Sofranın en keyifli zamanı: Kahvaltı
Kızarmış ekmek kokusu, yeni demlenmiş çay tadı veya dumanı tüten kahve… Kahvaltının rengi de, dokusu da, duygusu da farklıdır.
Yumurtalı Lezzetler
Neredeyse geleneksel mutfakların hepsinde hatta yeni keşiflerde bile yumurta başköşede. Biz Amerikan mutfağının sevilen, Türk cafe’lerinde de iyi örneklerine rastladığımız ‘egg benedict’ini paylaşacağız sizinle. Hikayesine gelince, tam bir kent efsanesi söz konusu: 19. Yüzyıl sonlarında New Yorklu bir iş adamı bir restorana gider, sunulan yumurtayı sevmez, bu tarifi verir. Sonuç olarak hem tarif, hem de adamın soyadı, önce efsaneye konu olan restoranın, sonra da neredeyse dünyanın her yerindeki kahvaltı seçeneklerinin arasına girer…
Eggs Benedict (2 kişilik)
Hollandaise sos malzemeleri: 3 yumurta sarısı/ 1 çorba kaşığı un/ çeyrek bardak tereyağı/ 2 çorba kaşığı limon suyu
Diğer malzemeler: 2 adet yumurta/ 2 adet İngiliz muffin ekmeği (veya kenarları kesilmiş hamburger ekmeği)/ 2 dilim domuz pastırması yahut dana jambon/ 3 kaşık sirke/ 1 bardak su/ 1 tutam tuz
Meşhur Hollandaise sosunu hazırlayarak başlayın: * İçinde kaynayan su bulunan bir tenceren,in içine bir başka tencere yerleştireceksiniz. Kızık ateşte altta kaynayan suyun asla üsttekine değmemesine dikkate din. * Üsttekine tereyağı hariç tüm sos malzemelerini koyup çırpmaya koyulun. Karışım köpükleşmeye başladığı zaman işlem tamamdır. Artık bu tencereyi tezgaha alabilir ve önceden erittiğiniz tereyağını yavaş yavaş ilave edebilirsiniz. Bu ilave etme işlemi sırasında içeriği hızlı hızlı karıştırmanız lazım. Tuzunu da ekledikten sonra sosunuz hazır.* Şimdi yumurtayla buluşma zamanı: tavanızı yağlayın. Suyu, sirkeyi ve tuzu ekleyip kaynatın. Ateşi kısın, yumurtaları tek tek minik bir kabın içinde kırın ve yavaşça tavadaki suya akıtın. * Aşağı yukarı üç-dört dakika sonra yumurta beyazları katılaşmaya başlayacaktır. Bir spatulayla çıkarıp kenara koyun. * Sırada ekmekler var: İngiliz Muffin ekmeğini bulamayabilirsiniz. O zaman önerimiz, bazı restoranlarda da sunulduğu gibi hamburger ekmek dilimleri olacaktır. Sadece kenarları hafifçe kesmeniz lazım. * Ekmeklerinizin üzerine tereyağı sürün. Üstüne önceden tavada ısıttığınız domuz pastırmasını yahut dana jambon dilimlerini (hangisini tercih ediyorsanız) yuvarlak haline getirip oturtun. * Hazır bekleyen yumurtalarınızı üstüne koyun ve ılık Hollandaise sosunu da en üste ilave edip lezzetin keyfini çıkartın.
Servis önerisi: Rendelenmiş Frenk soğanıyla süsleyebilirisiniz. Görüntü şıklaşıyor, tat artıyor.
TÜRK KAHVALTISI
Kahvaltı kültüründe dünyanın en zengin sofrası hakikaten Türkiye’de bulunuyor. Menemen yahut sucuklu ifadesinin yer aldığı yumurtalı lezzetler, her nevi şarküteri ürünü, salam ve bin bir çeşit peynir, Türk kahvaltısında sofrada yer alabiliyor. Bu anlamda biz en geleneksel ifadelerden ‘mini bir sofra’ seçtik: Balın Rize’nin Anzer Yaylası’ndan gelenini, kaymağın haliyle Afyonlu olanını tavsiye ederiz öncelikle. Çengelköy salatalıklarıyla Ezine peynirinin, Ege’nin nefis zeytinleri ve kekikli zeytinyağıyla lezzetlendirilmiş domateslerin yer aldığı kahvaltıya eşlik etmesi için, yine Türkiye’ye özgü bir lezzetin tarifini verdik.
