Osmanlı mutfağında unutulmaya yüz tutmuş lezzet! Süleymaniye çorbası tarifi
Çeşitliliği ile dünyaya adını duyuran Osmanlı mutfağında birbirinden farklı ve lezzetli yemek tarifleri bulunuyor. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş 600 yıllık bu zengin mutfakta yer alan çorbalardan birisi de Süleymaniye çorbası. Değişik lezzet arayışında olanlar için bu Süleymaniye çorbasının tarifini ve püf noktalarını paylaştık.
Osmanlı İmparatorluğu'nun zengin ve çeşitli kültürel miraslarından biri de muhteşem bir mutfak geleneğidir. Osmanlı mutfağının en belirgin özelliklerinden biri, büyük bir özenle hazırlanan ve sunulan yemekleridir. Yemekler sadece birer besin kaynağı olarak değil, aynı zamanda estetik bir deneyim olarak da görülürdü. Her yemeğin sunumu özenle düşünülür ve zarif sunumlarla servis edilirdi. Ancak günümüzde unutulmaya başlayan 600 yıllık bu lezzetleri evinde sunmak isteyenler için Süleymaniye çorbasının tarifini paylaştık.
SÜLEYMANİYE ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet kuru soğan
1 küçük patates
1 küçük havuç
1 domates
1 küçük kabak
Yarım demetten daha az ıspanak
2 diş sarımsak
1 dolu yemek kaşığı un
2 dolu yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Pul biber
Yeterince sıcak su
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Köfte için:
200 gr dana kıyma
Tuz
Karabiber
Yapılışı:
Mercimeği yıkayıp süzün ve bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyerek pişirin.
Diğer tarafta bir tavaya sıvı yağ ekleyin ve yemeklik doğranmış soğanı kavurun.
Havuç, kabak, domates ve patatesi rendeleyip sırasıyla tavaya ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar kavurun.
Başka bir tencerede tereyağını eritin ve unu ekleyip hafifçe kavurun.
Pişirdiğiniz sebzeleri ve suyunu bu tencereye aktarın.
Haşlanmış mercimeği ve suyunu da ekleyin.
Ezilmiş sarımsakları ve gerekirse biraz daha sıcak suyu ekleyin. Tuz, karabiber ve pul biber ekleyerek kısık ateşte pişirmeye bırakın.
Köfteler için; kıymayı, tuzu ve karabiberi bir karıştırma kabında yoğurun ve küçük toplar yapın. Bir tavada az miktarda tereyağında pişirin.
Ispanakları doğrayın ve pişen çorbaya ekleyin. 5 dakika daha pişirin.
Son olarak kızarmış köfteleri ilave edin ve ocaktan alın. Sıcak olarak servis edin.