Ciğer Sarma Tarifi
Sakatat yemekleri arasında bilinen ve Edirne'de birçok kişi tarafından yapılan ve tüketilen ciğer sarma tarifini sizinle paylaşıyoruz. Ciğer sarma soğan, pirinç ve kuzu ciğerinin harmanlanarak kuzu gömleğine sarılıp, fırında pişirilmesiyle hazırlanıyor. Peki, evde ciğer sarma nasıl yapılır? İşte ciğer sarma tarifi, kuzu gömleği sarması yapımı.
Malzemeler
350 gr küçük küçük doğranmış kuzu karaciğeri (zarları ayıklanmış)
2 tane kuzu gömleği (7-8 saat ılık su da bekletilmiş)
2 çay bardağı pilavlık pirinç ( 30 dakika su da bekletilmiş)
1 yemek kaşığı tereyağı veya 2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet yemeklik kıyılmış kuru soğan
1/2 demet incecik kıyılmış maydanoz, dereotu ve taze nane
1 demet ince kıyılmış yeşil soğan
2 yemek kaşığı ıslatılmış kuş üzümü
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
Tuz, baharat çeşitleri
1 çay kaşığı yeni bahar
Üzeri için:
1 tane çırpılmış yumurta sarısı (isteğe göre)
Ciğer Sarma Nasıl Yapılır?
İç pilavın yapılışı:
1. adım: Islatılmış pirinci süzün, geniş pilavlık bir tencerede tereyağını eritin içine kuru soğanı koyun ve pembeleşene kadar kavurun.
2. adım: Daha sonra fıstığı, pirinci, ciğeri koyarak iyice kavurun.
3. adım: Kavrulan malzemeye yeşillikleri, baharatları ve tuzu ilave edin.
4. adım: Üzerini geçmeyecek kadar sıcak su koyun pilav gibi pişirin ve kapağını açmadan ılıyana kadar dinlendirin.
Sarmanın yapılışı:
5. adım: Ciğer gömleklerini sudan çıkarın elinizle iyice suyunu süzdürün ve avuç içi büyüklüğünde parçalara ayırın.
6. adım: Elinizde veya çay fincanı içinde, içine bolca iç pilav koyun ters çevirerek yağsız tepsiye koyup üzerini biraz bastırın.
Son adım: İsterseniz üzerine yumurta sarısı sürerek 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin, sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.