Simit (10 adet)
Malzemeler: Yarım bardak ılık su/ yarım bardak ılık süt/ 1 adet yumurta/ 1 çorba kaşığı kuru maya/ 1 çorba kaşığı toz şeker/ 1 çay kaşığı tuz/ 2 çorba kaşığı sıvı yağ/ 500 gr un/ 1 paket kavrulmuş susam/ simidin üstüne sürmek için pekmez
Ilık su, süt, toz şekeri ve mayayı bir kapta 2-3 dakika harmanlayın. Tuzu, sıvıyağı ve unu ekleyip yoğurun. Elinize çok yapışıyorsa un ilave edin. * Unlanmış temiz tezgaha alıp üstüne bir havlu kapatın ve yarım saat kabarmaya bırakın. *Kabarmış hamuru rulo haline getirip on eşit parçaya ayırın. Ayırdığınız her parçayı tekrar rulo haline getirin. *Hamurları saç örgü yapıp uçlarını su yardımıyla birbirine yapıştırın. Kabarması(kendi kendine mayalanması) için tekrar dinlendirin. * Üstlerine hafifi pekmez sürün, ardından susama batırın ve önceden 250 derecede ısıttığınız fırında 15 dakika pişirin.
İNGİLİZ KAHVALTISI
Dünya mutfağında genellikle dışlanan İngilizlerin kahvaltıya verdikleri önem oldukça bilinir; belki de en şöhretli tabağın adıdır ‘English breakfast’. Bol karbonhidratla protein içeren, bir ana öğün niteliğindeki günün başlangıcının detaylarına bakalım: Yumurtayı yağda kırılmış da servis edebiliyorlar; yahut ‘scrambled egg’ olarak nitelendirilen çırpılmış yumurta ifadesinde tabakta kendisine yer veriyorlar. Mantarlar yağda kızartılıyor; iri sosislerle birlikte tabaktaki yerlerini buluyor. Bir adet domuz pastırması kızartılıp bu karmaşa tabağına atılıyor. Tereyağlı kızarmış ekmekler üçgen halinde kesiliyor. ‘baked beans’ denilen yağlı domates sosunda tatlandırılmış ve hafif kavrulmuş minik kuru fasulyeler de bol kepçe ekleniyor. İşte size İngiliz kahvaltısı! Bu kadar lezzet yetersiz gelenler için takviye kuvvet hazır: ‘Hash browns’. Türkçesiyle rendelenmiş patatesi, az yağda tavada çevirerek öbek öbek hafifçe kızartmak…
Fit Kahvaltı
Bedenini detoks etmek isteyenlerin, “diyetteyim” diyenlerin, “her daim sağlıktır önemli olan” sözüyle yola çıkanların kahvaltı mönülerinde yulaf ezmesi, müsli ve granola çok önemli. Büyük benzerlik gösteren ama ince bir farkla birbirinden ayrılan bu lezzetlerdeki ana odak noktası, sağlıklı ve doygun lezzete kavuşmak. Fit kahvaltıda yer alması kaçınılmaz tatlarda, doğal meyve suları da çok önem taşıyor. Bizim önerimiz, lezzeti ve yararları açısından nar, portakal ve greyfurt karışımı bir meyve suyu hazırlamanız. Muhteşem ve doğal bir lezzet…
Tatlı Kahvaltı
Oldukça Amerika’lı pancake’lerle çikolata parçalı muffin’ler buluşuyor. Ev yapımı reçellerle kaloriyi dert etmeden, kahvaltıda tatlı lezzetini yaşamak isteyenler için bir araya geliyor.
Pancake (8-10 adet)
Malzemeler: 1 bardak süt/ 1 bardak elenmiş un/ 1 yumurta/ 1 yemek kaşığı toz şeker/1.5 çay kaşığı kabartma tozu/ 1 çay kaşığı vanilya/ 1 tutam tuz
Söz konusu malzemelerin hepsini birden çırpıcı yardımıyla karıştırın. Kkrep tavasını (yoksa bir teflon tavayı) iyice ısıtın ve pancake’leri hazırlamaya başlayın. *Pancake hamurundan küçük bir kepçe alın ve tavanın üzerine yayarak dökün. Pancake’in üzeri göz göz olunca spatula yardımıyla diğer tarafı çevirin ki eşit pişsinler. *Pişen pancake’leri Amerikan usulü üst üste dizin ve henüz sıcakken servis yapın. *Arzu ederseniz kendilerini tereyağı ve balla süsleyebilirsiniz. Yahut bal yerine eritilmiş çikolatayla tatlandırabilirsiniz. Bizim önerimiz, ev yapımı reçeller.
Servis önerisi: Hamurun üzerine çikolata ve meyve parçacıları ekleyebilirsiniz.
