Geri Dön

Börekçileri aratmayan su böreği tarifi! Hamur çarşaf gibi açılıyor ve yırtılmıyor

Su böreğini çarşaf gibi açmak oldukça zor. Börekçilerin kullandığı bu yöntemle çarşaf gibi yufkanızı açıp yırtılmayı önleyebilirsiniz.

Börekçileri aratmayan su böreği tarifi! Hamur çarşaf gibi açılıyor ve yırtılmıyor

Türkiye’de hamur işi yaygın tüketilir. Börek, açma, poğaça… Misafirlerin ve akşam çaylarının vazgeçilmezidir. Su böreği ise bütün böreklerden en maharetlisi ve yapımı zordur. Börekçilerde severek yediğimiz bu böreği evde de yapabiliriz. Ancak yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar var. Bunların başında yufkanın inceliği ve yırtılmaması… İşte börekçilerin kullandığı bu taktikle zar gibi yufka açabilirsiniz.

Haberin Devamı

Su böreğinde en önemli nokta yufkadır. Yırtılmayan ve zar gibi yufka su böreğinin daha lezzetli olmasını sağlar. Eğer su böreğiniz yırtılıyorsa haşlama suyuna bir miktar tuz koyun. Tuz yufkanızın yırtılmasını önleyecektir. Ayrıca yoğrulan hamurun 30 dakika dinlendirilmesi gerekir. Böylelikle hamurun incecik zar gibi açılmasına yardımcı olursunuz.

Su Böreği Tarifi

Malzemeler:

6 adet yumurta

1 çay bardağı su

1 yemek kaşığı tuz

Alabildiğince un (ele yapışmayan sıkı bir hamur için)

İç Harcı İçin:

Salamura köy peyniri veya tercihinize göre herhangi bir peynir

Yarım kilo tereyağı

Maydanoz

Haşlamak İçin:

Su ve tuz

Yapılış:

Yumurtalara su ekleyerek karıştırın. Ardından un ve tuzu ekleyerek sıkı bir hamur yoğurun.

Haberin Devamı

Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapın (12 adet).

Bezelerin üzerini nemli bir tülbentle örtün ve yarım saat dinlendirin.

Rendelenmiş peyniri ve ince kıyılmış maydanozu karıştırarak iç harcı hazırlayın.

Tavaya yağ ekleyip eritin. Yağ ve peynir karışımını hazırlayın.

Dinlenmiş bezeleri un yardımıyla açın.

Geniş bir tencerede kaynayan suya tuz ekleyin. Açtığınız yufkaları suyun içine sererek bırakın.

Tahta kaşıkla kenarlardan yufkanın üzerine su serpin, böylece yapışmayı önleyin.

Islanan yufkayı soğuk su dolu kabın içine alarak fazla suyunu sıkın.

Yağladığınız tepsiye buruşuk bir şekilde yerleştirin.

4 yufkada bir suyu değiştirerek işlemi tekrarlayın.

Her 4 yufkada peynirli harçtan sürün, üzerine tereyağını gezdirin. Bu işlemi 2 defa tekrarlayın.

En üst katmana da 4 yufkayı aynı şekilde serdikten sonra tereyağıyla yağlayın.

Kabarmaması için dilimleyerek pişirmeden önce hazırlayın.

200 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık yarım saat pişirin.

Börekçileri aratmayan su böreği tarifi Hamur çarşaf gibi açılıyor ve yırtılmıyor

Su Böreği Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Su böreği yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli adım bulunmaktadır. İşte su böreği tarifine sadık kalarak göz önünde bulundurmanız gereken püf noktalar:

Hamur Hazırlığı:

Su böreği hamuru için malzemeleri doğru oranlarda kullanmaya özen gösterin. Hamurun kıvamını yakalamak için yumurtayı kullanırken kontrollü hareket edin. Su eklemek gerekmez, sadece yumurta ile kıvam alması önemlidir.

Haberin Devamı

Uzun Süre Yoğurun:

Hamuru en az 30-40 dakika boyunca yoğurun. Yumurta ve unun iyi bir şekilde özdeşleşmesi için bu adım önemlidir.

Dinlendirme Süresi:

Hamuru yoğurduktan sonra en az 30-40 dakika dinlendirerek kullanın. Bu, hamurun açılma sürecini kolaylaştırır.

Yufkaları Eşit Açın:

Hamur bezelerini aynı boyda oluşturun ve yufkaları eşit kalınlıkta açın. Bu, böreğin her katının eşit pişmesini sağlar.

Haşlama Suyuna Dikkat:

Yufkaları haşlamadan önce geniş bir tencerede bol su ve tuz ile kaynatın. Tuzsuz su, yufkaların dağılmasına neden olabilir.

Yufkaları Şok Havuzuna Alın:

Haşlanan her yufkayı hemen soğuk suya sokun. Bu, yufkaların birbirine yapışmasını önler. Suyun ısısını kontrol edin.

Kapak Yufkalarını Haşlamadan Kullanın:

Tepsinizi yağladıktan sonra ilk ve son kat yufkaları haşlamadan düzgünce serin. Bu, böreğin üst ve alt kısımlarının çıtır olmasını sağlar.

Yufkaları Doğru Yerleştirin:

Ara katlarda kullanılacak yufkaları hafifçe kıvrarak yerleştirin. Bu, iç kısımların hamurlaşmamasını sağlar.

Haberin Devamı

Doğru İç Malzeme:

Lezzetli bir su böreği için civil peyniri kullanın. Peyniri suda bekletip tellere ayırarak kullanmak önemlidir.

Fırın Kullanmayın:

Su böreğini ocakta pişirin. Tepsi boyutunda ocak kullanmak, eşit pişmeyi sağlar. Ocak üzerinde çevirerek her tarafın eşit piştiğinden emin olun. Ev tipi ocaklar su böreği için uygun değildir.

 

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil ÇetinkayaSempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber