Puduhepa ve Kız Kardeşleri sosyal girişiminin kurucusu Renan Tan Tavukçuoğlu, kız çocuklarının büyürken ihtiyaç duyacakları birçok konuda yol gösterici olması ve hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla “Bizim Kızlara Tavsiyeler” kitabını yayımladı
Kız çocuklarının potansiyellerini ortaya koyup, kendilerini gerçekleştirebilmeleri ve güvenli, başarılı bir gelecek inşa edebilmeleri için, güçlü rol modellerinin olması ve desteklenmeleri gerekiyor. Puduhepa ve Kız Kardeşleri sosyal girişiminin kurucusu ve yazar Renan Tan Tavukçuoğlu’nun yazdığı “Bizim Kızlara Tavsiyeler” kitabı, “Büyürken keşke ben de okusaydım,” diyebileceğiniz türden bir kitap. Çünkü genç kızların büyürken işlerine yarayacak, hayatı anlamlandırmaları ve hem kendileriyle hem başkalarıyla daha sağlıklı ilişkiler kurabilmelerine yarayacak pek çok konu ve öneri var. Dr. Bahar Eriş, Dr. Esra Ergün Alış, Dr. Burak Güler, Latife Tunç gibi 10 değerli uzmanın da görüşlerinin olduğu kitapta, çocuk haklarından doğal afetlere, ilkyardımdan hayvanları korumaya, duyguları tanımaktan nezakete, iyi bir arkadaş olmaktan kendini korumaya, iyi beslenmekten dünyayı tanımaya, iklim krizinden sınavlara hazırlanmaya kadar çok geniş bir içerik var. Üstelik bazı bölümlerde kızlarınızla birlikte yapabileceğiniz hem çok keyifli hem de öğretici el işi aktiviteleri de yer alıyor.
- Bu kitap fikri nasıl ortaya çıktı?
Güçlü bireyler, güçlü toplumlar yaratır ve bu güç, bireylerin cinsiyetine bakılmaksızın sağlanmalıdır. Kız çocuklarının güçlendirilmesi tüm insanlığın geleceği için hayati bir öneme sahip. Yurt dışında çocukları güçlendirici, müfredat dışı pek çok eser var. Bunların Türkçe örneklerinin bulunmaması beni harekete geçirdi ve mutlu yarınlar için çocuklarımızın hayatlarını kolaylaştırmayı hedefleyen “Bizim Kızlara Tavsiyeler” kitabını yazdım. Amacım, hak ettiğimiz şekilde yaşayacağımız bir toplum ve ortam oluşması. Bunu da biz bugünün büyükleri başaramadığı için yatırımı çocuklara yapıyorum. Yarın, onların eseri olacak.
- Kitaptaki öneriler hangi yönde? En öncelikli nelere ihtiyacı var kız çocuklarının?
Kitapta, benim büyürken “Keşke bilseydim,” dediğim tavsiyeler var. Çoğu okulda, ailede veya arkadaş ortamında aktarılmayan şeyler. Örneğin psikolojik sermayemizin farkında olmak ve geliştirmek için yatırım yapmak benim ileri yaşlarımda öğrendiğim bir konu. Tarihi paralel okumanın öneminden limonata satışı yaparken doğru bir kâr-zarar analizi yapmaya, dünyaya geniş bir mercekten bakabilmenin öneminden doğru bildiğimiz pek çok yanlışa kadar farklı konuları kaleme aldım. Bu kitap al-oku-bitir kitabı olarak tasarlanmadı. Bir başucu kitabı ve her yaşta farklı ihtiyaçlara olası çözümler içeriyor. 10 konuda uzman konuk yazarlarımız var. Bu kitap aynı zamanda sadece al-çocuğa ver kitabı da değil. Ebeveynler ve eğitmenler aracılığıyla değer üretecek bir çalışma. Kısaca, kızlarımızı ‘doğru bilgi’ ile neler yapılabileceği konusunda bilinçlendirmeyi hedefledim. Bilgi güçtür doğru ama ihtiyacımız olan bilgiye ulaşabilmek meziyettir. Farkındalık ve deneyim gerektirir. Bir de benim 17 yaşımda Amerika’ya değişim öğrencisi olarak gittikten sonra dönüşen bir yaşam hikâyem var. İçine kapanık, çok çekingen bir çocuktan kendine güvenen başarılı bir genç kıza evrilme hikâyesi. İşte bu hikâyedeki öğretileri de kitaba taşıdım. Kendi deneyimlerim ile edindiğim gücün, kızlarımızın güçlerine güç katmasını diliyorum.
