Şehir plancısı Gizem Kıygı ile gönüllü gençlerin oluşturdukları Şehir Dedektifi İnisiyatifi, çocuk dostu şehir amacıyla ilk aşamada “Çocuklar İçin Beyoğlu Haritası” hazırlamış
Beyoğlu’nun kalbimdeki yeri özeldir. Küçükken hafta sonları, babaannemle Kadıköy-Karaköy vapurunda martıları besler, sonra Tünel ile Şişhane’ye çıkar, balık pazarından geçerek, Tepebaşı’ndaki evine giderdik. Bu rota benim için hep çok büyülüydü, o yüzden hafta sonlarını iple çekerdim. Sonra büyüdüm; her üniversiteli genç gibi Beyoğlu buluşmaları unutulmazdı. İş hayatına girdim, Beyoğlu beni yine bırakmadı, tam 10 yıla yakın orada çalıştım. Geçirdiği değişime üzülsem de ne ben Beyoğlu’ndan ne Beyoğlu benden hiç vazgeçmedi.
Peki neler yapıyorsunuz?
Çoğu zaman çocukların, yetişkinlerin önerilerinden daha yapıcı katkıları oluyor. Elimizde haritalarla yürüyoruz, sokak fotoğrafları çekiyoruz ve çektiğimiz fotoğraflar üzerine konuşuyoruz, birlikte şehirler, mahalleler tasarlıyoruz. Daha sonra çocuklardan öğrendiklerimizi kendi uzman gözlemlerimiz ile çakıştırıp anlamlı bir veri haline getirmeye çalışıyoruz.
Çocuk dostu şehir nasıl olur?
Çocukların bireyleşme tecrübesini destekleyen, bedensel, ruhsal ve duygusal gelişimine saygı duyan ve denetimci olmayan bir güvenlik çemberi sağlayabilen bir şehir çocuk dostu şehirdir.
İstanbul’un durumu nedir?
Açıkçası, İstanbul çocuk dostu bir şehir olmaktan çok uzak. Sosyal farklılıklar çok derin, karşılaşma imkanları çok az, güvenlik zaafiyeti çok fazla. Ancak yeni başlayan gelişmeler de var. Örneğin İstanbul’da çocuk nüfusu ve park ihtiyacı konuşulmaya başlandı. Bunlar umut verici.
Oyun alanları nasıl olmalı?
Oyun alanları farklı yaş gruplarına hitap edecek şekilde, akran iletişimini desteklemeli. İstanbul’da engelli çocukların oynayabileceği park çok az. Parklar tasarlanırken iklim şartlarına göre oyun malzemesi dikkatli seçilmeli. Oyunla ilgili en temel problemlerden biri, çocuklara yapılandırılmış oyun deneyimi sunulması. Oysa gelişim için yapılandırılmış ve yapılandırılmamış oyun dengesi çok önemli ki çocuk yaratıcılığını geliştirebilsin.
Sırada ne var?
Çocuklar için Beyoğlu kampanyamızın raporu ile Beyoğlu’nun çocuklar için iyileştirilmesine katkı sunacağız. Bir sonraki temamız ulaşımla ilgili. Ebeveyn gruplarıyla, okullarla haritamız eşliğinde rehberli turlar düzenliyoruz. Ulaşmak isteyenlerin sehirdedektifi1@gmail.com adresine mail atmaları yeterli!
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024