Akşam yemeğine değişik lezzet arayanlara yöresel tarif! Tutmaç Çorbası
Tutmaç Çorbası, Türk mutfağının lezzetli ve doyurucu bir çorba çeşididir. Anadolu'nun çeşitli yörelerinde farklı versiyonları bulunmakla birlikte genellikle et suyu ve unla hazırlanan bir çorba tabanı üzerine eklenen küçük erişte parçalarıyla bilinir. Tutmaç Çorbası, kıvamıyla, içeriğindeki malzemelerle ve sunumuyla sofralara zenginlik katan bir lezzettir.
Tutmaç Çorbası, özellikle soğuk kış günlerinde sıcacık bir çorba olarak tercih edilir. Yöresel tatlar arayanlar için harika bir seçenek olan bu çorba, geleneksel Türk mutfağının zengin lezzetlerinden biridir. Hem yapımı kolay hem de malzemeleri kolaylıkla bulunabilir olduğu için evde denemek için ideal bir tariftir. Tutmaç Çorbası, ailece veya misafirlerle paylaşıldığında sofraya sıcak bir atmosfer katarken, damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakır.
TUTMAÇ ÇORBASI TARİFİ
Tutmaç çorbası için gerekli malzemeler şunlardır:
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı erişte
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek (haşlama suyunu süzün)
1 adet soğan
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı nane
Tuz
Terbiye için:
1 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
1,5 su bardağı yoğurt
Hazırlık:
Bir tencereye 5-6 su bardağı su koyun ve kaynatın. Kaynayan suya tuz, haşlanmış nohut, haşlanmış yeşil mercimek ve erişteleri ekleyin.
Erişteler pişene kadar çorbayı kaynatmaya devam edin.
Not: Yeşil mercimekleri haşlarken çok yumuşak olmasına izin vermeyin. Çünkü çorba içinde tekrar kaynayacakları için, biraz diri bırakın.
Başka bir kapta terbiye malzemelerini çırpın. Terbiyeyi ılık çorba suyundan azar azar ekleyerek ılıtın.
Erişteler pişince, terbiyeyi çorbanın içine karıştırarak ekleyin. 2-3 dakika daha karıştırarak kaynatmaya devam edin ve ardından altını kısın.
Ayrı bir tavada doğranmış soğanları sıvı yağda kavurun. Soğanlar karamelize olana kadar kavurun ve ardından naneyi ekleyin. Bu karışımı kaynayan çorbaya ekleyin.
Son olarak, 8-10 dakika daha kaynatıp altını kapatın.
Tutmaç çorbası servise hazırdır. Afiyet olsun!