkoz) alınmasını içerir. Böyle bir müdahaleden sonra ilk 24 saat hastanede gözlem altında kalmakta fayda vardır. Bu tarz ameliyat sonrası oluşabilecek durumlarda hastanın hali hazırda gözlem altında olması hızlı müdahale edilmesini sağlar.

Burun ameliyatı sonrası ağrı olur mu?

Estetik ameliyat sonrası ağrı artık neredeyse olmamaktadır. Ancak kişinin ağrı eşiğine çok bağlıdır. Eğer ağrı eşiği düşük biri iseniz ameliyat sonrası sizin için ağrılı olacaktır. Ağrı eşiği normal ve yukarıda olan hastalar ise genellikle ameliyat sonrasını çok konforlu olarak tarif etmektedir.

Burun ameliyatı sonrası burun tıkanıklığı olur mu?

Ameliyat sonrası burun tıkanıklığı oluşabilir. Bunun sebebi burnun dışarısının şişmesi gibi burnun içerisinin de şişmesinden kaynaklanır. Burnun şişliklerinin inmesi ile burun tıkanıklığı da ortadan kalkacaktır. Burun şişliklerinin inmesine rağmen devam eden tıkanıklarda ise endoskopik muayene ile nedenin saptanması gerekir. Eşlik eden alerji durumlarında daha sık görülen bu durumu kontrol altına almak için hap ve sprey tedavisi gerekebilir.

Burun estetiği sonrası burun delikleri küçülür mü?

Burun ameliyatı olmak isteyenlerin bu soruya ek olarak ‘Burun ameliyatı sonrası burun delikleri büyür mü?’ gibi sorular da sorduğu görülmektedir. Burun ameliyatından sonra burun deliklerinin de yapısında değişimler gözlenir. Ancak bu değişimler hastanın talepleri doğrultusunda ameliyat öncesinde planlanır.

Burun ameliyatı sonrası psikolojik durum nasıldır?

Burun estetiği ameliyatı sonrası psikolojik durum ameliyat öncesi yapılan hazırlık ile doğru orantılıdır. Hasta ameliyat öncesi yeteri kadar kendini mental olarak hazırlamış ve kendisini ne bekleyeceği konusunda telkin etmiş ve ameliyat sürecine heyecanlı girmemiş ise ameliyat sonrası da rahat bir psikoloji ile devam eder. Ameliyat öncesi oluşan gerginlikler ise ameliyat sonrasının psikolojik olarak zor geçmesine neden olur. Kimi hasta bilinç altında aslında değişmek istemez ya da değişmekten korkar. Bu hasta grubu ameliyat sonrası oluşan şekil değişikliğini kabul etmeyebilir. Ameliyat öncesi bu hastaların tespit edilip hazır olmadan ameliyata alınmaması hem doktorun hem de hastanın açısından en hayırlısı olacaktır.

Burun ameliyatı sonrası en iyi senaryo nedir?

Burun estetiği ameliyatı ile kişinin dış görünüşünü etkileyen sorunların düzeltilmesi, hastanın özgüveninin artması ve sosyal yaşantısında daha etkili, iş hayatında daha başarılı olmasını sağlayabilir. Sağlıklı bir kişide iyi planlanmış, iyi ellerde yapılmış, ameliyat sonrası komplikasyon da görülmemiş ise bu beklenen güzel senaryoya ulaşmamak için bir engel yoktur.

Burun ameliyatı sonrası en kötü senaryo nedir?

Burun ameliyatı sonrası mutsuzluğa neden olabilecek her şey kötü senaryodur. Yapılacak burun estetiği ameliyatı anestezi içeren bir ameliyat olup tüm aşamaları titizlikle yürütülmelidir. Halkımız arasında “Burun ameliyatı basit bir ameliyattır.” diye bir önyargı olabilir ama her ameliyat, bir cerrahi işlemdir ve her cerrahi işlem maksimum titizlikle yapılması gereken zor bir süreçtir. Ameliyat öncesi detaylı analiz, ameliyat sonrası mutsuzluğu en aza indirmek için yapılabilecek neredeyse tek şeydir.

Başarısız burun estetiği nasıl anlaşılır?

Hatalı burun estetiğinin başlıca belirtilerini aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Burundaki, varsa, fonksiyonel bozuklukların devam etmesi ve buna bağlı olarak nefes alma ile ilgili sorunların devam etmesi
  • Burun yapısının eğri ya da çarpık durması
  • Burun deliklerinin ameliyattan sonra aşırı dar ya da geniş olması
  • Burun ucunda sarkmaların meydana gelmesi
  • Burun yapısının ameliyattan sonra oturması 1 yıl sürmektedir. Bu süre sonunda fonksiyonel ya da estetik olarak burun yapı hayal edildiği gibi durmaması ve mutsuz etme durumu, başarısız burun estetiğine işarettir.

Kaynaklar

Rinoplasti Sonrası Şişlik ve İyileşme Süreci

Burun Estetiği Sonrası Şişlik Morluk Ödem

Burun Estetiği Sonrası Sigara ve Alkol Kullanımı

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Masaj

Burun Estetiği Sonrası Ay Ay Değişim

Burun Estetiği Hakkında En Çok Merak Edilen 55 Soru

Burun Estetiği Zamanla Bozulur mu?

Burun Ameliyatı Sonrası Burunda Çökme Meydana Gelir mi?

Burun Ameliyatı Sonrası Nasıl Beslenilmeli?

Yanlış Burun Estetiğinin Sebepleri ve Sonuçları

Burun Estetiği Sonrası Koku Alma Kaybı Yaşanır mı?