Damaklara dokunan lezzet! Tam kıvamında Kıbrıs tatlısı tarifi
Yumuşacık keki üstüne dökülen şerbet ve kreması ile damaklarda enfes bir tat bırakan Kıbrıs tatlısı misafirlerinize ikram edebileceğiniz en lezzetli tariflerden birisi. Hem şerbetli hem de pasta gibi görünüşü ile kendine hayran bırakan bu tarifi tutturmak için tam kıvamında yapmak şart. İşte damaklara dokunan bu lezzetin tarifi…
Şerbet ile birleşen keki, üstüne sürülen kremşanti ile hem görsel hem de lezzet şöleni yaratan Kıbrıs tatlısı akşam 5 çaylarınızın vazgeçilmezi olacak. Komşularınızın tabak tabak yiyip sizden tarif için kapınıza dayanacağı bu tatlının tarifini ise sizlerle paylaştık. İşte ağızda dağılan ve damak çatlatan Kıbrıs tatlısı tarifi…
Kıbrıs Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
Kek İçin:
3 adet yumurta
Yarım su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı galeta unu
1 su bardağı kırılmış ceviz
1 su bardağı Hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
Krema İçin:
1 litre süt
1 su bardağı nişasta
Yarım su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket krem şanti
Şerbet İçin:
2 su bardağı su
1,5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
Yapılışı:
Şerbeti için su ve şekeri bir tencerede kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp, 15 dakika daha kaynatın. Vanilyayı ekleyip karıştırın ve soğuması için bekletin.
Kek için; yumurtaları ve şekeri iyice çırpın. Ardından sıvı yağı, galeta ununu, kırılmış cevizi, Hindistan cevizini ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın.
Yağlanmış bir tepsiye (büyük kare borcam kullanabilirsiniz) karışımı dökün. 160 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
Fırından çıkan sıcak kekin üzerine soğuyan şerbeti dökün ve soğuması için bekletin.
Krema için; süt, nişasta, şeker ve vanilyayı bir tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Altını kapatın, krem şantiyi ekleyin ve blenderla 5 dakika çırpın.
Şerbetli kekin üzerine kremayı dökün ve üzerine bolca Hindistan cevizi serpin (isteğe bağlı olarak ceviz de ekleyebilirsiniz).
Kıbrıs tatlısını buzdolabında 2-3 saat bekletip, servis yapın.
Kıbrıs Tatlısı Püf Noktaları
Şerbetin İyi Ayarlanması: Şerbet, tatlıya o harika lezzeti ve nemliliği kazandıran önemli bir faktördür. Şeker ve su oranını doğru ayarlamak, aynı zamanda şerbetin içine eklenen vanilya gibi aromalarla tatlıya özgün bir lezzet kazandırabilir.
Kekin Kıvamı: Keki pişirirken doğru kıvamı bulmak önemlidir. Kekin üzeri güzelce kızardığında ve üzerine bıçak batırıldığında temiz çıktığında kek pişmiş demektir. Fırın sıcaklığına dikkat ederek, keki gerektiği sürede pişirmek püf noktalardan biridir.
Şerbetin ve Kremanın Soğuk Olması: Kek fırından çıktıktan hemen sonra soğuk şerbeti dökün. Bu, kekin şerbeti daha iyi çekmesine ve lezzetin içine işlemesine yardımcı olur. Aynı şekilde, kremayı hazırladıktan sonra onu da soğutarak kullanmak önemlidir.
Hindistancevizi ve Cevizin Kalitesi: Kekin üzerine serpilecek Hindistancevizi ve cevizin taze ve kaliteli olması, tatlıyı daha lezzetli hale getirecektir. Bu malzemelerin aromaları, tatlıyı zenginleştirir.
Muhallebinin Kıvamı: Krema hazırlarken nişastanın iyice pişmesine ve muhallebinin kıvamlı olmasına özen gösterin. İyi pişmiş bir muhallebi, tatlıyı daha sağlam bir yapıya kavuşturur.
Servis İçin Bekleme Süresi: Tatlıyı buzdolabında bekletmek, şerbetin ve kremayın tatlıya iyice nüfuz etmesine olanak tanır. Bu süre, tatlıyı keserken daha düzgün bir yapı elde etmenize yardımcı olur.