Kabuklu yemiş tüketin!
Kabuklu yemiş tüketenlerin kanser ve kalp-damar hastalıklarından ölme riski daha az...
Haftada 3 kezden fazla kabuklu yemiş tütekenlerin kanser ve kalp-damar hastalıklarından ölme riskinin daha az olduğu belirlendi.
İspanya'daki PREDIMED araştırma grubundan bilim adamları, 55-90 yaşındaki 7 binden fazla kişinin Akdeniz usulü beslenme alışkanlığını ve sağlık durumunu inceledi.
Haftada en az 3 porsiyon (1 porsiyon 28 gram) kabuklu yemiş yemenin kalp damar hastalıklarından ölüm riskini yüzde 55, kanserden ölüm riskini yüzde 40 azalttığı görüldü.
Kabuklu yemişleri haftada 3 kezden fazla tüketenlerin vücut kitle indeksinin daha düşük, bel çevresinin daha dar, tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon riskinin daha az olduğu görüldü. Ayrıca bu kişilerin daha az sigara içtiği ve fiziksel olarak daha aktif olduğu, daha fazla sebze, meyve ve balık tükettikleri belirlendi.
Akdeniz bölgesinde fındık, fıstık, ceviz gibi kabuklu yemişlerin daha fazla yendiğini hatırlatan bilim adamları, bu besinleri tüketenlerin genel çerçevede ölüm riskinin yüzde 39 az olduğuna, ceviz yiyenlerde ise bu oranın yüzde 45'e kadar çıktığına dikkati çekti.
Araştırmaya imza atanlardan Jordi Salas-Salvado, kabuklu yemişlerin erken ölüm riskini nasıl önlediğinin ya da cevizin neden riski azalttığının tam olarak bilinmediğini belirtti .
Ancak bilim adamı, özellikle cevizin alfa-linolenik asit ve bitkilerde doğal bir savunma sistemi olarak görev yapan, renk, aroma ve tat sağlayan fitokimyasallar, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi mineraller bakımından zengin olduğunu, bunun da sağlığı olumlu etkilediğini vurguladı.
Araştırma, "BMC Medicine" dergisinin internet sitesinde yayımlandı.
Akdeniz bölgesinde fındık, fıstık, ceviz gibi kabuklu yemişler daha fazla tüketiliyor.