Sihirli ilmekler
- Bazı bölümlerde el işi pratikler yer alıyor. Neden önemli sizce?
El işi günümüzde bazı çevrelerce küçümsenir. MIT Profesörü Otto Scharmer ise tersini söyler. Beyin ve kalp ile birlikte ellerin de işlemesinin öneminden bahsettiği bir dizi çalışması var. Kitaptaki ‘Sihirli İlmekler At’ başlıklı bölümde tüm bunlardan bahsediyoruz. Hayatın her alanında olduğu gibi, kendi yaşamımızda da denge çok önemli ve bazı dönemlerde sağlanması en zor olan şeylerden biri. El işleri birinci olarak bu hedefle kitapta yer alıyor. Yani ‘denge’ için sadece kafada yaşamak veya hislerle yaşamayı değil beden-zihin-ruh dengesini sağlamaya yardımcı olduğu için var. İkinci olarak, değer verdiğimiz şeylerin doğruluk ekseninden kaymış olması sebebiyle önemli. Çocuklarımızı hedonizmden gerçekliğe taşıyacak bir köprü görevi taşıyor el işi pratikleri. Yaş grubu olarak da yediden yetmişe diyebilirim çünkü hepsi benim hâlâ severek yaptığım pratikler.
- Genç kızları güçlendirmek için neler yapmalıyız?
Eğitimden sağlığa, ekonomik fırsatlardan sosyal haklara kadar birçok alanda iyileştirilmiş şartlar gerekiyor. Veriler, cinsiyet eşitsizliğinin ciddi bir problem olduğunu ve toplumsal değişimin hızlandırılması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Bu yüzden, her birey, kurum ve hükümetin kız çocuklarının güçlendirilmesi için aktif bir rol alması çok önemli. Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki, herkesin aktif vatandaşlık yapması gerekiyor. Yani hepimizin elini taşın altına koyması şart. İstediğimiz değişimin öncüleri olmazsak gündemin aynı kalmasını geçelim, her şey daha kötüye gider.
İlham veren figürler
Tarihteki ilk barış anlaşması Kadeş’e mührü basılı olan Hiti Kraliçesi’nden esinlenerek yola çıkan “Puduhepa ve Kız Kardeşleri” projesi farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Anadolu topraklarından çıkan kadın figürleri kız çocuklarının ilham alacağı oyuncaklara dönüşüyor. Puduhepa’nın ilk kız kardeşi Dilhan Ege Eryurt bir astrofizikçi olarak bilim dünyasından geliyordu.
“Kız çocuklarını kayırmıyorum”
Bana neden kız çocuklarını ‘kayırdığım’ soruluyor. Bu doğru değil. Benim bir oğlum var ve en son isteyeceğim şey, erkekler için adaletsizlik. Kayırma, ancak eşit haklara sahip olanlar arasında mümkündür. Benim yapmaya çalıştığım; toplumun, kültürün ve tarihin kadınlardan aldığı gücü ve hakları geri kazandırmak için bir farkındalık hareketi başlatmak. Ancak toplumsal cinsiyet eşitliği hedefleri tutturulduktan sonra kaynakların eşit kullandırılması mümkün olacaktır.