Mayanız yoksa bu poğaça tarifini deneyin! Yumuşacık oluyor
Çat kapı gelen misafirleriniz geldi ve mayanız yok! Endişelenmeyin! Maya olmadan misafirlerinize veya çayın yanına maya olmadan yapabileceğiniz tarifler mevcut. İşte misafirlerinize yapabileceğiniz yumuşacık mayasız poğaça tarifi…
Hamur işleri Türk mutfağının en sevilen lezzetleri arasında yer alıyor. Mayalı veya mayasız çeşitleri ile davetlerde misafirlere veya çayın yanına ikram ediliyor. Ancak çat kapı misafiriniz geldi ve evinizde maya yoksa bu tarifi deneyin. Mayasız poğaça tarifi böyle yapınca yumuşacık oluyor.
MAYASIZ POĞAÇA TARİFİ
Hamur için:
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı toz şeker
4 su bardağı un (Un miktarını markaya bağlı olarak kontrollü ekleyin, 3. bardaktan sonra ekleyin)
1,5 paket kabartma tozu
İç harcı için:
1 kase ufaltılmış beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Çörek otu, susam
Yapılış:
Un hariç tüm hamur malzemelerini yoğurma kabına alın.
Azar azar un ekleyerek hamuru yoğurun (Un miktarı markaya göre değişebilir, kontrollü ekleyin).
Hamuru yoğurduktan sonra streç filmle üzerini kapatıp 20 dakika dinlendirin.
Bu sırada iç harcı için maydanozları yıkayıp ince kıyın, peyniri ufalayın, maydanozla birleştirin.
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp açın.
İç harcı yerleştirip yarım ay şeklinde kapatın veya isteğe bağlı olarak yuvarlak şekil verin.
Kapalı kısmına çatal kullanarak çizikler atın.
Poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu serpin.
190 derece fırında yaklaşık 25 dakika kadar pişirin.
Pişen poğaçalarınızı servise hazır hale getirin. Afiyet olsun!
MAYASIZ POĞAÇA PÜF NOKTASI
Mayasız poğaça yaparken, püf noktaları takip ederek daha lezzetli ve kabarık sonuçlar elde edebilirsiniz. İşte mayasız poğaça yaparken dikkate almanız gereken bazı püf noktalar:
Yoğurt ve Sıvı Yağ Dengesi: Mayasız poğaça tariflerinde genellikle yoğurt ve sıvı yağ kullanılır. Bu malzemelerin doğru oranda kullanımı, hamurun kıvamını etkiler. Yoğurt hamuru nemli ve yumuşak yaparken, sıvı yağ hamura lezzet ve yumuşaklık katar. İyi bir dengede olmalarına dikkat edin.
Hamurun İyice Yoğrulması: Hamurunuzu yoğururken yeterince yoğurduğunuzdan emin olun. Yoğurma işlemi, hamurunun elastikiyetini artırarak poğaçalarınızın daha iyi kabarmasını sağlar.
Hamuru Dinlendirme: Hamurunuzu hazırladıktan sonra onu bir süre dinlendirmek, glutenin gelişmesine yardımcı olur ve daha iyi bir dokuya sahip poğaçalar elde etmenizi sağlar.
Pişirme Öncesi Şekillendirme: Poğaça şekillerinizi vermeden önce ellerinizi hafifçe yağlayarak hamurun yapışmasını önleyebilirsiniz.
Fırın Sıcaklığı: Fırını önceden ısıtın ve poğaçaları önerilen sıcaklıkta pişirin. Fırın sıcaklığının düşük olması veya yüksek olması, poğaçaların kabarmasını etkileyebilir.
Üzerine Süt veya Yumurta Sürme: Poğaçalarınızı pişmeden önce üzerine süt veya yumurta sürerek güzel bir renk ve parlaklık elde edebilirsiniz.
İç Harcın Dengelemesi: Eğer iç harç kullanıyorsanız, malzemelerin miktarını dengeli bir şekilde ekleyin. Aşırı iç harç, poğaçaların açılmasına neden olabilir.