Farklı tarif arayanlara birebir: Kıbrıs’ın geleneksel kış yemeği kolakas tarifi
Kıbrıs’ın geleneksel kış yemeklerinden birisi olan kolakas yemeği sade veya kırmızı et, tavuk eti gibi besinlerle yapılabilmektedir. Misafirlerine farklı lezzet arayanlar için birebir olan kolakas yemeğinin tarifini sizlerle paylaştık…
Kolakas yemeği, Kıbrıs'ın geleneksel kış yemeklerinden biridir ve adanın çeşitli bölgelerinde yetiştirilen Kolakas bitkisiyle yapılır. Güney ve Kuzey Kıbrıs'ta sevilerek tüketilen bu yemek, genellikle kuzu etiyle, tavuk etiyle veya sade olarak hazırlanarak sıcak ve sulu bir şekilde servis edilir. Kolakas bitkisinin kendine özgü lezzetiyle zenginleştirilen bu yemek, Kıbrıs mutfağının önemli bir parçasıdır ve yerel halk arasında popülerdir. Farklı lezzet arayanlara birebir olan bu yemeğin tarifini sizlerle paylaştık.
KOLAKAS TARİFİ
Malzemeler:
1 paket tavuk göğsü
1 büyük boy kolakas (Gölevez)
3 yemek kaşığı doğranmış domates
2 adet limon
Karabiber
Tuz
Su
Sıvı yağ
Yapılışı:
Tavuk göğsünü, kendi suyunda biraz yumuşayıncaya kadar tencerede haşlayın.
Haşlanmış tavukları tencereden alıp, yaklaşık 2 çorba kaşığı sıvı yağ ile karıştırın.
Kolakasları doğrayıp, tavukların bulunduğu tencereye ekleyin. Kısık ateşte 5-10 dakika karıştırmadan pişirin.
Limon suyunu, doğranmış domatesi, tuzu ve karabiberi tencereye ekleyin ve karıştırın. Ardından karışımı kaynatın.
Karışım kaynadıktan sonra 1 su bardağı su ilave edin.
Yemeğin suyunun çekmeye başladığı zaman, kıvamını kontrol edin. Eğer kolakaslar hâlâ sertse, biraz daha su ekleyin ve kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Kolakaslar yumuşayıp, yemeğin suyu kıvamını aldığında, ocaktan alıp servis yapın.