Ev yapımı erik reçeli (8-10 kaselik)
Malzemeler: 1 kilo erik/ 750 gr toz şeker/ 2 limon suyu veya 2 gr limon tuzu
Erikleri yıkadıktan sonra saplarını ve çekirdeklerini çıkartın. *Bir tencere koyun ve bir bardak su ilave ederek hafif ateşte yeniden kaynatın. *Soğumaya bırakın. Ağzı kapalı bir kavanozda uzun süre tadabileceğiniz reçeliniz hazır.
Servis önerisi: İkinci kaynatma aşamasında 1-2 karanfili tencereye atarsanız, reçelinizin aroması da yoğunlaşacaktır.
Çikolata parçalı muffin (12 adet)
Malzemeler: 150 gr toz şeker/ 2 yumurta/ 200 gr un/ 2 tatlı kaşığı kabartma tozu/50 gr bitter çikolata/ 1 paket vanilya/120 ml süt/200 gr tereyağı
Şekeri ve yumurtaları iyice çırpın.*Oda sıcaklığında gevşemiş tereyağını, devamında sütü ilave edip karıştırmaya devam edin.*Başka bir kapta un, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın. *Artık sıvı ve kuru karışımları birbiriyle karıştırabilirsiniz. Ancak bu aşamada karıştırma işlemini abartmayın; yoksa lezzetleri yerinde de olsa, muffin’ler daha sonra kabarmaz(mutfak robotunda 1 dk yeterli olacaktır) *Küçük parçalara böldüğünüz çikolatayı karışıma ekleyin. Önceden yağladığınız kalıplara karışımı dağıtın.*200 derece ısınmış bekleyen fırınınızda 20 dk pişirin.
Servis önerisi: Muffin’lerinizi dilerseniz bir gün önceden de hazırlayabilirsiniz. Kapalı kaplarda tazeliklerini birkaç gün boyunca zaten koruyacaklardır.
FRANSIZ KAHVALTISI
Bu kahvaltı esas olarak hamur işleri üzerine kurulu: Croissant (kruvasan), kahvaltıda ana lezzeti oluşturuyor. Croissant’ın çikolatalısına da ‘Pain au Chocolat’ (çikolatalı ekmek) diyorlar ve genellikle sabah kahvaltılarında ona da yer veriyorlar. Kahve ve konsantre portakal suyu da kahvaltıyı tamamlayan içecekler oluyor. Ancak size önerimiz, bizim gibi sıkma portakal suyu kullanmanız. Hem sağlık, hem lezzet için…
Croissant (20-22 adet)
Malzemeler: 500 gr un/15 gr kuru maya/90 gr şeker/15 gr tuz/300 ml ılık süt/ 340 gr tereyağı/1 yumurta(2 çorba kaşığı suyla çırpılmış)
Unu, tuzu, şekeri, sütü, mayayı bir çırpma kabına koyup yavaş devirde 8-10 dakika karıştırın.* Bir cam kaseyi hafifçe unlayıp hamuru top halinde kasenin içine koyun. Üstünü örtüp 2 saat kadar dinlendirin. *50 cm kadar bir streç filmi tezgaha açın, tereyağı ortasına yerleştirip, üstünü ikinci bir streç filmle kapatarak parmaklarınızla tereyağını yayın.* Bir merdane yardımıyla 20/25 cm genişliğinde açın ve buzdolabında 30 dk soğumaya bırakın* Hamuru tekrar unladığınız tezgaha alın ve tereyağını hamurun tam ortasına yerleştirip uç kısımlarını örtecek şekilde yayarak kapatın. * Merdane yardımıyla hamuru tekrar açıp üçe katlayın ve streçleyip 30 dakika buzdolabında bekletin. Bu işlemi üç kez daha tekrarlayıp son işlemden sonra hamuru bir gece buzdolabında dinlendirin. *Artık croissant’larınızı hazırlayabilirsiniz: Hamuru iki eşit parçaya ayırın. Dikdörtgen olacak şekilde 0.5 cm kalınlığında açın. Bir bıçak yardımıyla kenarlarını düzeltin ve birbirine eşit üçgenler kesin. Kestiğiniz üçgenleri sıkı bir şekilde, tabandan sivri uca doğru sarın. * Pişirme kağıdı serdiğiniz bir tepsiye dizin. Tepsiyi büyükçe bir torbanın içine koyup 30 dakika dinlendirin. * Suyla çırpılmış yumurtayı üstlerine sürün ve önceden 190 derecede ısıttığınız fırında 15 dakika pişirin.
Servis önerisi: Pain au Chocolat için farklı yapacağınız tek şey, hamuru üçgen değil dikdörtgen kesip ortalarına çikolata koymak; diğer tüm işlemler birebir aynı. Elle