‘İftara ana yemek ne yapayım?’ diye düşünmenize gerek yok! Hem doyurucu hem pratik tarif
Ramazan ayı geldiğinde iftarda ne yemek yapacağım diye düşünenlerdenseniz üzülmeyin. "İftara ana yemek ne yapayım?" telaşıyla uğraşmanıza gerek yok. Hem doyurucu hem de pratik bu yemekle iftar sofranızı taçlandırabilirsiniz.
Türk mutfağının sevilen ve pratik yemeklerinden birisi de patlıcan güveçtir. Genellikle iftar sofralarının vazgeçilmezlerinden biri olan patlıcan güveç, lezzetli ve doyurucu bir ana yemek seçeneği sunar. Hazırlanışı oldukça kolay olan bu tarif hem lezzetli hem de doyurucudur. Patlıcan güveç, hem sağlıklı malzemeler içerdiği hem de hazırlanması kolay olduğu için iftar sofralarında sıkça tercih edilen bir lezzettir. İşte patlıcan güveç tarifi…
Etli Patlıcan Güveç Tarifi
Malzemeler
Yarım kilo kadar kuşbaşı et
2 adet büyük boy patlıcan
1 adet sivri biber
1 adet kapya biber
1 adet orta boy soğan
3 diş sarımsak
Domates ve biber salçası
İstenilen baharatlar (karabiber, kimyon vb.)
Tuz
Sıvı yağ
2 adet domates
Yapılışı:
Öncelikle tüm malzemeler yıkanır, soyulur ve istenilen şekilde doğranır. Patlıcanlar halka şeklinde veya uzunlamasına dilimlenerek hazırlanabilir, etler kuşbaşı doğranır, biberler ve soğan da iri parçalar halinde kesilir.
Geniş bir leğende hazırlanan malzemeler bekletilir ve birbirleriyle uyum sağlaması için bir süre bekletilir.
Sıvı yağ, baharatlar, tuz ve salçalar bir bardak suyla karıştırılarak homojen bir karışım elde edilir. Bu karışım daha sonra güveç için hazırlanan sebzelerin üzerine dökülür ve güzelce karıştırılır.
Hazırlanan karışımın üzerine dilimlenmiş domatesler yerleştirilir ve güveç kapatılır.
Hazırlanan güveç 200 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Pişme süresi yaklaşık olarak 45 dakika ile 1 saat arasında değişebilir, güvecin içindeki malzemelerin pişme durumuna göre kontrol edilmelidir.
Pişen güveç, fırından alındıktan sonra üzerinin kızarması için bir süre daha fırında bekletilir.
Son olarak, sıcak olarak servis edilir ve afiyetle yenir.
Patlıcan Güveç Yanına Ne Gider?
Domates Çorbası: Hafif ve lezzetli bir seçenek olan domates çorbası, patlıcan güveç ile mükemmel bir uyum sağlar. Taze domateslerin aromasıyla hazırlanan bu çorba, yemeğin yanında ferahlatıcı bir başlangıç olacaktır.
Bulgur Pilavı: Hafif ve besleyici bir yan yemek olan bulgur pilavı, patlıcan güveç ile mükemmel bir tamamlayıcı olabilir. Bulgur pilavı, patlıcan güveç ile birlikte dengeli bir öğün oluşturmanıza yardımcı olur.
Cacık veya Haydari: Yoğurt bazlı bu tarifler, patlıcan güveç ile güzel bir denge oluşturabilir. Salatalık, sarımsak ve nane ile hazırlanan cacık veya yoğurt, sarımsak ve nane ile hazırlanan haydari, yemeğin yanında serinletici bir lezzet sunar.