19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle umudumuzu asla kaybetmememizi hatırlatan ve bu alandaki kazanımlarıyla akranlarına ilham olacak girişimci gençlere kulak verdik
Gençlerin iş yaşamına aktif katılımlarını sağlamak amacıyla iş dünyası ile aralarında köprü olan, girişimci zihin yapısını destekleyen oluşumlar günümüzde öne çıkıyor. Genç Başarı Eğitim Vakfı kapsamındaki GençBizz Lise Girişimcilik Programı; lise öğrencilerinin, iş dünyası gönüllüleri mentörlüğünde ve öğretmenlerinin rehberliğinde; kendi küçük ölçekli şirketlerini sıfır sermaye ile kurdukları, okul sınırları içerisinde gerçek ürün / hizmet üreterek satış yaptıkları yaparak öğrenmeye dayalı bir ekonomik eğitim programı. Bu programa dahil olan gençler anlatıyor.
Yasin Biçeroğlu: Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde okuyor. Vefa Lisesi’nin hazırlık sınıfındayken GençBizz programında geçirdiği iki yılın sonunda, ekip arkadaşlarıyla liselerarası start-up yarışması ve robotik yarışması gibi birçok etkinlik düzenlemiş. 2021 yılında San Francisco’da Anadolu motifleri üzerine şekillenen bir tekstil firması olan VTL’i kurduğunu söyleyen Yasin Biçeroğlu hayat felsefesinin, şartlar ne olursa olsun pozitife odaklanmak olduğunu söylüyor, “Akranlarıma tavsiyem kendilerine bir kuluçka dönemi belirleyip ilgi alanları ve yeteneklerinin farkına varmaları. En önemlisi ise her şeyin geçici yalnızca insanın kalıcı olduğunun farkına varıp kendi istek ve arzuları odaklı bir kariyer planı çizmeleri.”
İzel Cansın Emiroğulları: Marmara Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği’ni tamamlayan ve psikoloji bölümünde çift anadal yapan 23 yaşındaki İzel Cansın Emiroğulları, pandemide tasarım yönünü destekleyen bir iş koluna odaklanmak istemiş. “Her zaman yurtdışı odaklı bir iş yapmak aklımdaydı. Birkaç ürünle, global pazara yönelik web sitemizle yola çıktık. Şimdi Amerika’da ayrı bir şirketimiz, bir markamız var. Şu anda Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın Genel Kurulu’nda yer alıyorum.
Girişimcilikle ilgili şu yanılgıya düşmemek lazım: Yeni bir icat veya hiç olmayan bir ürün bulup ona dayalı bir iş kurmak gibi algılanıyor fakat öyle değil. Aslında içselleştirilmesi gereken bir değerler bütünü girişimcilik. Ben bu işe başladığımda 20 yaşındaydım. Bu yaşta hiç bulunmadığınız bir kıtada şirket kurulmaz dediler, ama kuruldu. Binlerce markanın köklü bir şekilde yerleştiği bir pazarda yeni tasarım mobilyacı satış yapar mı? dediler ama 19. günde ilk siparişi aldık.
Begüm Sarıata: Manisa Celal Bayar Üniversitesi M.Y.O Çocuk Gelişim Bölümü’nde okuyan, 23 yaşındaki Begüm Sarıata 2 yıldır İzmir’de bir anaokulunda öğretmenlik yapıyor. Üniversite eğitimiyle birlikte çalışmaya başlamış. “Kendimi bildim bileli çocuklarla olan iletişimim hep kuvvetliydi. Lise dönemimde GençBizz programında Çocuk Gelinlere yönelik farkındalığı arttırmak için bir proje tasarlamıştık ve o yıllarda çocuklarla çalışmak istediğime karar verdim. Onlarla birlikte etkinlik yapmak, dans etmek, saf sevgilerini hissetmek, oyunlar oynamak tarifsiz bir duygu.” diyen Begüm’üm hedefi, okulunu tamamlayıp daha çok öğrencinin hayatına dokunmak ve bir okul açmak.